Siirry sisältöön
Yleinen

Lasten ja nuorten vapettaminen eli sähkösavukkeen käyttö huolestuttaa ammattilaisia

Lähikuvassa henkilön käsi, joka pitelee sähkösavuketta.
Lasten ja nuorten vapettaminen eli sähkösavukkeen käyttö on kasvanut räjähdysmäisesti. Kuten tavallinen tupakka, myös sähkösavuke sisältää terveydelle haitallisia aineita.

– Olen työssäni alakoulun terveydenhoitajana huomannut sähkösavukkeiden käytön ja kokeilun lisääntyneen. Viime vuonna nämä eivät tulleet puheeksi juuri koskaan, mutta nyt tänä syksynä oppilaista löytyy niitä, jotka ovat kokeilleet sähkösavukkeita. Lapset tuntuvat tietävän näistä paljon, kertoo kouluterveydenhoitaja Ilona Kangas.

Mikä sähkösavuke on?

Sähkösavukkeet eli sähkötupakat ja muut nestettä höyrystävät tuotteet ovat muovista ja metallista valmistettuja laitteita, jotka lämmittävät paristolla tai akulla nestettä höyryksi eli aerosoliksi. Höyry hengitetään keuhkoihin poltettavien savukkeiden tapaan.

Ulkonäöltään sähkötupakat ovat hyvinkin erilaisia, mutta toimintaperiaatteeltaan samanlaisia.

Sähkösavukkeet voivat ulkoisesti näyttää vaikka huulirasvalta tai langattomien kuulokkeiden kotelolta eli niitä on vaikea tunnistaa.

Ilona Kangas

– Ammattilaisena haluaisin sanoa vanhemmille, että sähkösavukkeet voivat ulkoisesti näyttää, vaikka huulirasvalta tai langattomien kuulokkeiden kotelolta eli sähkösavukkeita on vaikea tunnistaa. Lisäksi lapset ja nuoret saavat niitä helposti tilattua somen kautta toisilta nuorilta, esimerkiksi snapchatin ja telegram-sovelluksen kautta, vahvistaa Kangas.

Sähkösavuke ei sisällä tupakkaa eikä sen käytössä tapahdu palamisreaktiota, kuten tavallisen savukkeen poltossa. Sähkösavukenesteen perusaineita eli niin kutsuttuja pohjanesteitä ovat kasviglyseroli ja propyleeniglykoli. Nesteet voivat olla nikotiinittomia tai nikotiinia sisältäviä.

Sähkösavukkeen käyttö on terveydelle vaarallista – keskustele siitä lapsesi kanssa

– Huolestuttavinta sähkösavukkeen käytössä on se, että ne sisältävät ainesosia, jotka ovat vaarallisia terveydelle ja pitkän aikavälin tutkimustieto kaikista mahdollisista haitoista vielä puuttuu. Nikotiinin vahvuus ja määrä vaihtelevat sähkösavukkeissa huomattavasti. Jos nikotiinin vahvuus ja määrä ovat suuria, riippuvuus nikotiiniin kehittyy hyvinkin nopeasti ja vaarana voi olla nikotiinin yliannostus. Valitettavasti on myös todettu tapauksia, joissa sähkösavukkeita on ostettu velaksi ja rahoja on peritty epäasiallisin keinoin, kertoo vastaava koululääkäri Tiina Ekholm.

– Kannustan vanhempia keskustelemaan lasten ja nuorten kanssa avoimesti päihteistä ja niiden käyttöön liittyvistä vaaroista. Näin voimme puuttua varhaisessa vaiheessa mahdolliseen käyttöön, kehottaa Ekholm.

Sähkösavukenesteistä ja siitä muodostuvasta aerosolista on löydetty useita metalleja, kuten kuparia, sinkkiä ja lyijyä.

Sähkösavukkeiden terveyshaittoja ovat muun muassa:

  • Nikotiinin haitat ja riippuvuus silloin, kun käytetään sähkösavuketta, jonka neste sisältää nikotiinia.
  • Sähkösavuketta kuumennettaessa muodostuu soluja vaurioittavia happiradikaaleja kuten poltetuissa savukkeissakin, ja nämä aiheuttavat esimerkiksi keuhkosoluissa tulehduksenomaisen reaktion sekä altistavat suun alueen sairauksille.
  • Sähkösavukkeiden sisältämien glyoksaalin ja metyylioksaalin tiedetään olevan keuhkoille haitallisia.
  • Kuumentuessaan propyleeniglykoli muodostaa propyleenioksidia, jonka kansainvälinen syöväntutkimuslaitos IARC on luokitellut syöpävaaralliseksi aineeksi.
  • Sähkösavukenesteistä ja siitä muodostuvasta aerosolista on löydetty useita metalleja, kuten kuparia, sinkkiä ja lyijyä.
  • Sähkösavukkeiden käyttö voi edesauttaa sydän- ja verisuonitaudeille altistavien muutosten syntyä.
  • Kyselytutkimuksien mukaan yleisimpiä sähkösavukkeiden käytön oireita ovat nielun ja suun ärsytys, päänsärky, yskä, limaisuus, rasituksensiedon alentuminen ja pahoinvointi.

Luotettavaa tietoa sähkösavukkeista löytyy: