Siirry sisältöön
Koronavirus

Yleinen maskisuositus poistuu Pohjanmaalla

kuvituskuva

Pohjanmaan koronatartuntojen määrä on kääntynyt laskuun viimeisten viikkojen aikana. Vaikka sairaalakuormitusta ilmenee edelleen, on alueen kokonaisvaltainen epidemiatilanne parempi. Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä päätti keskiviikon 20.4. kokouksessaan luopua yleisestä kasvomaskisuosituksesta.

Maskisuositus noudattaa kansallista linjausta

Pitkään voimassa ollut yleinen kasvomaskisuositus poistuu keskiviikosta 20.4. alkaen. Alueella siirrytään noudattamaan THL:n tuoretta linjausta kasvomaskin käytöstä.

Kasvomaskia suositellaan jatkossa käytettävän julkisissa sisätiloissa ja liikennevälineissä silloin, kun henkilö on koronaepäilyn vuoksi matkalla hoitoon tai testiin, henkilöllä on flunssaoireita sekä silloin, kun henkilö on tiettävästi altistunut koronavirukselle.

Vaikka virallinen maskisuositus lievenee, voi maskia jatkossakin käyttää oman harkinnan mukaan eri tilanteissa.

– Kasvomaski vähentää riskiä sairastua eri virustauteihin, minkä vuoksi esimerkiksi riskiryhmäläiset voivat jatkossakin hyötyä kasvomaskin käytöstä, toteaa Pohjanmaan hyvinvointialueen johtajaylilääkäri Peter Nieminen.

Sote-henkilöstön maskisuositus jatkuu

Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön ohjeistus kasvomaskin käytöstä pysyy voimassa huhtikuun loppuun saakka. Päätös siitä, jatkuuko ohjeistus kasvomaskin käytöstä sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä huhtikuun jälkeen, tehdään ensi viikolla. Kasvomaskien käyttö asiakas- ja potilaskontakteissa suojaa pisaratartunnoilta ja vähentää tartunnan riskiä.

Sairastuneiden toimintaohjeet pätevät edelleen

Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä muistuttaa, että paremmasta epidemiatilanteesta huolimatta koronavirusta on edelleen liikkeellä paljon. Itsensä ja muiden suojelemiseksi on tärkeää, että hyvästä käsihygieniasta huolehditaan edelleen ja sairaana pysytään kotona. Jos koronavirusoireita ilmenee, tulee vältellä oman kodin ulkopuolisia kontakteja ja suosia esimerkiksi etätöiden tekemistä.

Koronatartunta suositellaan varmistettavan ensisijaisesti kotitestillä ja määrätyissä tilanteissa virallisella koronatestillä. Virallista koronatestiä suositellaan raskaana oleville, sosiaali- ja terveydenhuollon potilas- tai asiakastyötä tekevälle henkilöstölle sekä henkilöille, jotka kuuluvat vakavan koronataudin riskiryhmään ja kärsivät vaikeista oireista. Yksityiskohtaiset toimintaohjeet koronatartunnan saaneille löytyvät täältä.

Kaikki Pohjanmaan hyvinvointialueen koronatestauspisteet toimivat ajanvarauksella. Ajan testiin voi varata sähköisesti tai puhelimitse. Testauspisteiden yhteystiedot ja ajanvarausohjeet löytyvät täältä.

Asukkaita kiitetään vastuullisesta toiminnasta

Koronakoordinaatioryhmä toteaa, että maskisuositusta on Pohjanmaalla noudatettu tunnollisesti.

– Haluan kiittää Pohjanmaalla asuvia maskin käytöstä ja muusta vastuullisesta toiminnasta epidemia-aikana. Koronan kanssa pärjääminen on vaatinut ja vaatii edelleen asukkaidemme yhteistä panosta, sanoo Pohjanmaan hyvinvointialueen johtaja Marina Kinnunen.

Kokouksen osallistujat:

Marina Kinnunen, Pohjanmaan hyvinvointialue (ÖVPH), pj., Peter Nieminen, ÖVPH, Heikki Kaukoranta, ÖVPH, Britt-Mari Bjon, ÖVPH, Mikaela Björklund, Närpiö, Christina Knookala, Vaasa, Tomas Häyry, Vaasa, Denice Vesterback, Mustasaari, Rolf Sundqvist, Pedersöre, Eeva Mäkinen, AVI, Dinah Arifullah, THL, Elina Kurtti tiedotus ÖVPH, Päivi Berg, siht., ÖVPH

Pohjanmaan alueellisen koronakoordinaatioryhmän tehtävä

Ryhmän tehtävänä on suunnitella ja toteuttaa alueellaan toimenpiteitä koronaviruksen aiheuttaman infektion (COVID-19) leviämisen ehkäisemiseksi. Suositus- ja rajoitustoimenpiteiden käyttö edellyttää kokonaisvaltaista arviota, jossa päätöksiä tehdään ja punnitaan epidemiologisten, sosiaalisten ja taloudellisten vaikutusten suhteen sekä suhteessa perusoikeuksiin.