Siirry sisältöön
Kotikäynti-asiakaslehti

Lopeta googlaaminen, mene Omaoloon!

Kuvituskuvassa mies ja nainen katsovat tietokoneen näyttöä keittiön pöydän ääressä.
Asiakaspalvelukeskuksessa työskentelevä sairaanhoitaja ja Omaolon pääkäyttäjä Mari Montin ottaa vastaan ja käsittelee asiakkaiden yhteydenottoja, jotka tulevat digipalvelu Omaolon kautta. Jos et vielä ole käyttänyt Omaoloa, Marin vastaukset yleisimpiin kysymyksiin Omaolosta auttavat sinut alkuun.

Mikä Omaolo on?

Omaolo on digitaalinen sosiaali- ja terveydenhuollon asiointikanava, joka on asukkaan käytössä vuorokauden ympäri. Palvelu auttaa arvioimaan hoidon tai palvelun tarvetta sekä tukemaan omaa terveyttä ja hyvinvointia. Omaolo antaa toimintaohjeita, jotka perustuvat tutkittuun tietoon.

Miten Omaoloon pääsee?

Omaoloon pääsee mobiililaitteen tai tietokoneen internetselaimella osoitteessa www.omaolo.fi. Etusivulta valitaan osio, jota oma asia koskee.

Mitä Omaolossa voi tehdä?

Mikäli sinulla on terveyteen liittyviä oireita kuten esimerkiksi flunssaa, ripulia, päänsärkyä, närästystä tai selkäkipua, kannattaa sinun täyttää oirearviokysely. Aluksi valitaan Omaolon etusivulta kotipaikkakunta ja tilanteeseen sopiva oirearvio. Vastausten lähettämisen jälkeen Omaolo antaa tilanteeseesi sopivat omahoito- ja toimintaohjeet sekä kiireellisyysarvion. Tarvittaessa saat yhteyden terveydenhuollon ammattilaiseen ja tilannetta arvioidaan lisää.

Voit tehdä Omaolossa myös sähköisen terveystarkastuksen ja saada yhteenvedon sen hetkisestä terveydentilastasi. Omaolossa on mahdollista osallistua itsenäisiin hyvinvointivalmennuksiin ja täyttämällä palveluarviokyselyn voi arvioida mahdollisuutta saada kuljetuspalvelua, henkilökohtaista apua tai omaishoidon tukea.

Kuka voi käyttää Omaoloa?

Kuka vaan voi täyttää Omaolossa oire- tai palveluarviokyselyn ja saada kansalliset toimintasuositukset. Oirearviokyselyn voi lähettää terveydenhuollon ammattilaiselle tällä hetkellä Vaasassa, Laihialla, Mustasaaressa, Närpiössä, Pietarsaaressa, Uudessakaarlepyyssä, Pedersöressä ja Luodossa. Tavoitteena on, että vuoden 2023 loppuun mennessä oirearvion voi lähettää ammattilaiselle mistä päin Pohjanmaata tahansa. Hyvinvointivalmennukset ja sähköinen terveystarkastus ovat jo nyt kaikkien saatavilla.

Omaolo on tarkoitettu kaikille 15 vuotta täyttäneille. Jos vastaukset haluaa lähettää sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiselle, täytyy tunnistautua verkkoparkkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

Artikkeli on julkaistu Kotikäynti-asiakaslehden numerossa 1/2023

Teksti: Elina Kurtti
Kuvat: Digifinland