Helpotusta joka keväiseen tuskaan siedätyshoidosta – pitkä hoitojakso voi tuoda pysyvän avun allergiaan
Jenni Tynjälälle kevät ei ole ollut mukavaa aikaa. Siitepöly on aiheuttanut hänelle lapsuudesta asti monenlaisia oireita – nenä ja silmät vuotavat ja kutiavat, aivastuttaa ja väsyttää. Aikuisena oireet pahenivat ja apteekista ilman reseptiä saatavat lääkkeet eivät tehonneet, hengityskin alkoi olla vaikeaa.
– Hakeuduin terveyskeskuslääkärille voimakkaiden allergiaoireiden vuoksi. Lääkäri kysyi, olenko harkinnut siedätyshoitoa. Tämä vähän yllätti, sillä kukaan ei ollut aiemmin ehdottanut sitä, Tynjälä kertoo.
Tynjälä kiinnostui hoidosta ja sai lähetteen jatkotutkimuksiin, joissa selvitettiin, sopiiko siedätyshoito hänelle ja minkä kasvin siitepölystä allergia johtui.
– Siedätyshoitoa annetaan koivulle ja heinälle. Osalla potilaista on ristireagointia myös esimerkiksi ruoka-aineille, mutta siedätyshoidon teho näihin on epävarmaa, kertoo Jussi Pöntinen,apulaisylilääkäri korva-, nenä- ja kurkkutautien yksiköstä.
Ensin allergiatestit
Siedätyshoitoa ei voi aloittaa, jos henkilöllä on epätasapainossa oleva astma, vaikea sydän- tai keuhkosairaus tai jos hänellä on jatkuva kortisonilääkitys tai verenpaineeseen beetasalpaajahoito. Siedätyshoitoa ei aloiteta alle viisivuotiailla lapsilla eikä raskauden ja imetyksen aikana.
Ennen siedätyshoidon aloittamista pitää käydä allergia- ja astma-testeissä.
– Astmakokeet täytyy ottaa astman tai muun keuhkoherkkyyden poissulkemiseksi, jos potilaalla alahengitysteiden oireita. Mikäli potilaalla huonossa tasapainossa oleva astma tai sitä ei ole löydetty, tahtoo tulla herkästi ongelmia pistoshoidon aloituksessa. Potilaat siis reagoivat herkemmin siedätykseen, Pöntinen sanoo.
Jos omat allergiaoireet ovat hankalia, suosittelee Pöntinen ottamaan yhteyttä työterveyshuoltoon tai terveyskeskukseen. Tämän jälkeen testataan tarkemmin allergiat ja kun ne on varmistettu, voidaan siedätyshoitoa harkita.
– En lähtisi vielä yhden tai kahden vaikean allergiakauden perusteella tekemään siedätystä, mutta tarkkaa rajaa ei ole. Siedätyshoidon indikaatio on vaikeat oireet lääkehoidosta huolimatta, Pöntinen selventää.
Pistoksia tai tabletteja
Tynjälän kohdalla testit osoittivat koivuallergian, jota lähdettiin siedättämään. Hän valitsi pistosmuotoisen hoidon, kun toinen vaihtoehto olisi ollut tablettihoito. Kumpikin on yhtä tehokas, mutta tablettihoito tulee hieman kalliimmaksi.
– Pistoshoidossa kävin aluksi kerran viikossa, pikkuhiljaa annosta nostettiin ja käyntivälit pidentyivät, kunnes saavutettiin ylläpitoannos. Nyt käyn vastaanotolla 6–8 viikon välein, Tynjälä kertoo.
Pistoksia jatketaan yhteensä kolme vuotta. Allergeenia pistetään olkavarteen pienellä neulalla, joka on huomattavasti pienempi kuin rokotuksissa käytettävät eikä hoito ole kivulias. Hoidon alkaessa saattaa tulla allergiaoireita, mutta yleensä ne pysyvät maltillisina. Pistokset voivat aiheuttaa myös punoitusta ja kutinaa olkavarteen.
Pistoksia jatketaan yhteensä kolme vuotta.
– Aluksi sain samoja oireita kuin allergiasta. Kun annosta lisättiin, jouduin käydä uudelleen varmistamassa, ettei kyse ollut astmasta. Oireet saatiin kuriin lisäämällä hetkellisesti siedätyksen aikaista lääkitystä. Nyt oireet ovat helpottaneet, kun siedätys on edennyt ja lisälääkityksestä on voitu luopua, Tynjälä sanoo.
Hoito alkaa vaikuttaa kuukausien kuluessa – osa saa pysyvän avun allergiaan
Tynjälän hoidot ovat jatkuneet 1,5 vuotta, mutta hän huomasi eron jo ensimmäisenä keväänä hoitojen aloituksen jälkeen. Siitepölyallergioissa hoito voidaan aloittaa elokuusta helmikuuhun.
– Selvästi oli vähemmän oireita jo ensimmäisenä keväänä hoidon aloituksen jälkeen. Hoitoa joutui vähän odottamaan, sillä sitä ei voi aloittaa siitepölykauden aikana, Tynjälä sanoo.
Selvästi oli vähemmän oireita jo ensimmäisenä keväänä hoidon aloituksen jälkeen,
Tynjälä sanoo.
Kolmen vuoden jälkeen allergian arvioidaan pysyvän poissa noin kymmenen vuotta, joillakin teho jatkuu pidempään, osa taas joutuu aloittamaan siedätyksen uudelleen muutaman vuoden jälkeen. Siedätyksen oireet eivät kuitenkaan yleensä ole yhtä voimakkaita kuin itse allergia, minkä vuoksi osa valitsee siedätyshoidon uudelleenkin.
– Mieluummin kestän siedätysajan oireet kuin kärsin allergiasta joka kevät, Tynjälä toteaa.
Oletko allerginen?
Jos olet allerginen ja oireesi eivät helpotu apteekista saatavilla lääkkeillä, ota yhteys asiakaspalvelukeskukseen, numeroon 06 218 9000. Apteekista saat tietoa reseptivapaista allergialääkkeistä sekä silmätipoista ja nenäsumutteista, joilla allergiaoireita voi helpottaa.
Lasten allergiat
Voit keskustella lapsen allergiaoireista lapsen iästä riippuen neuvolassa, koulu- tai opiskeluterveydenhuollossa tai terveyskeskuksessa.
Vinkkejä ja vertaistukea allergioihin löydät Allergia- ja astmaliiton verkkosivuilta osoitteesta https://www.allergia.fi/
Juttu on osa Pohjanmaan hyvinvointialueen Ihmiseltä ihmiselle -verkkoartikkeleiden sarjaa, jossa kurkistetaan asiakkaidemme ja ammattilaistemme arkeen ja palveluihin pintaa syvemmälle.