Siirry sisältöön
Yleinen

Yleislääketieteen osastoja H-taloon Vaasassa

H-talo pääsisäänkäynnin edestä kuvattuna, vaaleanpunainen nuoli osoittaa 5. kerroksen ikkunaan.

Kaksi yleislääketieteen osastoa Vaasassa muuttaa Tammikaivontieltä Hietalahden sairaala-alueella sijaitsevaan H-taloon loka-marraskuun vaihteessa.

– Odotamme innolla työskentelyä moderneissa, hienoissa tiloissa ja tiiviimmässä yhteistyössä muiden sairaalapalvelujen kanssa H-talossa ja keskussairaalan alueella, ylihoitaja Lis-Marie Vikman sanoo.

Yleislääketieteen osasto 3:lla annetaan erityisesti palliatiivista hoitoa, osastolla on 18 potilaspaikkaa. Osasto muuttaa H-talon 5. kerrokseen 24. lokakuuta. Vierailuajat ovat klo 13–19, mutta saattohoitopotilailla ei ole vierailuaikoja, vaan läheiset voivat olla potilaan luona toiveidensa mukaan.

Yleislääketieteen osasto 4:lla hoidetaan lyhytaikaisia akuutteja sairauksia ja kuntoutetaan potilaita. Tämä 22-paikkainen osasto muuttaa 1. marraskuuta H-talon 5. kerrokseen tiloihin, joissa on tähän saakka toiminut erityisgeriatrian osasto. Osaston vierailuajat laajenevat muuton myötä ja ovat jatkossa kello 13–19.

Erityisgeriatrian osasto sulkee ovensa, vaativan kuntoutuksen osastolla hoidetaan jatkossa myös geriatrisia kuntoutujia

Erityisgeriatrinen osasto sulkeutuu 27. lokakuuta, mutta potilassiirtoja on tehty jo edeltävillä viikoilla. Osa potilaista on päässyt kotiin ja ne, jotka eivät pärjää kotona siirtyvät jatkohoitoon pääasiassa yleislääketieteellisille osastoille.

Jatkossa vaativan kuntoutuksen osastolla Vaasassa hoidetaan myös geriatrisia kuntoutujia.

– Tämä on erittäin hyvä asia, koska sen myötä saamme tietyt potilasryhmät aktiivisen osastokuntoutuksen piiriin nopeasti esimerkiksi leikkauksen jälkeen. Kokonaisuus on todella laadukas moniammatillisuuden puolesta ja osastohan on ainutlaatuinen erikoissairaanhoidon kinestetiikka-sertifioitu yksikkö, ylihoitaja Johanna Syrén kertoo.

Vaaleahiuksinen, silmälasipäinen nainen seisoo ikkunan edessä sisätiloissa ja katsoo kameraan.
Erikoissairaanhoidon hoito-osastojen ylihoitaja Johanna Syrén.

Vaativan kuntoutuksen osastolla työskentelee hoitohenkilökunnan lisäksi fysioterapeutteja, toimintaterapeutteja ja puheterapeutteja ja osastolääkärin lisäksi erikoislääkäreitä: fysiatri, neurologi ja geriatri.

– Voimme siis suunnitella ja toteuttaa juuri sellaisen kuntoutuskokonaisuuden, jonka potilas tarvitsee ja tilat H-talossa ovat tähän toimintaan mainiot, Syrén sanoo.

Erityisgeriatrisen osaston sulkemisen myötä vähenee 17 potilaspaikkaa, mutta osastokuntoutukselle kehitetään vaihtoehtoja ja yksi niistä on tehostettu kotikuntoutus.

Osastokuntoutus ei ole aina paras vaihtoehto. Pitkällä tähtäimellä koti on paras paikka kuntoutua. Siellä potilaan tulee kuitenkin jatkossa toimia.

Johanna Syrén

– Osastokuntoutus ei ole aina paras vaihtoehto. Akuuttivaiheessa ja jos kunto on huono, osasto on oikea paikka, mutta pitkällä tähtäimellä koti on paras paikka kuntoutua. Siellä potilaan tulee kuitenkin jatkossa toimia, Syrén huomauttaa.

Syrén näkee paljon hyötyjä siinä, että yleislääketieteen osastoja muuttaa Tammikaivontieltä H-taloon.

– On hyvä, että ollaan saman katon alla, kun meillä on osittain samat potilaat. Yleislääketieteenosastolta potilas voi esimerkiksi tulla kuntoutukseen erikoissairaanhoidon osastolle ja taas lähteä jatkohoitoon ESH-osastoilta YLE-osastoille.