Siirry sisältöön
Yleinen

Ikäihmisten neljäs rokotuskierros käynnistyy Pohjanmaalla

vanhus puhelimessa

Yli 80-vuotiaiden ja hoivakotien neljäs koronarokotuskierros käynnistyy Pohjanmaalla. Kaikki 80 vuotta täyttäneet voivat varata ajan koronarokotukseen. Ikäihmisten hoivakodeissa asuvat rokotetaan yksiköissä. Neljättä koronarokoteannosta suositellaan myös voimakkaasti immuunipuutteisille 12 ikävuodesta ylöspäin, kun kolmannesta annoksesta on kulunut 3-4 kuukautta.

Neljäs koronarokoteannos voidaan antaa, kun kolmannesta rokotteesta on kulunut 3 kuukautta. Neljättä koronarokoteannosta ei suositella, mikäli 80 vuotta täyttänyt tai iäkkäiden hoivakodissa asuva on saanut kolme rokotetta ja sairastanut koronavirustaudin.

– Neljäs rokotus pienentää riskiä saada koronatartunta. Sen lisäksi se vähentää entisestään riskiä saada vakava tautimuoto. Suosittelemme vahvasti tehosterokotuksen ottamista, sanoo Pohjanmaan hyvinvointialueen johtajaylilääkäri Peter Nieminen.

Mikäli henkilö on saanut kaksi koronarokotetta ja sairastanut koronan, suositellaan kolmatta rokotusannosta. Rokotus annetaan aikaisintaan 3 kuukautta viimeisestä rokotusannoksesta tai sairastetusta taudista.

Ajanvaraus koronarokotukseen

Ajanvaraus koronarokotukseen tapahtuu oman kotikunnan ohjeiden mukaisesti. Rokotuspisteiden tiedot ja ajanvarausohjeet löytyvät Pohjanmaan hyvinvointialueen verkkosivuilta. Ajan voi varata sähköisesti tai puhelimitse oman asuinkunnan käytännöistä riippuen.

Hoivakotien asukkaiden ei tarvitse varata aikaa tehosterokotukseen, vaan rokotus hoidetaan yksiköiden toimesta. Iäkkäiden hoivakodeissa asuvien rokotukselle ei ole alaikärajaa. Suositus neljännestä rokotusannoksesta ei koske esimerkiksi kehitysvammaisten hoivakodeissa asuvia, nuorempia henkilöitä.

Lisätietoa neljännestä koronarokotteesta löydät THL:n sivuilta.