Siirry sisältöön

Ruoka ja terveys

Ruualla on suuri merkitys terveyteen ja suorituskykyyn sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä. Syömällä päivittäin terveellisesti ja harrastamalla liikuntaa voit vähentää riskiä sairastua mm. sydän- ja verisuonitautiin, kakkostyypin diabetekseen tai osteoporoosiin. Oikealla ruokavalinnalla edistät myös suun ja hampaiden terveyttä.

Hyvä olo ruuasta

Kaikki ruokaan liittyvät asiat ovat henkilökohtaisia ja sidottuna tunteisiin ja tapoihin. Jokainen päättää itse mitä ja milloin syö. Aina ei tule ajateltua mitä olisi hyvä syödä. Valtion ravitsemusneuvottelukunta on antanut suositukset, joita voit käydä lukemassa.

Hyvät ruokailutottumukset

Jos haluat parantaa ruokailutottumuksiasi pysyvästi seuraavat ohjeet voivat olla avuksi
syö säännöllisesti

  • noudata lautasmallia
  • syö päivittäin noin ½ kg kasviksia, hedelmiä ja marjoja
  • käytä pehmeitä rasvoja (kasvisrasvoja)
  • kalaa ainakin pari kertaa viikossa
  • valitse ensisijaisesti täysjyvätuotteista valmistettua leipää, muroja, pastaa ja riisiä
  • valitse rasvattomia maitotuotteita
  • syö sekä arki- että juhlaruokaa – älä kiellä mitään
  • vältä virvoitusjuomia, makeisia, jäätelöä, perunalastuja ja leivonnaisia

Ylipainosta tasapainoon

Hyvä ruoka tuottaa usein mielihyvää ja tämä voi johtaa siihen, että emme pysty hallitsemaan tunnetta ja syömme enemmän kuin on tarpeen. Seurauksena on tietenkin painonnousu. Tuttu asia meille monelle eikö vaan? Mitä voimme tehdä että voimme hallita tätä tilannetta?

Tietyn kilomäärän pudotus on houkutteleva tavoite. Uudet elintavat näkyvät kuitenkin omassa hyvinvoinnissa nopeammin monella muulla tapaa kuin puntarilla. Tämän vuoksi kannatta kilojen karkotuksen sijasta muuttaa omaa käyttäytymistä. Kun ruoka- ja liikuntatottumukset ovat muuttuneet paremmiksi, arki rullaa ja jaksat entistä paremmin.

Testit – Ravinto ja paino

Testaa oma tilanteesi, ja saat tulosten pohjalta vinkkejä oman terveytesi ja hyvinvointisi edistämiseen!

Lisätietoa aiheesta Ravinto ja paino