Pohjoismainen syömishäiriöyhteistyö kehittämistyön perustana
Pietarsaaressa sijaitseva Fredrika-klinikka vastaa nuorten ja nuorten aikuisten syömishäiriöiden hoidosta. Toiminta alkoi vuonna 2002 ja täyttää siis tänä vuonna 20 vuotta. Klinikkaan kuuluu poliklinikka ja päiväosasto. Hoitomallimme perustuu syömishäiriöiden kokonaisvaltaiseen ymmärtämiseen sekä tietoon siitä, miten syömishäiriö vaikuttaa sairastuneeseen henkilöön ja hänen perheeseensä ja läheisiinsä. Hoidon ytimenä on ystävällinen ja kunnioittava kohtelu sekä se, että syömishäiriölle ei anneta periksi. Potilaalla on aktiivinen rooli omassa parantumisessaan. Fredrika-klinikan moniammatillisella tiimillä on laaja kokemus syömishäiriöiden hoidosta.
Pohjoismainen yhteistyö
Pohjoismainen yhteistyö on ollut tärkeä osa klinikan toiminnan kehittämistä. Oma urani syömishäiriöiden alalla on alkanut tutkimuksesta. Aloitin työn Åbo Akademin Vaasan yksikössä kehityspsykologian alalta tekemälläni väitöskirjalla, ja pohjoismaisessa syömishäiriöyhteistyössä löysin paikkani nopeasti. Vuonna 2008 osallistuin ensi kertaa tieteelliseen konferenssiin. Pohjoismainen syömishäiriöyhdistys järjesti konferenssin Tukholmassa. Esittelin alustavat tulokset tutkimuksestamme, joka koski syömishäiriöiden esiintyvyyttä Pietarsaaren seudulla.
Pohjoismainen syömishäiriöyhdistys (Nordic Eating Disorder Society) järjestää konferenssin joka toinen vuosi, ja Tukholmassa pidetyn konferenssin jälkeen olen osallistunut jokaiseen konferenssiin. Myös suuri osa klinikan henkilöstöstä on osallistunut. Suomesta tuli pohjoismaisen yhdistyksen virallinen jäsen vuonna 2016, ja sinä vuonna olin päävastuussa konferenssin järjestämisestä Helsingissä. Samana vuonna minut valittiin myös yhdistyksen puheenjohtajaksi ja siitä lähtien olen viihtynyt siinä roolissa.
Tämän vuoden syyskuussa konferenssi järjestettiin Oslossa. Konferenssi oli tarkoitus pitää Oslossa jo vuonna 2020, mutta se siirtyi pandemian vuoksi. Niinpä olimmekin iloisissa ja innostuneissa tunnelmissa, kun tapaaminen oli viimeinkin jälleen mahdollista. Tämänvuotisen konferenssin teemana oli ”From prevention to recovery” ja se sisälsi esityksiä ehkäisevistä interventioista sekä puheenvuoroja hoitotuloksista ja toipumisesta. Konferenssin muita vahvoja teemoja olivat ahmimishäiriön ymmärtäminen ja hoito sekä hoitotyöhön osallistuvien, potilaiden ja eri alojen ammattilaisten väliset suhteet. Voidaanko syömishäiriöhoitoa parantaa siirtämällä painopiste interventioista ihmissuhteisiin? Asiasta kiinnostuneet voivat tutustua konferenssin verkkosivuihin osoitteessa www.nedsconference.com
Sen lisäksi, että minulla itselläni ja klinikan henkilöstöllä on ollut mahdollisuus osallistua näihin pohjoismaisiin konferensseihin ja saada käsitys Pohjoismaissa tehdystä ja tehtävästä tutkimuksesta, olemme myös vierailleet useissa klinikoissa, lähinnä Ruotsissa, ja saaneet siten uusia oivalluksia ja ideoita omaan kehittämiseemme. Pohjoismaisten kontaktiemme kautta olemme voineet myös järjestää antoisaa koulutus- ja ohjausyhteistyötä alan asiantuntijoiden kanssa.
Kokoavasti voin todeta, että tutkimus on avannut monia ovia sekä omalle että klinikan kehitykselle. Suurimmaksi osaksi kyse ei ole ollut oman tutkimustyön harjoittamisesta, vaan enemmänkin kiinnostuksen herättämisestä tieteellistä kehitystä, ajatustenvaihtoa ja pitkäjänteisen yhteistyön tärkeyttä kohtaan.