Siirry sisältöön
Yleinen

Sosiaali- ja terveysministeriö tukee Pohjanmaan Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen jatkoa

Sosiaali- ja terveysministeriö tukee Pohjanmaan Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -hanketta myöntämällä hankkeen kehittämistyöhön valtiontukea vuosiksi 2022–2023.

Johanna Björkman johtaa Tulevaisuuden sote-keskus -hanketta ja nostaa esille sen että:

Lisärahoitus mahdollistaa ehkäisevien palvelumuotojen kehittämisen ja niihin panostamisen, mistä esimerkkeinä kotikuntoutus ja psykososiaalista hyvinvointia tukevat toimet

Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen rahoitus saa jatkoa

Pohjanmaan hyvinvointialue sai juuri ennen joulua tiedon, että sosiaali- ja terveysministeriö oli myöntänyt täydentävästä valtionavustushausta tukea Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeelle kehitystyön jatkamista varten. Valtionavustuksen suuruus on 5,35 miljoonaa euroa, ja se on tarkoitus käyttää hankkeen tavoitteiden toteuttamiseen ajalla 1.1.2022–31.12.2023. Hanketyöntekijät keskittyvät kehittämisalueisiin, jotka on mainittu artikkelissa ”Jatkoa tavoitellaan Pohjanmaan Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeessa” (julkaistu uutiskirjeessä 12/2021).

Uusi hanke: Tulevaisuuden kotona asumista tukevat palvelut iäkkäille

Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeelle myönnetyn rahoituksen lisäksi sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt Pohjanmaan hyvinvointialueelle 1,1 miljoonaa euroa valtionavustusta hankkeelle, jonka nimi on Tulevaisuuden kotona asumista tukevat palvelut iäkkäille. Hankkeella on neljä päätavoitetta:

  1. Vähennetään säännöllisen kotihoidon käyttöä ja luodaan toimintamalli, jotta henkilöillä, jotka eivät täytä kotihoidon kriteerejä, on mahdollisuus saada tarkoituksenmukaisia teknologisia palveluita.
  2. Edistetään kotihoidon henkilöstöresurssien saatavuutta ja ohjataan niitä asiakkaiden tarpeiden mukaisesti.
  3. Syvennetään kotihoidon ja oppilaitosten välistä yhteistyötä, jotta tulevaisuudessa olisi riittävästi henkilöstöä.
  4. Kehitetään kotihoidon laatua tunnistamalla yhtenäiset laatutavoitteet.  

Tulevaisuuden kotona asumista tukevat palvelut iäkkäille -hanke on osa Tulevaisuuden sote-keskus ‑ohjelmaa, ja se toteutetaan läheisessä yhteistyössä Tulevaisuuden sote-keskus ‑hankkeen kanssa vuosina 2022–2023.

Hankerahoitus mahdollistaa ehkäiseviin palveluihin panostamisen

Johanna Björkman, Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen hankejohtaja, kommentoi sosiaali- ja terveysministeriön päätöstä hanketiimin puolesta:

Olemme iloisia siitä, että saamme laajentaa hanketiimiä uudella asiantuntemuksella ja jatkaa kehittämistyötä Pohjanmaan hyvinvointialueella. Hankerahoitus mahdollistaa ehkäisevien palvelumuotojen kehittämisen ja niihin panostamisen, mistä esimerkkeinä kotikuntoutus ja psykososiaalista hyvinvointia tukevat toimet.

Johanna Björkman, hankejohtaja

Ensin hankkeessa tehdään uusi kartoitus ja organisointi, jossa uudet määritetyt ja suunnitellut tavoitteet huomioidaan kokonaisuuden kannalta.