Siirry sisältöön

Testit – Liikunta

Testaa oma tilanteesi ja saat testitulosten perusteella vinkkejä, kuinka voisit parantaa omaa terveyttäsi ja hyvinvointiasi.

Liikunta on hyödyllistä

Liikkumattomuus on terveydelle haitallista koska kehomme on rakenteeltaan tarkoitettu liikkumiselle. Liikunnasta saa sen sijaan sekä virkistystä että voimaa jaksamiselle.

Mitä kehossa tapahtuu

Verenkierto vilkastuu ja solut saavat enemmän happea. Kohonneet verenrasvat ja stressihormonit vähentyvät. Vähentynyt määrä stressihormonia vähentää sydämen kuormitusta ja parantaa sekä mieltä että unta.
 
Fyysinen aktiviteetti vaikuttaa aivoihin monella eri tavalla mm. dopamiinin ja serotoniinin eritykseen jotka ennaltaehkäisevät depressiota ja kipua. Muisti, oppiminen, ongelmanratkaiseminen ja keskittymiskyky paranevat. Kehossa erittyy ”kehon omaa morfiinia”, endorfiinia, josta saa hyvä olon tunteen.

Liikunta ehkäisee sairauksia

Liikunta vaikuttaa ennalta ehkäisevästi moneen sairauteen: korkeaan verenpaineeseen, ylipainoon, vyötärölihavuuteen, tyyppi 2 diabetekseen ja veritulppaan.

Sydän jaksaa pumpata tehokkaammin ja lisääntynyt verenvirtaus edistää verisuonten uudismuodostumista. Riski sairastua sydän- ja verisuonitautiin puoliintuu. Muistisairauden, rintasyövän, paksusuolen syövän, nivelten kulumien ja masennuksen riski vähenee.

Liiku vähintään 30 min päivässä

Jopa päivittäinen 30 min liikuntaa antaa hyvän tuloksen. Valitse liikuntamuoto josta pidät ja jossa rasitus on sitä luokkaa, että syke ja hengitys lisääntyvät, mutta voit puhua samanaikaisesti vaivatta. Lisää tehoa mielellään pari kertaa viikossa (60-80 % maksimi kapasiteetistäsi). Näin saat kuntosi nousemaan. Voimaharjoitus pari kertaa viikossa on myös ihan hyvä asia.

Jokapäiväiset toiminnot voidaan myös laskea liikunnaksi. Tätä ei aina tulla ajatelleeksi. Arkiliikuntaan voidaan laskea: siivous, tanssiminen, portaiden käyttäminen hissin sijaan, marjan tai sienen poimiminen

Lisätietoa

Lähde: Vårdguiden i Sverige (ruotsiksi)