Hei, miten kuuluu?
Ihmisen kuuloa tutkitaan läpi elämän. Kuulo testataan jo ennen vauvan kotiutumista synnytysosastolta. Kuulo vaikuttaa lapsen kehitykseen ja siksi on tärkeää huomata ajoissa, jos lapsi ei kuule normaalisti.
– Lasten kuuloa seurataan neuvolassa ja myöhemmin koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa, kertoo ylilääkäri Annika Mecklin.
Meluisissa paikoissa, kuten urheiluotteluissa ja konserteissa, on hyvä muistaa kuulosuojaimet.
Korvien putkituksesta apua tulehduskierteeseen
Lapsiperheissä korvatulehdus saattaa olla toistuva riesa, joka voi heikentää kuuloa. Tulehdukset hoidetaan useimmiten antibiooteilla. Ratkaisu tulehduksiin voi olla korvien putkitus. Siinä tärykalvolle tehtyyn reikään asetetaan ilmastointiputki, joka toimii tuuletuskanavana ja ehkäisee näin korvatulehduksia.
– Jos lapsella on neljä korvatulehdusta puolessa vuodessa tai vähintään 5 vuodessa, voidaan harkita korvien putkittamista. Päätös leikkauksesta on kuitenkin aina yksilöllinen, Mecklin sanoo.
Putkitus kestää noin 20 minuuttia ja lapsi pääsee samana päivänä kotiin. Seuraavana päivänä voi yleensä palata päiväkotiin tai kouluun.
Lasten kuuloa seurataan neuvolassa ja myöhemmin koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa.
Melulta suojauduttava niin töissä kuin vapaalla
Aikuisilla työpaikka saattaa olla meluhaitta. Silloin työnantaja antaa yhdessä työterveyden kanssa ohjeet kuulon suojaamisesta sekä mahdollisesti kustantaa yksilölliset kuulosuojaimet. Kuulo kannattaa huomioida myös vapaa-ajalla.
– Suurin haitta on liian suuri äänenvoimakkuus, erityisesti kun käytetään kuulokkeita, toteaa terveydenhoitaja ja audinomi Lotta Finne.
Korkea äänenvoimakkuus voi aiheuttaa tinnitusta, mutta myös kuulonalenemaa.
– Aikuisilla kuulo tarkistetaan yleensä työterveydessä. Jos huomataan ongelmia, kirjoittaa työterveys lähetteen meille korvapoliklinikalle, Finne kertoo.
Hoitoon kannattaa hakeutua, jos tuntuu että arkielämästä on vaikea suoriutua. Ikäihmisillä ensimmäisenä katoavat korkeat äänet. Vanhemman väen kuulon huononemisen taustalla voi olla normaalin ikäkuulon lisäksi vanha meluhaitta, kuten äänekäs työ, jossa ei ole käytetty kuulosuojaimia. Nykyään työturvallisuuslaissakin puhutaan meluturvallisuudesta.
Hoitoon kannattaa hakeutua, jos tuntuu että arkielämästä on vaikea suoriutua.
Apuväline siinä missä silmälasitkin
Kuulokoje on apu moniin kuulo-ongelmiin. Koje lainataan sairaalasta ja se on käyttäjälle ilmainen. Pienet huoltotoimenpiteet potilas tekee itse ja tarvikkeet, kuten paristot, vahasuojat ja letkut kustannetaan itse. Suuremmat huollot ovat potilaalle ilmaisia.
– Halu kuulokojeeseen täytyy tulla henkilöltä itseltään. On tärkeää, että kuulokojetta käytetään joka päivä hereillä ollessa, jotta aivot ja korvat tottuvat siihen. Kojeen ääni on ehkä hieman tavallista metallisempi, Mecklin sanoo.
Kuulokoje ei palauta kuuloa täysin normaaliksi ja ääneen kestää hieman tottua, mutta se on oiva apuväline arkeen.
– Jos ei kuule, saattaa tehdä mieli jäädä pois sosiaalisista tilanteista. Muistin on todettu heikkenevän, jos ei kuule. Kuulokojeen avulla voi taas osallistua keskusteluihin ja nauttia vaikka konserteista, Finne lisää.
Kuulokoje on hyvin tavallinen apuväline. Pohjanmaalla sitä käyttäviä on noin 7000.
– Kuulokojetta ei tarvitse hävetä. Se on apuväline siinä missä silmälasitkin, Mecklin rohkaisee.
Milloin ja mihin otan yhteyttä?
Jos huomaat kuulossasi ongelmia, ota yhteys työterveyshuoltoon tai terveysasemalle, josta saat tarvittaessa lähetteen kuuloasemalle tarkempiin tutkimuksiin. Lasten kohdalla yhteyttä voi ottaa neuvolaan tai kouluterveydenhuoltoon. Mikäli korva on kipeä, ota yhteys hoidontarpeen arviointiin, puh. 06 218 9000
Onko sinulla kuulokoje? Ongelmissa ota yhteyttä Kuuloasemaan tai yhteistyökumppaniimme
Kuuloasema Vaasa (A7), puh. 06 213 1376 (ma klo 8–10)
Kuuloasema Pietarsaari, puh. 040 540 5963 (ma klo 8–10 ja to klo 14–15)
Kuulostudio, Vaasa, puh. 045 656 1119
Ab Aurix Oy, Pietarsaari, puh. 06 7813 580
Artikkeli on julkaistu Kotikäynti-asiakaslehden numerossa 1/2023
Teksti: Emilia Kemppainen