Siirry sisältöön
Yleinen

Ientulehdus on kavala kansantauti

Ientulehdus on ikävä vaiva, joka pitkittyessään voi tuhota hampaan kiinnityskudoksia. Ehkäisy ja hoito on kuitenkin helppoa: pese hampaat kahdesti päivässä ja puhdista myös hammasvälit. Terve suu turvaa koko kehon terveyttä.

Ientulehdus on sekä lasten että aikuisten vaiva, todellinen kansantauti. Ikenet aristavat, punoittavat, ovat turvoksissa ja vuotavat verta. Oireet alkavat, kun hampaan pinnalle kertyy bakteeripeitteitä eli plakkia.

Pieni ja paikallinen ientulehdus paranee kotikonstein, huolellisella ja säännöllisellä hampaiden harjauksella ja hammasvälien puhdistuksella.

– Hampaiden puhdistamista ei kannata vältellä, kun ien oireilee. Ikenet ärtyvät vain lisää, jos niitä ei puhdisteta, erikoishammaslääkäri Susanna Starck kertoo.

Ikenistä vuotaa verta elimistön puolustusreaktiona bakteerien aiheuttamalle ärsytykselle.

Pitkittynyt ientulehdus voi johtaa parodontiittiin eli hampaan kiinnityskudossairauteen, jossa hampaan paikoillaan pitävät kiinnityskudokset tuhoutuvat hampaan ympäriltä. Silloin ientaskut syvenevät, mikä luo entistä paremmat oltavat haitallisille bakteereille.

– Tässäkin päivittäinen puhdistus on hoito. Ientaskussa kypsyy bakteerikalvo, jossa on valtavasti bakteereja. Mitä enemmän syviä taskuja, sitä enemmän bakteereja.

Kun hammasvälejä puhdistaa itse säännöllisesti hammaslangalla tai hammasväliharjalla, saa ärsytystä aiheuttavan bakteerimassan pois ienrajasta ja happi pääsee nujertamaan hapettomassa tilassa viihtyviä bakteereja.

Erikoishammaslääkärin ja parodontologin, Susanna Starckin vastaanotolle päätyvät vaikeahoitoiset vaasalaiset parodontiittipotilaat. Hän laatii hoitosuunnitelmia myös Vaasan keskussairaalassa suu- ja leukasairauksien poliklinikalla hyvinvointialueen muissa hammashoitoloissa hoidettaville parodontiittipotilaille.

Puhdistus ehkäisee ja hoitaa

Parodontiitti on monitekijäinen sairaus, johon joillain on perinnöllinen alttius. Kun alttiuteen yhdistetään tietyt bakteerit, tupakointi ja huono suuhygienia, tuloksena voi olla pahimmillaan hampaiden menetyksiä jo varhaisessa keski-iässä.

– Oireettomuus tekee parodontiitista salakavalan sairauden. Isot muutokset hampaiden kiinnnityskudoksissa tapahtuvat piilossa ja ne huomaa itse vasta, kun luuta on hampaan ympäriltä hävinnyt, Starck kertoo.

Kun hampaiden väleihin on syntynyt rakoja, niiden asento on muuttunut tai hammas liikkuu, on kiinnityskudoksissa jo merkittäviä vaurioita.

Syventyneet ientaskut todetaan hammaslääkärin tarkastuksessa. Siksi päivittäisen omatoimisen puhdistuksen lisäksi seuranta on tärkeää. Hampaiden, ikenien ja kiinnityskudosten todellinen kunto selviää vain hammaslääkärin tekemässä tutkimuksessa, jossa muun muassa mitataan ientaskujen syvyys, kartoitetaan verenvuoto ja otetaan hampaistosta röntgenkuvia.

Hampaiden harjaus kahdesti päivässä ja riittävän läheltä ienrajaa, säännöllinen ateriarytmi sekä xylitol-tuotteiden käyttö auttavat ehkäisemään ientulehdusta.

Syyllisenä suun bakteerit

Suu ei ole erillinen osa kehosta, Starck muistuttaa. Kun suussa on tulehdus, koko keho reagoi.

Jos ikenissä on koko ajan tulehdus ja syviä ientaskuja, voi suussa olla jopa 20 neliösenttimetriä infektoitunutta alaa – siis aikuisen kämmenen kokoinen tulehtunut ala.

– Joka kerran, kun puraiset, bakteereja pääsee yleisverenkiertoon. Esimerkiksi iäkkäille, joilla on heikko yleiskunto, tämä voi olla hyvin kohtalokasta. He nielevät ja myös hengittävät bakteereja, mikä voi aiheuttaa esimerkiksi keuhkokuumeen.

Starck kertoo, että suomalaisissa tutkimuksissa on todettu parodontiitin olevan yhteydessä sydän- ja verisuonisairauksien syntyyn. Myös mahdollinen yhteys kohonneeseen verenpaineeseen on todettu.

Diabeetikoilla on kohonnut alttius suun alueen tulehduksille.

– Korkea verensokeri lisää tulehdusriskiä, mutta hoitamalla parodontiittia voidaan lieventää matala-asteista tulehdusta elimistössä.  2-tyypin diabeetikoilla hoito parantaa verensokeritasapainoa, Starck kertoo.

Kerro lääkityksestä

Starck muistuttaa, että perussairauksista ja lääkityksestä on aina syytä kertoa hammaslääkärille.

– Lääkkeet voivat esimerkiksi vähentää syljen eritystä tai aiheuttaa ikenien liikakasvua, mikä hoitamattomana voi olla ikävä sairaus. Jos käyttää immuunipuolustusta heikentäviä lääkkeitä, voidaan hampaiden hoidon yhteydessä tarvita antibiootteja.

Myös leikkaushoitoa edeltää usein käynti hammaslääkärillä. Esimerkiksi tekonivelleikkausta varten tarvitaan hammaslääkäriltä todistus suun terveydentilasta, jotta voidaan minimoida riskit suusta verenkiertoon leviävästä tulehduksesta.

Bakteerifaktaa suomalaisten suusta

– Suussa kasvaa normaalifloora, minkä muodostaa suuri joukko erilaisia mikrobeja eli bakteereja, viruksia ja sieniä. Terveessä suussa ne estävät haitallisten mikrobien kasvua.

– Karies eli hampaiden reikiintyminen sekä ientulehdus eli gingiviitti kuuluvat maailman kymmenen yleisimmän tulehduksen joukkoon. Molempia voidaan ehkäistä hyvällä suuhygienialla.

– Yli 30-vuotiaista miehistä kolme neljästä kärsii ientulehduksesta.

– Syventyneitä ientaskuja on kahdella kolmasosalla 35–44-vuotiaista . Miehillä syventyneet ientaskut ovat hieman yleisempi vaiva kuin naisilla.

– Vaikean kiinnityskadon merkkejä alkaa näkyä selvästi jo 20-40 –vuotiailla, kun opiskelujen päätyttyä ei tule kutsuja enää säännöllisiin tarkastuksiin.