Siirry sisältöön

Kuuloasemalla (Vaasassa ja Pietarsaaressa) tehdään kuulotutkimuksia.

Kuuloasema vastaa kuulokojeiden valinnasta, sovituksesta, käytön ohjauksesta ja huollosta. Muista apuvälineistä vastaa kuntoutusyksikkö.

Kuulokojetarpeen arviointiin kuuloasemalle pääsee lähetteellä, jonka saa terveyskeskuslääkäriltä, yksityislääkäriltä tai työterveyslääkäriltä.

Mikäli potilaalla on jo kuntoutussuhde, uutta lähetettä ei tarvita, vaan potilas voi itse ottaa tarvittaessa yhteyttä kuuloasemalle puhelinajalla.

Kuulokojeiden ostopalvelu

Pohjanmaan hyvinvointialueen kuulonkuntoutuksen ostopalvelu on kilpailutettu. Sopimus FinFonicin kanssa on päättynyt 31.12.2022. 
Palveluntuottajat vuodesta 2023 alkaen ovat Kuulostudio Oy Vaasan ja Suupohjan alueella sekä Aurix Pietarsaaren alueella. 

Palveluntuottajan vaihtuminen ei vaikuta asiakkaan saamaan palveluun. Kuulokojeen huolto on edelleen asiakkaalle maksutonta, kun kuulokoje toimitetaan huoltoon kuuloaseman ostopalvelun palveluntuottajalle. 

Kuulostudio on aloittanut toimintansa 2.1.2023 postitalossa, Hovioikeudenpuistikko 23, 65100 Vaasa. Kuulostudion puhelinnumero on 045 656 1119.

Pietarsaaren alueella asiakkaita palvelee edelleen Pietarsaaren kuuloasema sekä ostopalvelun palveluntuottajana Aurix. 

Kuulokojeiden huoltopäivät Närpiössä

Kevään kuulokojehuoltopäivät Närpiössä ovat
tiistait 14.5. ja 11.6.
klo 9-11.30 ja 12-14 ilman ajanvarausta.
Vain huollot, ei kojesäätöjä.

Närpiön terveys- ja palvelukeskus

Osoite: Kirkkotie 6 G 64200 Närpiö

Puh: 06 213 1376, maanantaisin ja torstaisin klo 8-10

Yhteystiedot

Kuuloasema Vaasa

Sijainti: Vaasan keskussairaala, Hietalahdenkatu 2-4, 65100 Vaasa,

Sisäänkäynti: A-siipi 7. kerros
Avoinna arkisin klo 8.00-15.00

Puhelinaika maanantaisin klo 8.00-10.00 ja  torstaisin klo 8.00-10.00.
Kuuloasema Vaasa, puh 06 213 1376

Kuuloasema Pietarsaari

Pohjanlahdentie 1, Pietarsaari

Sisäänkäynti H rakennus, 4. krs.

Avoinna arkisin klo 8.00-15.00

Puhelinaika:

maanantaisin klo 8.00-10.00 ja torstaisin klo 14:00 – 15:00.

Puh 040 540 5963

Olet saanut uuden kuulokojeen. Kojeen tarkoitus on auttaa sinua kuulemaan paremmin ja helpottamaan arjessa selviytymistä. Koje ei palauta normaalia kuuloa, mutta auttaa hyödyntämään jäljellä olevaa kuuloa.

Kuulokojeisiin tottuminen

Kojeisiin totuttelu vaatii pitkäjänteisyyttä ja kärsivällisyyttä. Laita kojeet korviin ohjeiden mukaan (katso ohjekirja: kuulokojeen asettaminen / poistaminen). Koje voi vinkua, jos korvakappale ei ole oikein paikoillaan.

Pariston vaihto Koje ilmoittaa äänimerkillä, kun paristo on loppumassa.
1.Avaa paristoluukku. Luukku avataan vetämällä kojeen ulkonevasta osasta alaspäin.
2. Poista käytetty paristo.
3. Poista uudesta paristosta suojakalvo ja odota 3-5 min ennen kuin asetat sen kuulokojeeseen. Näin paristo ehtii aktivoitua.
4.Aseta uusi paristo paikoilleen sileä puoli (+merkki) ylöspäin.
5. Sulje paristokotelon kansi huolellisesti.

Kojeiden puhdistus

  • Pyyhi rasva ja lika pois kuulokojeesta pehmeällä kankaalla tai pyyhkeellä käytön jälkeen.
  • Älä käytä vettä.
  • Älä käytä kojetta suihkussa tai saunassa.

Korvakappaleen puhdistus

Ääni kulkee puhtaassa korvakappaleessa paremmin. Normaalin korvakappaleen voit pestä vedellä ja miedolla saippualla. Muut korvakappaleet puhdistetaan kuivalla liinalla.

Vahasuodattimen vaihtaminen

Vahasuodatin suojaa kuuloketta korvavahalta. Suodatin on vaihdettava, kun siihen on kertynyt vahaa. Vaha estää äänen kuulumisen.

Letkun vaihtaminen

Kun korvakappaleen ja kuulokkeen välinen pieni letku kovettuu, se on vaihdettava. Letku vaihdetaan n. 2–4 kk välein tai kun se on kovettunut tai kellastunut. Säilytä varaletkut suljetussa muovipussissa.

Kuulolaite on lainassa sairaalasta. Laina-aika kojeelle on viisi vuotta, jonka jälkeen sinulla on oikeus saada uusi kuulolaite. Ota yhteyttä Kuuloasemaan, kun laina-aika on loppumassa. Uutta lääkärin lähetettä ei tarvita.

Paristot, vahasuojat, väliletkut sekä tipit tulee hankkia itse. Kuulolaiteongelmissa ota yhteyttä Kuuloasemaan tai yhteistyökumppaniimme. Mikäli kuulossa tapahtuu huoma huomattavaa muutosta, tällöin yhteydenotto Kuuloasemalle.

Kuulolaitteen käyttö vaatii harjoittelua ja totuttelua. Tottumisen jälkeen saatat tarvita myös kojeiden ohjelmien säätöä. Ota tällöin yhteys Kuuloasemaan.

Mikäli korvissa on jotain muuta ongelmaa (esim. tulehdus), on sinun otettava yhteyttä omaan terveyskeskukseen. Jos tarvitset jotain muuta apuvälinettä kuulokojeen lisäksi, on sinun otettava yhteyttä kuntoutusohjaajaan.

Kuntoutusohjaajien yhteystiedot

Aikuiset puh. 040 728 8046

Lapset puh. 040 578 2848