Siirry sisältöön
Koronavirus

Syksyn koronaepidemia näyttää rauhoittuvan

Syksyn koronaepidemia on ollut käynnissä syys-lokakuun vaihteesta. Sairaalan osastoilla on muutaman viikon ajan ollut potilaita jonkin verran enemmän kuin tavallisesti. Nyt koronaepidemia näyttää rauhoittumisen merkkejä. Influenssaepidemia ei ole vielä käynnistynyt, joten on hyvä aika ottaa influenssarokote.

– Sairaalassa olevien potilaiden määrä on pysynyt melko tasaisena, eikä määrä ei ole enää noussut. Odotettavissa on, että sairaalassa olevien potilaiden määrät lähtevät laskuun. Sairaalaan joutuneet ovat olleet iäkkäitä, ja heillä on ollut vaikeita perussairauksia, kertoo tilanteesta infektiosairauksien ylilääkäri Silvia Grönroos-Pada.

Influenssaepidemia ei ole vielä käynnistynyt – ota rokote mahdollisimman pian

– Influenssaepidemia ei ole vielä käynnistynyt ja siksi on erittäin hyvä aika ottaa influenssarokote. Myöskään RSV:tä ei juurikaan ole vielä nähtävissä. RSV on yksi yleisimmistä hengitystieinfektioiden aiheuttajista, ja voi aiheuttaa vakavaa tautia erityisesti vauvoille ja iäkkäille. Nämä epidemiat käynnistyvät todennäköisesti kunnolla vasta aivan loppuvuodesta, selventää Grönroos-Pada.

Muita flunssaviruksia sen sijaan on liikkeellä runsaasti, mutta norovirusta ei toistaiseksi ole havaittu. A-streptokokkia on sen sijaan todettu melko paljon. A-streptokokki aiheuttaa yleensä nielutulehdusta.

Koronavirus on verrattavissa influenssaan

Koronarokotteet ovat tehokkaita vakavan taudin estämisessä, jonka takia koronaan voi suhtautua kuten esimerkiksi influenssaan. Koronavirus aiheuttaa suurimmalle osalle lieviä oireita tai oireettoman taudin, mutta erityisesti riskiryhmille myös vaikeampaa tautia, kuten influenssakin.

Koronavirusta ei enää yleisesti testata eikä sen hoitoon liity erityisiä rajoituksia. Kotikäyttöön tarkoitettuja testejä voi halutessaan tehdä ja julkisilla paikoilla voi halutessaan käyttää kasvomaskia, mutta niiden käyttöön ei ole yleistä suositusta.

– Sairaalassa ja muissa terveydenhuollon yksiköissä on tärkeää pyrkiä estämään koronan leviämistä, jonka takia hengitystieoireisia testataan sairaalahoitoon otettaessa. Tartunnan saaneita hoidetaan osastolla varotoimin eli eristyksissä tartuttavuuden ajan, Grönroos-Pada vahvistaa.

Pysy sairaana kotona – jos vointisi heikkenee, ota yhteys terveydenhuoltoon

Riippumatta siitä, onko oireidesi taustalla korona tai jokin muu infektio, sitä hoidetaan oireiden mukaisesti esimerkiksi levolla, juomalla ja tulehduskipulääkkeillä.

Sairastumisen jälkeen voi palata normaaliin arkeen, kun kuume on poissa ja muut oireet vähenemässä. Yleensä 3-5 vuorokauden kuluttua oireiden alusta. Riskiryhmiin kuuluvia ei kuitenkaan kannata tavata ennen kuin 5 vuorokautta on kulunut oireiden alusta.

Jos vointisi heikkenee, ota yhteys hoidon tarpeen arvioinnin numeroon 06 218 9000 tai päivystysapuun 116 117.

– Erityisesti riskiryhmiin kuuluvat saattavat hyötyä koronaviruslääkkeistä. Siksi on hyvä tehdä testi, jotta tietää, mistä viruksesta on kysymys. Lääkäri arvioi, mikäli on syytä aloittaa lääkitys. Lääkitys voi tulla kyseeseen myös influenssan kohdalla, kertoo Grönroos-Pada.

Käytä maskia, jos asioit hengitystieoireisena terveydenhuollon yksiköissä

Maskia voi halutessaan käyttää esimerkiksi paikoissa, joissa on paljon ihmisiä lähekkäin toisiaan. Kannattaa myös pitää sopivaa etäisyyttä muihin, jos se on mahdollista.

– Maskia voi käyttää asioidessaan terveydenhuollon yksiköissä. Maskin käyttöä suositellaan, jos joutuu hengitystieoireisena asioimaan terveydenhuollossa. Osastoilla tai yksiköissä, joissa hengitystievirusepidemia on käynnissä, suositellaan välttämään turhia vierailuja, Grönroos-Pada ohjeistaa.

Henkilökunta käyttää maskia hengitystieinfektiopotilaita hoitaessaan ja joissakin yksiköissä myös oireettomien potilaiden hoidossa tietyissä tilanteissa.

Virusten leviämistä ja omaa sekä läheistesi tartuntariskiä voit vähentää tehokkaasti myös huolehtimalla hyvästä käsihygieniasta. Muista yskiä tai aivastaa kertakäyttönenäliinaan tai hihaan.

Lue lisää rokotteista:

Rokotteet ja koronavirus: Tietoa koronarokotteista – THL

Yleiset koronavirusinfosivut:

Koronavirus SARS-CoV-2 ja koronavirustauti COVID-19 – THL