Siirry sisältöön
Yleinen

Aurinkosähköä H-talon ilmanvaihtokoneisiin

Jenni Siirilä ja Toni Ahola seisivat H-talon katolla ja osoittavat takana olevia aurinkopaneeleja.
Vaasan uuden H-talon aurinkopaneelit ovat tuottaneet sähköä lähes 40 000 kilowattituntia (kWh) kymmenessä kuukaudessa. Uusiutuvalla energialla talo säästää joka vuosi hiilijalanjälkeään ja luonnollisesti myös suuria rahasummia. Investointi aurinkopaneeleihin maksaa itsensä takaisin jo muutamassa vuodessa.

Aurinkopaneeleja on yhteensä 206 ja niistä 168 on asennettu katolle ja 38 seinään. Vaasan sairaala-alueen sähkön käytön johtaja Toni Ahola kertoo, että vuoden 2022 elokuun alussa käyttöönotetut aurinkopaneelit ovat tuottaneet sähköä vuoden 2023 kesäkuun alkuun mennessä yhteensä 37 602 kWh. Paneelien sähkötuottoa voi seurata reaaliajassa.

– Esimerkiksi joulukuussa paneelit tuottivat sähköä vain 129 kWh, mutta toukokuussa 11 059 kWh, kestävän kehityksen suunnittelija Jenni Siirilä kertoo.

Aurinkoenergia hyödynnetään sataprosenttisesti H-talon ilmanvaihdossa.

– Sähköä ei voi ohjata vain yhteen käyttötarkoitukseen eli aurinkopaneelien tuottamaa sähköä voi saada vaikka kahvilan pistorasiasta, mutta H-talossa ilmanvaihtokoneet käyttävät eniten sähköä juuri kesäaikaan, jolloin raittiin ilman tarve on suurimmillaan. Näin myös aurinkoenergian paras sesonkiaika saadaan hyödynnettyä, Ahola kertoo.

Sairaalat tarvitsevat yleensä huomattavasti tehokkaampaa ilmanvaihtoa ja jäähdytystä kuin monet muut kiinteistöt. Hyvä ilmanvaihto on potilaiden toipumisen kannalta tärkeää. Sairaala itsessään on ilmanvaihdoltaan myös varsin monipuolinen rakennus, jossa on monenlaisia tiloja eri vaatimuksineen.

Aurinkopaneeleja H-talon katolla, aurinkoinen päivä.
Uuden sukupolven sairaalarakennuksessa ilmanvaihto pyörii kesäkuukausina aurinkoenergialla.

H-talon aurinkopaneelit on asennettu ja suunnattu siten, että ne nappaavat vuorokauden aikana maksimaalisen määrän auringon säteitä. Paras mahdollinen sähköntuotantokeli on kirkas ja aurinkoinen, mutta energiaa saadaan talteen myös pilvisellä säällä. H-talon energiansaanti ei vaarannu pimeimpinäkään vuodenaikoina, sillä tarvittava sähkö ostetaan silloin sähköverkkoyhtiöltä.

– Hietalahden sairaala-alueelle ostetaan vain vihreää sähköä.

Jenni Siirilä

H-taloon asennetut aurinkopaneelit ovat likaa hylkiviä ja käytännössä täysin huoltovapaita, niiden tehontuottotakuu on jopa 25 vuotta.

Pääkuvan teksti: Kestävän kehityksen suunnittelija Jenni Siirilä ja sairaala-alueen sähkön käytön johtaja Toni Ahola esittelevät H-talon katolla olevia aurinkopaneeleja.