Siirry sisältöön
Yleinen

Yhteistyöllä kivaa tekemistä senioreille – Helmen Hetkeen ovat tervetulleita kaikki ikäihmiset!

Pohjanmaan hyvinvointialue ja oppilaitos Vamia pyörittävät yhdessä seniorikerho Helmen Hetkeä Vaasan Palosaarella. Teemaviikot, yhteinen tekeminen, kuntosali ja rento tunnelma piristävät ikäihmisten päiviä.

Kapteeninkadulla sijaitseva Präntöön Helmi kätkee sisäänsä asumisyksikön lisäksi seniorikerho Helmen Hetken. Kerhoa järjestetään valoisissa tiloissa kolmannessa kerroksessa, jonne pääsee kätevästi hissillä.

– On hienoa, että sain olla mukana Präntöön Helmen rakennusvaiheessa. Tiesin, että saan toteuttaa haaveissa olevan unelmani tänne taloon, seniorikerhon ikäihmisille, kun rakennusta mietittiin sen pohjalta, kertoo Helmen hetken perustaja ja Präntöön Helmen asumisyksikön johtaja Marjo Suutari.

Helmen Hetken toiminta tapahtuu hyvinvointialueen tiloissa, mutta ohjelmasta vastaavat lähihoitajaopiskelijat. Kerho on avoinna maanantaista keskiviikkoon kello 10-14. Mukaan voi tulla pidemmäksi tai lyhyemmäksi aikaa päivän aikana. Osallistuminen on ilmaista. Maksua vastaan kerhossa voi syödä lounasta tai juoda kahvit.
– Tämä sopii oikein hyvin esimerkiksi yksinäiselle vanhukselle tai iäkkäälle, jolla on omaishoitaja. Omaishoitaja voi tuoda omaisensa tänne pariksi tunniksi ja käydä itse vaikka kaupassa tai kampaajalla, Suutari mainitsee.

Omaishoitaja voi tuoda omaisensa tänne pariksi tunniksi ja käydä itse vaikka kaupassa tai kampaajalla.

Kerhon toimintaan ovat tervetulleita kaikki yli 65-vuotiaat. Jos paikalle ei saavu senioreita, hakevat opiskelijat heitä asumisyksikön pienkodeista, innokkaita osallistujia löytyy aina. Tyhjänä kerhotilat eivät siis koskaan ole. Kerhon aikojen ulkopuolella tiloissa järjestetään esimerkiksi henkilökunnan koulutustilaisuuksia sekä asukkaille virikkeellistä ohjelmaa.

Kokemusta nuorille

Tre kvinnor.
Sanna Kosunen, Marjo Suutari ja Jessica Udd ovat tyytyväisiä yhteistyöhön.

Useimmat Vamian lähihoitajaopiskelijat ovat 16-17-vuotiaita nuoria ja Helmen Hetki on heistä monelle ensimmäinen kosketus ikäihmisiin.
– Opiskelijat suunnittelevat kerhon ohjelman ja me olemme siinä vähän taustalla ohjaamassa heitä, vastuuopettaja, lehtori Sanna Kosunen kertoo.

Suutari on huomannut, että kerhon kaltaiselle toiminnalle on tarvetta. Helmen Hetkessä opiskelijat pääsevät rennolla tavalla tutustumaan työhön ikäihmisten parissa.
– Olen itse työskennellyt 30 vuotta sairaanhoitajana ja esimiehenä. Olen nähnyt, miten harjoittelu voi olla opiskelijalle todella jännittävä paikka. Täällä he saavat vuorovaikutusta ja harjoitteluun on helpompi lähteä, kun on saanut ensin kokemusta täältä kerhosta, Suutari sanoo.

Olen nähnyt, miten harjoittelu voi olla opiskelijalle todella jännittävä paikka. Täällä he saavat vuorovaikutusta ja harjoitteluun on helpompi lähteä, kun on saanut ensin kokemusta täältä kerhosta.

Jokainen opiskelijaryhmä antaa palautteen toiminnasta oman jaksonsa jälkeen ja palautteet ovat yleensä positiivisia.
– Oma ruotsinkielinen ryhmäni on ollut todella tyytyväinen toimintaan. Myös asiakkaat ovat olleet erittäin iloisia, kun ruotsinkielinen ryhmä järjestyi ja he saavat puhua omaa äidinkieltään, kertoo Vamian vastuuopettaja ja lehtori Jessica Udd.

Aiemmin Helmen Hetki toimi vain suomeksi, mutta keväällä 2023 on aloittanut ruotsinkielinen ryhmä. Kielirajat eivät ole este, mukaan saa tulla minä päivänä tahansa, oli äidinkieli mikä hyvänsä.

Vahvuutta vanhustyöhön

Kaikilla nuorilla ei lähipiirissä ole ikäihmisiä. Helmen Hetken kautta senioreiden asiat tulevat tutuiksi ja käytännön opit hyödyttävät tulevassa työelämässä.
– Opiskelijat pääsevät täällä harjoittelemaan esimerkiksi erilaisten apuvälineiden käyttöä, kuten pyörätuolia. Lisäksi heille selviää, mitä työhön kuuluu hoitamisen lisäksi. He pääsevät vetämään viriketoimintaa ja oppivat kulttuurin ja liikunnan tärkeyden sekä vuorovaikutuksen, Suutari kertoo kerhon monipuolisista hyödyistä opiskelijoille.

Helmen Hetken toiminta on myös innostanut opiskelijoita suuntautumaan vanhustyöhön ja Suutari on saanut kerhon toiminnassa mukana olleista opiskelijoista vakituisia työntekijöitä asumisyksikön puolelle, mikä on ratkaissut osaltaan rekrytointihaasteita. Kerhoon ilmoittaudutaan puhelimitse ja opiskelijat ottavat ilmoittautumisia vastaan. Asiakaspalvelun harjoittelu on tuonut hieman yllättävänkin puolen esiin opiskelijoista.
– Olemme saaneet neuvoa, miten puhelimeen vastaan, että ei voi sanoa vain haloo. Opiskelijoiden täytyy osata kertoa kerhosta, kun omainen tai itse seniori soittaa, Udd kertoo.

Kuntosalilta voimaa ja kauneushuoneesta kynsilakkaa

Studerande med äldre kvinna.
Kauneushuone on usein käytössä kerhon aikana.

Kerhon toimintaa rytmittävät teemaviikot, jotka voivat liittyä esimerkiksi luontoon, kulttuuriin tai liikuntaan. Helmen Hetkessä leivotaan, askarrellaan, kuunnellaan musiikkia ja tehdään muita kivoja juttuja. Kerhossa on mahdollista päästä kaunistautumaan, opiskelijat tekevät mielellään kampauksia ja lakkaavat kynsiä, mikä ilahduttaa ikääntyneitä. Onpa kerhossa vietetty joskus itsenäisyyspäivän vastaanottoakin kättelyineen. Yhteisen tekemisen lisäksi kerhon tiloista löytyvä kuntosali on suosittu paikka.

– Jumppasali kiinnostaa, koska sekin on ilmainen. Tarkoitus ei kuitenkaan ole, että jumpparyhmät kokoontuvat täällä meillä keskenään, vaan että opiskelijat ovat mukana ja ohjaavat ja auttavat kuntoilussa, Suutari toteaa.

Suutari kertoo menestystarinasta, jossa eräs mies kävi viikoittain Helmen Hetken kuntosalilla ja vaihtoi lopulta pyörätuolin kävelykeppiin säännöllisen liikunnan avulla.
– Hän saavutti tavoitteensa ja on pärjännyt kotona sen sijaan, että joutuisi olemaan vuodeosastolla. Tämä osoittaa sen, miten tärkeää ennaltaehkäisevä ja aktivoiva toiminta on, se tuottaa hyvinvoinnin lisäksi säästöjä, Suutari muistuttaa.

Helmen hetki seniorikerho

– maanantaista keskiviikkoon klo 10-14 (tauolla koulujen lomien aikaan kesällä, jouluna ja viikolla 9)

– yli 65-vuotiaille

soita 040 645 8656 ja ilmoittaudu. Samasta numerosta saat lisätietoja toiminnasta ja teemaviikoista

– ilmainen, maksua vastaan tarjolla lounas ja kahvi

Juttu on osa Pohjanmaan hyvinvointialueen Ihmiseltä ihmiselle -verkkoartikkeleiden sarjaa, jossa kurkistetaan asiakkaidemme ja ammattilaistemme arkeen ja palveluihin pintaa syvemmälle.