Terve suu turvaa koko kehon terveyttä
– Suun terveydellä on tutkitusti yhteyksiä esimerkiksi sydänsairauksiin. Kun pidetään suusta hyvää huolta, pysyy yleisterveys hyvänä ja toisin päin. Niin halvalla ja niin pienillä jutuilla voi vaikuttaa suureen kokonaisuuteen, muistuttaa hammashoitaja Pia Lindbäck.
Suun tulehdus voi heikentää esimerkiksi diabeteksen hoitotasapainoa ja lisätä riskiä sydän- ja aivoinfarktille. Tulehdus voi levitä suusta verenkierron mukana muualle kehoon ja aiheuttaa esimerkiksi verenmyrkytyksen.
Paraskaan hammaslääkäri ei pysty pitämään toisen hampaita kunnossa, jos niiden omahoito on puutteellista.
– Pelottavan harva ihminen harjaa hampaansa kaksi kertaa päivässä, kun ajattelee sitä, miten simppeli juttu se oikeasti onkaan, Lindbäck sanoo.
Tärkein työ tapahtuu kotona
Lindbäck hoitaa ennaltaehkäiseviä hammashoidon käyntejä, joihin kuuluvat muun muassa fluorilakkaukset ja harjausopetus. Tärkein osa ennaltaehkäisevää hammashoitoa on kuitenkin suun ja hampaiden pitäminen puhtaana kotioloissa.
Hän kannustaa vanhempia huolehtimaan myös lastensa hampaista. Vaikka lapset ovatkin usein omatoimisia, eivät he välttämättä saa itse puhdistettua hampaitaan tarpeeksi hyvin.
– Etenkään alle 10-vuotiaiden lasten hienomotoriikka ei ole kehittynyt vielä sille tasolle, että he pystyisivät itse kääntämään hammasharjaa oikeisiin asentoihin, ja siksi vanhempien onkin paras auttaa lapsia harjauksessa, Lindbäck sanoo.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastoista näkee, että suomalaisten suun terveydentila on parantunut viime vuosina.
– Aina voi parantaa ja sen takia minä olen täällä. Kun ennaltaehkäistään, on korjaava hoito paljon pienempää. Ehjä hammas on kestävämpi kuin paikattu hammas ja kukkarokin kiittää, muistuttaa Lindbäck.
Näin pidät suusi terveenä:
- Harjaa hampaat aamuin illoin fluorihammastahnalla. Puhdista myös hammasvälit.
- Syö säännöllisesti ja vältä napostelua. Muista ksylitolipurkka- tai pastilli aina aterian jälkeen!
- Vaihda tavallinen hammasharja sähköhammasharjaan, joka on tutkitusti tehokkaampi puhdistamaan hampaita.
- Vesi on paras janojuoma. Unohda limsat ja energiajuomat!
- Käy säännöllisesti suun ja hampaiden tarkastuksessa. Hakeudu hoitoon ajoissa!
Tarkkaile tulehduksen oireita:
– toistuva verenvuoto tai turvotus ikenistä
– hampaiden liikkuminen
– puremisarkuus tai kipu
– rakkulat tai haavaumat suussa
Artikkeli on julkaistu Kotikäynti-asiakaslehden numerossa 1/2023
Teksti ja kuva: Emilia Tuomikoski