Siirry sisältöön
Yleinen

Pysy liikkeessä, pysyt kunnossa

Kaksi henkilöä makaa jumppamatoilla käsivarren varassa ja toinen käsi kurkottaa ylös.
Työikäisten tulisi harjoittaa lihaskuntoa ja liikehallintaa ainakin kahdesti viikossa ja harrastaa rasittavaa liikuntaa tunti ja 15 minuuttia viikossa tai reipasta liikkumista kaksi ja puoli tuntia viikossa. Lisäksi kevyttä liikuskelua pitäisi olla mahdollisimman usein, sekin voi alentaa muun muassa verensokeri- ja rasva-arvoja. Lisäksi se vilkastuttaa verenkiertoa sekä vetreyttää lihaksia ja niveliä.

Entä jos ei liiku? Pitkään fysioterapeuttina työskennellyt Therese Bäck tietää, että liikkumattomuuden seurauksena voi olla esimerkiksi selkä- niska ja olkapäävaivoja.

– Ongelmia esiintyy kaikenikäisillä, mutta eniten vaivoista kärsivät työikäiset. Syyllinen ongelmiin voi olla liiallinen istuminen tai seisominen etukumarassa, kasaan painuneessa asennossa Bäck toteaa.

Pelkästään tämä ja staattinen kuormitus voivat aiheuttaa vaivoja.

Jos työtä tekee pelkästään seisten, alaraajat kuormittuvat liikaa. Seisomatyöläisenkin pitäisi välillä kävellä tai istua, että asento vaihtuu.

Vaikka askeleita kertyisi työpäivän aikana paljon, se ei korvaa vapaa-ajan liikunnantarvetta.

– Esimerkiksi laitoshuoltajan työssä kävellään paljon, mutta heillä on silti alaraaja- ja olkapääongelmia. Työ sisältää yksitoikkoisia liikkeitä ja on raskasta. Jos lihasvoimaa ei ole riittävästi, työtä tekee koko ajan jaksamisen äärirajoilla ja tulee kipuja. Työpäivän jälkeen pitäisi muistaa palauttava liike ja lihasvoimatreeni, Bäck sanoo.

Harrasta monipuolista liikuntaa

Raskas työ vaatii siis hyvää kuntoa. Liikkuvaa työtä tekevälle esimerkiksi uinti tai vesijumppa voivat olla hyvä tapa liikkua, sillä ne eivät rasita niveliä. Istumatyöläinen taas voisi harkita kuntosalilaitteissa istumisen lisäksi muita liikuntamuotoja.

– Uutta liikuntalajia ei kannata aloittaa täysillä vaan muistaa kohtuus, muuten esimerkiksi kuntoportaissa voi saada polvet, lonkat, selän ja nilkat kipeiksi. Parasta olisi eri lajien vaihtelu ja lepopäivä aina joskus, Bäck sanoo.

Jos liikunnasta kuitenkin aiheutuu kipua, ei Bäckin mukaan tarvitse heti huolestua. Tilannetta voi yrittää korjata kotikonsteilla, joita ovat kylmä, kuuma, lepo ja tarvittaessa kipulääke ja sitten kokeilla taas liikkua.

Nainen seisoo ulkona matalan porrasrakennelman vieressä toinen jalka ensimmäisellä rappusella.
Pohjanmaan hyvinvointialueella fysioterapeuttina työskentelevä Therese Bäck muistuttaa liikkumisen tärkeydestä.

Vaihtelu virkistää

Fysioterapeutti huomauttaa, että kaikki mitä teemme, tapahtuu edessä ja siksi tarvitaan vastaliike taaksepäin. Jatkuva alaspäin katselu aiheuttaa someniskaa eli emännänkyttyrää. Vastaliikkeenä sille toimii seisomaannousu ja taivutus taakse tai kävely.

UKK-instituutin suosituksen mukaan paikallaanoloa tulisi tauottaa aina kun mahdollista. Bäck suosittelee istumaan enintään puolitoista tuntia.

– Työskentelyasennon vaihtelu on tärkeää. Sähköpöydät ovat apuna tässä, mutta nekään eivät toimi, ellei niitä välillä itse nosta ylös. Satulatuoli on hyvä ajoittaiseen istumiseen, Bäck sanoo.

Päätetyöläiselle fysioterapeutti antaa ohjeeksi pitää kyynärpäät lähellä vartaloa, etteivät hartiat kuormitu. Ja kun vaihtaa hiirikättä välillä, myös aivot saavat jumppaa.

Fysioterapeutit aktivoivat liikkumaan

Pohjanmaan hyvinvointialueella voi hakeutua fysioterapeutin suoravastaanotolle ilman lääkärin lähetettä erilaisten tuki- ja liikuntaelinvaivojen kuten selkä-, niska- ja ylä-/alaraajakipujen takia. Fysioterapeutin suoravastaanotolle pääsee ottamalla yhteyttä Asiakaspalvelukeskukseen (p. 06 218 9000). Ajan saa yleensä parissa viikossa.

Fysioterapiassa asiakasta motivoidaan ja aktivoidaan omaehtoiseen harjoitteluun ja itsehoitoon. Tavoitteena on asiakkaan aktiivinen rooli oman liikkumis- ja toimintakykynsä edistämisessä.

– Joskus yksikin käynti fysioterapeutin luona saattaa auttaa, yleensä käyntejä tarvitaan yhdestä kolmeen, jotta vaiva saadaan kuntoon, Bäck kertoo.


Lähteenä artikkelissa käytetty myös UKK-instituutin liikkumisen suosituksia ja THL:n liikuntasuosituksia.