Siirry sisältöön
Yleinen

H-talon sähköautojen latauspisteet saivat uutta väriä

Vihreäksi maalatut sähköauton latauspisteet H-talon edustalla.
Vaasan H-talon edustan parkkipaikan sähköautojen latauspaikat ovat saaneet alkukesästä kirkkaan vihreän värin. Latausasemia saa käyttää kuka tahansa, mutta rajoituksiakin käytölle on.

Kesän alussa latausasemien parkkiruudut maalattiin vihreiksi, jotta ne erottuisivat paremmin tavallisista parkkipaikoista. Latauspaikalle saa pysäköidä vain silloin, jos aikoo ladata autoaan.

– Näillä paikoilla pitää olla töpseli kiinni ja auto latauksessa, muuten tässä on pysäköintikielto, sanoo Pohjanmaan hyvinvointialueen kiinteistöjohtaja Ulf Stenbacka.

Vaasan H-talon edustan parkkipaikalla sähköautoa on voinut ladata jo helmikuusta 2023 lähtien. Latausasemia on kaksi, joista molemmilla voi ladata kahta autoa yhtä aikaa. Asemilla saa ladata autoaan vapaasti kuka tahansa kellonajasta riippumatta. Latausasemaa saa käyttää yhtäjaksoisesti kolmen tunnin ajan.

Kiinteistöjohtaja Ulf Stenbacka seisoo sähköauton lautauspisteen vieressä. Hänellä on vaaleansininen kauluspaita ja ruskeat housut.
Ulf Stenbackan mukaan sähköautojen latauspaikat asennettiin sekä lainsäädännöllisistä syistä että yleisön pyynnöstä.

Auton lataaminen latausasemilla on maksullista. Lataaminen aloitetaan Virta-sovelluksen avulla, josta voi tarkistaa latauksen tarkan hinnan. Lataus myös maksetaan sovelluksen kautta.

Stenbackan mukaan H-talon edustan latauspaikat asennettiin sekä lainsäädännöllisistä syistä että yleisön pyynnöstä:
– Lain mukaan uudisrakennuksissa pitää olla tietty määrä latauspaikkoja, mutta myös henkilökunta ja asiakkaat ovat kyselleet näiden perään.

Tulevaisuudessa latauspaikkoja saattaa tulla lisää, jos nykyisten paikkojen kysyntä on tarpeeksi suurta. Stenbackan mukaan H-talo-hankkeen ja parkkitalon korotuksen myötä latauspaikkoja voidaan lisätä tarpeen ja kysynnän vaatiessa.

– Käyttöä ja tilannetta seurataan, että tiedetään kannattaako paikkoja lisätä, Stenbacka sanoo.