Siirry sisältöön
Yleinen

Pohjanmaan hyvinvointialue mahdollistaa työntekijöilleen imetyksen työajalla

Vauva hymyilee äidin sylissä
Pohjanmaan hyvinvointialueen henkilöstö saa imettää tai pumpata rintamaitoa työaikana. Asiasta päätti hyvinvointialueen henkilöstöjaosto torstaina 28. syyskuuta 2023.

Asia on varsin ajankohtainen, sillä Suomessa vietetään parhaillaan imetysviikkoa, jonka teemana on imetyksen mahdollistaminen ja siten työssäkäyvin vanhempien tukeminen.  Työelämän imetysmyönteisyys herättää keskustelua, sillä perhevapaalaki on uudistunut ja äidit palaavat työelämään aikaisemmin kuin ennen.

Synnytys- ja naistentautien koordinoiva osastonhoitaja Kaisa Muikku iloitsee päätöksestä.

– Tietääksemme olemme ensimmäinen hyvinvointialue, joka julkisesti mahdollistaa imetyksen tai maidon pumppauksen työaikana.

Pohjanmaan hyvinvointialueella tehdyn päätöksen toivotaan kannustavan perhevapaiden jakamiseen imetystä vaarantamatta.

– Tämä päätös tukee myös tasa-arvoa sekä puolison roolia lasten elämässä. Hän voi hoitaa lasta kotona, eikä imetystä tarvitse lopettaa, vaikka äiti olisikin palannut töihin.

Sen lisäksi, että imetyksellä on lukuisia terveyshyötyjä lapselle ja vanhemmalle hyötyy siitä myös työnantaja. Konkreettisin hyöty on imetyksen antama infektiosuoja: imetetyt lapset sairastavat vähemmän ja lievemmin, mikä vähentää poissaoloja sairaan lapsen hoidon takia. Imetysmyönteisyyden on raportoitu vähentävän poissaoloja sekä tarvetta työterveyshuollon palveluille.

Vauvamyönteinen jo vuodesta 2013

Vaasan keskussairaala sai vuonna 2013 Baby Friendly Hospital -sertifikaatin tunnustukseksi työstä imetyksen edistämiseksi. Vauvamyönteisyyssertifikaatti tulee uusia säännöllisesti ja uudelleenauditointi tapahtuikin ensimmäisen kerran syksyllä 2018. Seuraava auditointi tehdään tämän vuoden lopussa.

Sertifikaatin myötä sairaalan koko henkilökunta sitoutuu edistämään, tukemaan ja suojelemaan imetystä sekä kehittämään imetysohjausta kansallisten ja kansainvälisten ohjeiden mukaisesti.

– Nyt tehty päätös on hieno saavutus imetyksen eteen tehdyn työn hyväksi. Toivottavasti muutkin organisaatiot Pohjanmaalla seuraavat perässä. Työpaikan imetysmyönteisyys luo positiivisia mielikuvia työnantajasta sekä lisää työntekijöiden viihtyvyyttä ja pysyvyyttä, muistuttaa Muikku.

Imetysviikko näkyy Pohjanmaan hyvinvointialueen yksiköissä, joissa hoidetaan synnyttäneitä äitejä ja vauvoja. Vaasan keskussairaalan A-talon aulassa on tiistaina 3.10. klo 11-14 mahdollisuus tutustua imetysviikon teemoihin ja keskustella aiheesta kätilöiden kanssa.