Siirry sisältöön
Yleinen

Neljännet koronarokotukset laajenevat Pohjanmaalla elokuussa


Pohjanmaan hyvinvointialueen asukkaita kannustetaan ottamaan koronarokote ja tehosterokotteet ajankohtaisen suosituksen mukaisesti. Neljännen koronarokotteen ikä- ja riskiryhmiä laajennetaan elokuussa.

Neljäs koronarokote uusille ikä- ja riskiryhmille

Tällä hetkellä ensimmäisiä ja toisia annoksia annetaan kaikille yli 5-vuotiaille. Kolmannen annoksen voivat saada kaikki yli 18-vuotiaat sekä riskiryhmiin kuuluvat 12-17-vuotiaat. Neljättä ja viidettä annosta suositellaan tietyille ikä- ja riskiryhmille.

Neljännen rokotteen voivat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen uuden suosituksen mukaan saada ne, joilla on lääketieteellinen riski vakavalle koronataudille seuraavassa järjestyksessä:

  1. 70–79-vuotiaat, jotka eivät kuulu lääketieteellisiin riskiryhmiin
  2. 18–69-vuotiaat lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvat
  3. 60–69-vuotiaat, jotka eivät kuulu lääketieteellisiin riskiryhmiin.

Neljäs rokoteannos voidaan antaa, kun kolmannesta annoksesta on kulunut vähintään kolme kuukautta. Sairastettu koronatauti vastaa yhtä rokoteannosta. Jos on saanut kolme rokoteannosta ja sairastanut koronan, ei tarvitse tällä hetkellä tehosteannosta.

Ajat neljänsiin rokotteisiin varattavissa elokuun toisella viikolla

Ajanvaraus neljänsiin rokoteannoksiin avautuu 8. elokuuta alkavalla viikolla. Rokotusjärjestyksestä ilmoitetaan tarkemmin myöhemmin. Ohjeet ajanvarauksesta löytyvät Pohjanmaan hyvinvointialueen verkkosivuilta täältä:

– Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen uusi suositus astui voimaan heinäkuussa, mutta monen muun alueen tapaan aloitamme rokotukset elokuussa. Sote-henkilöstöstä on pulaa koko Suomessa ja lomakauden aikana laajoja rokotuksia on haastava järjestää, toteaa johtajaylilääkäri Peter Nieminen.

Ajan neljänteen rokotteeseen voivat edelleen varata aiemmin ilmoitetut ikä- ja riskiryhmät. Aikoja on myös edelleen varattavissa 1.-3. rokoteannoksiin.