Siirry sisältöön
Yleinen

Dialyysi hyppää uuteen aikakauteen

Hoitaja kävelee käytävällä valokuvatapetin edessä.

Vaasan keskussairaalan dialyysiosaston muuttaessa uuteen H-taloon, se saa käyttöönsä Suomen moderneimmat dialyysitilat. Henkilökunta on iloinen, että vihdoin pitkä odotus päättyy ja dialyysi saa terveet ja väljät tilat. Potilaspaikkojen määrä kasvaa kymmenestä kahteenkymmeneen, mikä takaa tulevaisuudessa nykyistä isomman potilasmäärän hoitamisen.

Muutto keskussairaalan E-rakennuksen 0-kerroksesta H-talon 0-kerrokseen on suunniteltu tarkoin, jotta potilaille ei tulisi liian pitkiä taukoja hoitoon. Dialyysi on kiinni muuton takia vain yhden päivän, joka on 8. helmikuuta. Heti 9. helmikuuta dialyysipotilaat saavat hoitoa uusissa tiloissa.

– Potilas tulee dialyysihoitoon aina samana viikonpäivänä samaan kellonaikaan. Muutto aiheuttaa hoitoaikoihin hetkellisiä muutoksia. Olemme varautuneet ensimmäiseen päivään uusissa tiloissa tarkoilla suunnitelmilla ja isommalla henkilöstömäärällä, jotta kaikki sujuisi kivuttomasti, koordinoiva osastonhoitaja Kirsi Vaaranmaa kertoo.

Odotushuoneen ikkunasta näkyy parkkipaikka. Huoneessa on pöytä ja tuoleja, seinällä on televisio.
Dialyysipotilaiden odotus- ja ruokailutila.
Dialyysin sisäänkäynnin luona olevat parkkipaikat on tarkoitettu vain dialyysin asiakkaille.

Dialyysipotilaille on oma parkkipaikka ja sisäänkäynti H-talon eteläisellä puolella, parkkitalon ja päivystyksen välissä. Onkin tärkeää, että viikosta 6 eteenpäin nämä parkkipaikat jätetään vain niitä tarvitseville.

– Dialyysin asiakkaat saavat auton tuulilasille laitettavan parkkilupalapun. Muille on luvassa parkkisakkoja, Vaaranmaa sanoo.

Potilaille omat pädit

Potilaille on uusissa tiloissa sekä sänkypaikkoja että hoitotuoleja. Jokaisella hoitopaikalla on oma pädi eli tietokoneruutu, josta voi katsoa haluamaansa ohjelmaa tai selata verkkosivuja. Näin aika kuluu mukavasti, sillä dialyysihoito kestää useamman tunnin.

Hoitaja esittelee tietokoneruutua potilassängyn vierellä.
Dialyysiosaston koordinoiva osastonhoitaja Kirsi Vaaranmaa esittelee pädiä,
jollainen on jokaisella potilaspaikalla.

Uutena palveluna on studioksi nimetty omahoitokioski, jossa on mahdollisuus tehdä hemodialyysihoito itse oman aikataulun mukaisesti silloin, kun hoitoyksikkö on auki eli maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin kello 7.15–20. Kolmen jälkeen sisään pääsee ovikelloa soittamalla. Tiistaisin, torstaisin ja viikonloppuisin dialyysi on auki klo 15 asti.

– Niille, jotka haluavat lisätä omatoimisuutta, opastamme dialyysikoneen kokoamista ja käyttöä. Nekin, jotka tavallisesti hoitavat dialyysin kotona, voivat tulla studioon tekemään hoidon, jos esimerkiksi kotitalousveden laadussa on vikaa, Vaaranmaa sanoo.

Muutos myös työtapoihin

Tilojen vaihtuminen tuo mukanaan ison muutoksen myös henkilökunnan työtapoihin ja -vuoroihin.

– Hoitotyön ydin pysyy samana, mutta kaikki ympärillä muuttuu. Saamme paljon lisää tilaa ja uutta tekniikkaa, mikä tuo joustavuutta sekä potilaille että henkilökunnalle. Pystymme hoitamaan useampia potilaita päivävuoroissa, jolloin iltavuoroja tehdään vain kolmena iltana viikossa, Vaaranmaa kertoo.

Kuvassa osaston käytävää ja valvomo, jossa on lasi-ikkuna.
Dialyysiosaston valvomossa tulee työskentelemään aina vähintään kaksi hoitajaa.

Pian muuton jälkeen osastolla otetaan käyttöön dialyysikoneisiin liittyvä potilastietojärjestelmä, jonka avulla tuplakirjaamisesta ja paperipinoista päästään eroon. – Meidän ei jatkossa tarvitse näpytellä erikseen jokaista tietoa koneelle, vaan tiedot siirtyvät sirukortin avulla suoraan dialyysikoneesta. Lisäksi voimme seurata hoitoa tietokoneelta reaaliajassa, näin esimerkiksi poliklinikan lääkäri näkee omalta koneeltaan kauanko tietyn potilaan hoito kestää ja lääkäri voi ajoittaa käyntinsä sopivaan kohtaan.

Dialyysihoidolla hoidetaan vaikeaa munuaisten vajaatoimintaa.

Dialyysi korvaa osittain munuaisen toimintaa. Dialyysihoidossa veri puhdistetaan kuona-aineista ja ylimääräinen neste poistetaan kehosta.

Dialyysihoitoa voidaan tehdä kotona tai hoitoyksikössä veriteitse (hemodialyysi) tai käyttämällä omaa vatsakalvoa hyödyksi (peritoneaalidialyysi).