Siirry sisältöön
Kehittäminen

Terapianavigaattori avuksi hoidon tarpeen arviointiin

Vuoden vaikuttavuusteko –palkinnollakin palkittu Terapianavigaattori on otettu koekäyttöön Pohjanmaan hyvinvointialueella helmikuun alussa.

– Terapianavigaattori on aikuisille tarkoitettu helppokäyttöinen, digitaalinen ja moderni hoidon arviointimenetelmä, joka on saatavilla osoitteesta terapianavigaattori.fi sekä Pohjanmaan hyvinvointialueen kotisivuilta, menetelmäkoordinaattori Mervi Bro kertoo.

Lisäksi kotisivujen Chatbot ohjaa hakijan terapianavigaattorin äärelle. Asiakas täyttää navigaattorin sähköisesti, sen voi tehdä missä ja koska vain ja se vie aikaa noin 20–30 min. Terapianavigaattorin vastaukset kertovat heti asiakkaalle kuvan hänen oireistaan. Myös asiakkaan omat toiveet kartoitetaan.

– Asiakas saa kyselyn täytettyään koodin ja hän voi halutessaan hakeutua ammattilaisen vastaanotolle koodin kanssa. Ammattilainen avaa koodin saatuaan kyselyn ja jäsennys asiakkaan oireista ja hoidon tarpeesta tehdään saman tien. Samalla käynnillä ohjataan asiakas oikealle hoitoportaalle, Bro neuvoo.

Terapianavigaattorin avulla ammattilainen pystyy helpommin ohjaamaan asiakkaan oikeaan paikkaan oikeaan aikaan.

Kohti ohjattua omahoitoa

Terapiaavigaattori on osa kansallista Terapiat etulinjaan –toimintamallia. Terapianavigaattori on ollut kansallisesti vuoden käytössä ja sen ensimmäiset pilotit käynnistyivät Etelä-Suomessa. Terapianavigaattorin väestöpohja on noin 2,5 miljoonaa ihmistä ja sitä on käytetty jo 10 000 kertaa.

– Täällä Pohjanmaalla suurin osa terveydenhoitajista opiskelijaterveydenhuollosta ovat mukana pilotoinnissa. Samoin ammattilaisia esimerkiksi psykososiaalisista keskuksista koko hyvinvointialueelta on lähtenyt mukaan, projektipäällikkö Eija Westermark-Suksi kertoo.

Tavoitteena on laajentaa menetelmien käyttöönottoa vuoden 2023 aikana myös muihin perustason palveluihin, esimerkiksi terveysasemille. Samalla otetaan käyttöön ohjattu omahoito, joka on ammattilaisen digituettu omahoito-ohjelma.

Tulokset terapianavigaattorin käyttöönotosta ovat olleet vaikuttavia.

– Asiakkaat ovat saaneet nopean avun ja kaikki ammattilaiset ovat kokeneet, että heidän mahdollisuutensa auttaa mielenterveysoireista kärsiviä asiakkaita on parantunut. Terapianavigaattori on toimiva väline mielenterveyden hoidon tarpeen arvioinnissa perusterveydenhuollossa, iloitsee nuorten menetelmäkoordinaattori Mira Kolehmainen.

Ohjattua omahoitoa matalalla kynnyksellä

Ohjattu omahoito on 1-3 tapaamiskerran lyhytinterventio lieviin ja keskivaikeisiin mielenterveysongelmiin. Se kuuluu Terapiat etulinjaan –toimintamallin matalan kynnyksen omahoito-ohjelmiin, joita esimerkiksi Terapianavigaattori voi ehdottaa.

Ammattilainen on tukena ja ohjaa asiakasta Mielenterveystalo.fi:n verkkopalveluun, jossa on lukuisia omahoito-ohjelmia. Näistä valitaan asiakkaan oireisiin sopiva omahoito-ohjelma ja asiakas käy hoidon lomassa 1-3 kertaa ammattilaisen vastaanotolla.

– Omahoito-ohjelmia käännetään parasta aikaa ruotsiksi. Kesällä 2023 myös kaikki ruotsinkieliset omahoito-ohjelmat pitäisi olla valmiina, Bro kertoo.

Pohjanmaan hyvinvointialueella kouluttautuu parhaillaan 36 ammattilaista ohjatun omahoidon osaajiksi.

Työ jatkuu nuorten parissa

Terapiat etulinjaan –toimintamallin Etulinjan lyhytterapiakoulutus (ELT) on myös alkanut Pohjanmaalla, ja mukana on 11 koulutettavaa.  Mira Kolehmaisen mukaan kesän jälkeen aloitetaan myös nuorten interventionavigaattorin ja ohjatun omahoidon käyttöönoton pilotointi.

– Interventionavigaattori toimii samalla tavalla kuin aikuisten terapianavigaattori ja on erittäin tervetullut menetelmä nuorten psyykkisen voinnin nopeaan arvioon. Nuorten menetelmistä tulee lisää infoa myöhemmin, Kolehmainen kertoo.

Tulevaisuuden Sote-keskuksen Psykososiaalinen hyvinvointi -hanke

– järjestää yhdessä alueen toimijoiden kanssa ammattilaisille koulutuksia

– koordinoi menetelmäohjausta

– tukee menetelmien käyttöä ja niiden juurtumista osaksi hyvinvointialueen vakituista toimintaa.

Psykososiaaliset menetelmät tarjoavat sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille osaamista ohjata ja hoitaa alueen asiakkaita tehokkain ja vaikuttavin keinoin lähellä asiakkaan arkea.