Siirry sisältöön
Yleinen

Tähystykset keskitetään skopiayksikköön H-talossa

Erikoissairaanhoidon osastojen muutto H-taloon jatkuu Vaasan keskussairaala-alueella. Viikolla 10 muuttovuorossa ovat sisätautien ja kirurgian poliklinikat, toimenpideyksikkö sekä skopiayksikkö.

– Olemme innoissamme muuttamassa uusiin tiloihin. Muutto on työllistänyt paljon henkilökuntaa, mutta pian olemme loppusuoralla ja pääsemme uusiin ja hienoihin tiloihin, kirurgian poliklinikan ja skopiayksikön koordinoiva osastonhoitaja Sanna Vierimaa sanoo.

Sairaalan tähystystoiminnassa tapahtuu suuri muutos, jatkossa H-talossa tehdään kaikki tähystykset samassa yksikössä 2. kerroksessa. Nämä tähystykset on aiemmin tehty sisätautien poliklinikalla, kirurgian poliklinikalla ja keuhkopoliklinikalla. Skopiayksikössä tehdään siis jatkossa urologian kystoskopiat eli virtsarakon tähystykset, bronkoskopiat eli keuhkoputken tähystykset, kolonoskopiat eli paksusuolen tähystykset ja gastroskopiat eli mahalaukun tähystykset.

Väntsal i skopia-enhet
Metallisten ovien takana on bronkoskopiahuoneita eli niissä tehdään keuhkoputkentähystyksiä. Toinen huoneista on käytössä myös lääkärin vastaanottohuoneena.

– Suolistosyövän seulonnat on aloitettu vuonna 2022 koko maassa 60–68 -vuotiaille miehille ja naisille. Jos kotona tehty ulosteen veritesti on positiivinen, suurin osa etenee jatkotutkimuksiin, eli ensisijaisesti paksusuolen tähystykseen. Vuosina 2023–2024 seulontaan kutsutaan 60–70 -vuotiaat eli tähystysten määrä on nousussa, Vierimaa kertoo.

Kirurgian poliklinikka ja skopiayksikkö muuttavat siten, että viikon 10 alussa toimintaa on vielä vanhoissa tiloissa, torstaina 9.3. on muuttopäivä ja perjantaina 10.3. toimintaa aloitellaan uusissa tiloissa. Kirurgian poliklinikan toimintaa tulee olemaan sekä 1. että 2. kerroksessa.

Sisätautien poliklinikka muuttaa H-talon 2. kerrokseen keskiviikkona 8.3.

– Sisätautien poliklinikalla on viikolla 10 vain kiireellistä toimintaa. Suurin urakka on kutsua potilaat poliklinikalle tuleviksi viikoiksi. Tulemme kutsumaan potilaat lähiviikkojen vastaanotolle puhelimitse, koordinoiva osastonhoitaja Kirsi Vaaranmaa sanoo.

Saman päivän aikana toteutuvaa kiireetöntä erikoissairaanhoitoa antava toimenpideyksikkö on muuton takia kiinni 8.3. ja toiminta on supistettua jo 7.3. Uusissa toimenpideyksikön tiloissa H-talon 2. kerroksessa otetaan potilaita vastaan torstaina 9.3. klo 7–18. Toimenpideyksikössä annetaan erilaisia lääke- ja sytostaattihoitoja, tehdään muun muassa verensiirtoja, erilaisia biopsioita, rytminsiirtoja ja tutkimuksia.

Seuraavat H-taloon muuttavat osastot ovat keuhko- ja neurologian poliklinikat, ne muuttavat viikolla 12. Psykososiaalisia palveluita muuttaa maalis-huhtikuun vaihteessa, niistä tarkempaa tietoa tulossa lähempänä.

Artikkelin yläreunan kuvassa skopiayksikön vt. apulaisosastonhoitaja Ann-Sofie Björkqvist-Onnela ja koordinoiva osastonhoitaja Sanna Vierimaa esittelevät skopiayksikön modernia välinehuoltotilaa. Likaiset välineet viedään kaappien takana olevaan puhdistushuoneeseen eri ovesta ja puhtaat haetaan käyttöön niin sanotulta puhtaalta puolelta eri ovesta.