Siirry sisältöön
Yleinen

Lataa ja käytä akkuja turvallisesti – asiantuntijan vinkit turvalliseen arkeen

Mies irrottaa sähköpolkupyörän akkua.
Montako sähkölaitetta sinun kodissasi on ja monessako laitteessa on akku? Entä missä säilytät ja lataat akkukäyttöisiä laitteita?

Turvallisuusviestinnän asiantuntija Tanja Nyqvist kouluttaa pelastustaitoja ja arjen turvallisuutta kaiken ikäisille ja kehottaa kuulijoitaan aina miettimään esimerkkejä omasta arjestaan.

– Onneksi monikaan ei tahallaan aiheuta tulipaloa, mutta me olemme erehtyväisiä. Kun arjessa touhottaa, ei riskejä tule ajatelleeksi, Nyqvist tietää.

Älypuhelin löytyy jo lähes joka taskusta, mutta myös sähköpotkulaudat ja sähköpyörät yleistyvät hurjaa vauhtia. Huolellisesti ja ohjeen mukaisesti käytettynä ja ladattuna laitteet ovat turvallisia, mutta sähkö- ja akkukäyttöiseen laitteeseen liittyy aina riski.

Jos akku syttyy palamaan, se palaa räjähdysmäisesti, sivuille ja ylöspäin rätisemällä, jolloin se leviää myös nopeasti ympäristöön.

Akkupalo sammutetaan jäähdyttämällä. Jos esimerkiksi puhelimen tai sähköpotkulaudan akku syttyy, tulisi koko laite tai ainakin akku upottaa veteen. Esimerkiksi sähköautopalojen sammuttaminen on erittäin haasteellista juuri siksi, että akkua on vaikea jäähdyttää saati upottaa veteen.

– Akkupalosta syntyvä savukaasu on hengenvaarallista. On tärkeää poistua nopeasti palon läheisyydestä, Nyqvist neuvoo.

Kun arjessa touhottaa, ei riskejä tule ajatelleeksi, tietää turvallisuusviestinnän asiantuntija Tanja Nyqvist.

Lataa turvallisesti

Nyqvist suosittelee, että esimerkiksi sähköpotkulaudan tai –pyörän akku ladataan ja säilytetään palamattomalla alustalla. Samalla tulisi huolehtia, että akku on riittävän kaukana palavista rakenteista.

– Säilytyspaikkaa miettiessä on hyvä ottaa huomioon, ettei mahdollinen palo pääsisi leviämään.

Sama pätee toki älypuhelimiin ja tietokoneisiinkin.

– Moni lataa puhelinta sängyn vieressä tai jopa sängyllä ja näistä on syttynyt tulipaloja. Yöksi ei kannata missään tapauksessa jättää laitetta lataamaan.

Kun laitteen irrottaa laturista, tulisi myös johto irrottaa pistokkeesta. Lattialle tai pöytätasolle lojumaan jäänyt johto, joka on kiinni pistokkeessa, aiheuttaa vaaraa esimerkiksi lemmikeille ja pienille lapsille.

Suojaa akku arjen kolhuilta

Nyqvist tietää, että moni haluaa tuoda kalliin sähköpyörän tai –skuutin sisälle yöksi, että se olisi varmassa tallessa. Eteisessä naulakon alla laite kuitenkin aiheuttaa riskin, sillä syttyessään se tukkii asukkaalta poistumisreitin.

– Ei ole pitkä, kun Vaasassa syttyi palamaan kerrostaloon sisälle tuotu sähköpotkulauta. Omistaja sai onneksi akun nopeasti ulos huoneestaan ja asunnosta, eikä tuli päässyt leviämään.

Nyqvist tietää myös tapauksen, jossa housujen taskussa ollut älypuhelin oli syttynyt palamaan. Puhelimeen ja sen akkuun oli kohdistunut isku samassa taskussa olleista avaimista. Vaikka todennäköisyys palolle on pieni, on riski olemassa.

– Ennen kuin tämä henkilö sai housut pois jalasta, oli ehtinyt tulla jo todella pahat palovammat.

Samalla tavalla riski voi muhia repussa tai käsilaukussa: papereita, termospullo tai juomapullo, avaimet, kosmetiikkaa, tietokone ja puhelin – cocktail, joka huonolla tuurilla voi leimahtaa sopivan kolhun tullen. Kunnon suojakuoret laitteille ja omat suojapussit teräville esineille pidentävät paitsi esineiden käyttöikää, lisäävät arjen turvallisuutta.

Tanja Nyqvistin vinkit kodin turvallisuuteen

Siisti keittiö on turvallinen keittiö
”Puolet rakennuspaloista syttyy ihmisen toiminnan takia. Tavallisin syttymissyy löytyy keittiöstä, hellalta tai sen välittömästä läheisyydestä. Lieden rakoihin tai liesituulettimeen kertynyt rasva voi syttyä palamaan, samoin liian lähelle tai jopa lieden päälle jääneet tavarat.”

Irrota sulake, jos sauna ei ole käytössä
”Jos sinulla on sauna, mutta se on täynnä tavaraa, ota sulake pois. Silloin leikkivät lapset, lemmikki tai saunassa siirreltävät tavarat eivät voi vahingossa pökätä kiuasta päälle ja aiheuttaa tulipaloa.

Testaa palovaroitin kerran kuussa
”Palovaroitin on tekninen laite, jonka toimivuus heikkenee ajan myötä. Investoi ajoissa uuteen varoittimeen. Turvallisuus- ja kemikaalilviraston testeissä on todettu, että vaikka testipiippaus edelleen toimi, jotkin laitteet eivät reagoineet enää savuun.”

Pidä alkusammutusvälineet ja ensiaputarvikkeet helposti saatavilla
”Sammutuspeittoa tai käsisammutinta ei kannata säilyttää kaapissa, mistä sitä joutuu hätätilanteessa etsiä. Varmista, että kaikki asunnossa oleskelevat ti0etävät, missä sammutus- ja ensiapuvälineet ovat ja miten niitä käytetään.”

Laita kynttilä aina palamattomalle alustalle
”Talven ja pimeän tullen moni polttaa ulkoroihuja. Ne, kuten kynttilätkin, tulee aina laittaa palamattomalle alustalle. Led-kynttilät ovat turvallisempi vaihtoehto.”

Pidä poistumisreitit avoimina
”Jos tulipalo syttyy, täytyy asunnosta päästä nopeasti ulos. Varmista, että esimerkiksi terassin oven tai palotikkaiden yläpuolella olevan ikkunan edessä ei ole ylimääräistä tavaraa, ja että ikkunan tai oven avaamiseen tarvittavat kahvat ovat paikoillaan.”