Siirry sisältöön
Yleinen

Iltavastaanotot purkaneet Vaasan terveysaseman jonoja

Vaasan terveyskeskuksessa on purettu hoitojonoja kevään aikana iltavastaanotoilla. Pisimpään jonossa olleet ovat saaneet kutsun esimerkiksi luomenpoistoon tai astma-tutkimukseen ilta-aikaan.

Vaasan terveyskeskuksessa on ollut koko kevään muita hyvinvointialueen kuntia pahempi lääkäripula, minkä vuoksi vastaanottoaikaa on joutunut odottaa kolmekin kuukautta.

­– Meillä on ollut keväällä noin 7-8 lääkärin vaje. Koronan jättämä hoitovelka näkyy ja ihmiset tulevat taas vastaanotoille. Paljon kokeneita lääkäreitä on jäänyt viime aikoina eläkkeelle ja iso osa lääkärikunnasta on hiljattain valmistuneita, joten kokemusta terveyskeskustyöstä ei ole vielä ehtinyt kertyä, apulaisylilääkäri Pasi Kokkonen kertoo jonotilanteen syistä.

Pisimpään jonottaneita potilaita on kutsuttu lääkärin- tai hoitajan vastaanotolle ilta-aikaan tiistaisin ja torstaisin. Iltavastaanotoilla ei oteta vastaan päivystyspotilaita, vaan potilaat saapuvat heille varatun ajan perusteella Hietalahdessa H-talossa sijaitsevalle terveysasemalle.

Iltavastaanotoilla on hoidettu noin 400 potilasta kevään ja alkukesän aikana.

– Olemme antaneet paljon toimenpideaikoja, joten lääkärit ovat tehneet esimerkiksi luomenpoistoja, osastonhoitaja Marlene Vägar kertoo.

Iltavastaanotolla on tehty myös astma- ja kuulotutkimuksia, keuhkojen toiminnan spirometria-tutkimuksia sekä raajojen verisuonten Doppler-ultraäänitutkimuksia.

Ylimääräiset vastaanottoajat on hoidettu oman henkilökunnan voimin pidempinä työpäivinä.

– Lääkärit ja hoitajat ovat todella venyneet ja ahertaneet kovan paineen alla ja siitä iso kiitos, Kokkonen toteaa.

Kevään ja kesän viimeiset iltavastaanotot ovat ensi viikolla.

– Olemme valmistautuneet siihen, että syksyllä jatkamme jonojen purkua. Kesän aikana uutta jonoa todennäköisesti muodostuu jonkin verran, Vägar arvioi.

– Mutta lääkäritilanne on syksyllä jonkin verran valoisampi, Kokkonen toteaa.