Siirry sisältöön

Syömishäiriöt ovat vakavia mielenterveyden häiriöitä, jotka voivat pitkittyä ja muuttua hengenvaarallisiksi. Lähtökohtaisesti syömishäiriöön sairastuneille suositellaan ammattilaisavun hakemista. Lasten ja nuorten kohdalla kannattaa aina kääntyä ammattilaisen puoleen.

Pohjanmaan hyvinvointialueen yli 13-vuotiaiden syömishäiriöhoidosta vastaa Fredrika-klinikka Pietarsaaressa ja Psykiatrisen poliklinikan syömishäiriötiimi Vaasassa.

Aikuisten kohdalla, varsinkin ahmintatyyppisten ongelmien ja ahdistavien ajatusten, suhteen voi myös itse vaikuttaa omaan tilanteeseen. On olemassa erilaisia omahoito-ohjelmia ja kirjoja, joista on tutkitusti hyötyä.    

Useimmat omahoito-ohjelmat koostuvat teksteistä ja harjoituksista, joiden avulla tullaan tietoisemmaksi omasta tilanteestaan. Lisääntyneen ymmärryksen ja konkreettisten harjoitusten ja kokemusten kautta on mahdollista saada muutosta omaan keho- ja ruokasuhteeseen.

Mielenterveystalon sivuilta löydät paljon tietoa syömishäiriöistä sekä erilaisia omahoito-ohjeita https://www.mielenterveystalo.fi/fi/syomishairiot.