Siirry sisältöön
Kotikäynti-asiakaslehti

Ikäihmiset sydämen asiana

Moni kokee muistisairauden yhä häpeällisenä. Muistihoitaja ja vanhusneuvoja Gerd Viklund korostaa, että vaikka muisti menisi, ihmisarvo ja ihmisen muut kyvyt ovat jäljellä ja hyvää elämänlaatua voidaan tukea monin tavoin.

Sairaanhoitajana 37 vuotta työskennellyt Gerd Viklund on aina pitänyt ihmisläheisestä työstään.

– Olen iloinen, että olen saanut työskennellä monessa paikassa. 25 vuotta vierähti keskussairaalassa eri osastoilla kuten päivystyksessä, tehohoi­dossa, sydänvalvonnassa ja ortopedialla. Sen jälkeen toimin kotiutushoitajana Vaasan terveyskeskuksessa. Vuonna 2013 kouluttauduin muistihoitajaksi ja pääsin tekemään työtä muistisairaiden parissa, Viklund kertoo.

Tällä hetkellä Viklundin työpiste on Mustasaaren terveyskeskuksessa, mutta hän tekee myös paljon kotikäyntejä asi­akkaiden luo. Muistihoitajalla on puhe­linaika aamuisin, mutta hän soittaa aina takaisin, jos joku on tavoitellut häntä.

– Kukaan ei soita turhaan ja muisti­sairaan aikakäsitys on poikkeava, jolloin tiettynä kellonaikana soittaminen voi olla haastavaa, Gerd Viklund sanoo. Vanhus­neuvojana ja muistihoitajana Viklundin rooli on tukea ja auttaa ikäihmisiä sekä heidän omaisiaan, jotta elämänlaatu olisi hyvä muistisairaudesta tai muista iän tuomista haasteista huolimatta.

– Nautin työstä ikäihmisten parissa. Heillä on paljon elämänkokemusta, josta voi oppia itsekin paljon. Minulle on tärkeää kohdata jokainen asiakas kiireettömästi ja ottaa ihminen huomioon kokonaisuutena, jotta käynnistä jäisi asi­akkaalle positiivinen fiilis. Edellytyksenä työssä on, että pitää iäkkäistä ihmisistä ja kohtelee kaikkia kunnioittavasti ja nöyrästi.

Muistihoitaja elää kuten opettaa. Gerd Viklund pyöräilee töihin kuuden kilometrin matkan aina, kun ei tarvitse työpäivän aikana autoa. Hän nauttii vapaa-ajallaan ulkoilusta koiransa Vickanin ja perheen kanssa tai lähtee ystäviensä kanssa kävelylle, kahvilaan tai nauttimaan kulttuurista.

Rohkeasti muistitestiin

Kun Viklund saa yhteydenoton ikäihmi­seltä, joka ei ole pitkään aikaan käynyt lääkärissä tai verikokeissa, hän tieduste­lee aluksi lääkityksestä, ravitsemustilan­teesta, nukkumisesta, harrastuksista ja mahdollisista kaatumisista.

Hän myös kysyy, haluaako asia­kas, että hänelle tehdään muisti- ja masennustesti.

– Moni pelkää testiä suotta. Toivon että se olisi luonnollinen asia, rutiinitut­kimus. Muistitestiin kannattaa hakeutua, jos on pienikin epäilys muistin heikkene­misestä, Viklund suosittelee.

Jos muistisairaus todetaan ja lääkäri määrää siihen lääkityksen, jokainen päättää itse, haluaako kokeilla sitä.

– Hoitajana suosittelen, että aina kan­nattaa kokeilla. Lääkkeet sopivat yleensä hyvin ja niiden avulla on mahdollista lievittää oireita.

Viklund korostaa, että lääkityksen lisäksi tärkeä osa muistisairauden hoitoa ovat sydän- ja verisuonitautien ja muiden sairauksien hyvä hoitotasapaino sekä lii­kunta, hyvä ravitsemus, sosiaalinen kans­sakäyminen ja muu aivojen aktivoiminen.

– Monipuolinen ruoka, mikä on hyväksi sydämelle, on hyväksi myös aivoille.

Gerd vinkkaa, miten pitää muisti virkeänä

• Tärkeintä on, että teet sitä mistä nautit.

• Liiku niin, että hengästyttää. Älä unohda lihaskuntotreenejä.

• Kulttuurista nauttiminen antaa aivoille yhtä paljon kuin ristikoiden täyttäminen.

• Ystävät ja vuorovaikutus virkistävät aivoja.

Gerd Viklund

• Perheeseen kuuluu mies, 2 aikuista lasta ja italialainen vesikoira Vickan.

• Harrastaa vapaa-ajalla pyöräilyä, hiihtoa, kävelyä ja luonnossa liikkumista koiran kanssa. Myös kulttuuri on tärkeä harrastus ja käy paljon konserteissa ystävien kanssa.

• Aktiivinen yhdistystoimija, toimii varapuheenjohtajana sekä Vaasan ruotsinkielisessä sairaanhoitajayhdistyksessä että ruotsinkielisessä Mustasaarenseudun dementiayhdistyksessä.

• Saanut Ruotsin kuningatar Silvialta diplomin opiskeltuaan Ruotsissa Silvia-sairaanhoitajaksi. Vuoden kestävä koulutus keskittyy kognitiivisten sairauksien, kuten muistisairauksien hoitoon.

Artikkeli on julkaistu Kotikäynti-asiakaslehden numerossa 2/2022.

Teksti: Heidi Kurvinen
Kuvat: Christoffer Björklund