Siirry sisältöön
Yleinen

Vaasan keskussairaalan H-rakennuksen taidekokonaisuus on valmis

Kuvassa on yksityiskohta Kim Jotunin Puu-nimisestä teoksesta. Vihertävä pikkulintu istuu vihreiden puuneliöiden keskellä.
Vaasan keskussairaalan uuden H-rakennuksen taidekokonaisuus on nyt valmis. Työ aloitetiin laatimalla sairaalalle taideohjelma vuoden 2020 aikana, joka määritteli taiteen tavoitteet ja painopisteet. Taidehankkeita on valmisteltu vuosien 2021–2022 aikana ja kokonaisuus valmistui suunnitellussa aikataulussa ja pysyen annetussa budjetissa. H-rakennuksen taide koostuu 9 tilausteoksesta, jotka vaihtelevat keramiikasta seinämaalauksiin, valokuvapainatuksiin sekä keräilijä Pekka Lindin kokoelmasta deponoituihin teoksiin.

Päätös H-rakennukseen toteutettavasta taiteesta tehtiin vuonna 2019, jolloin sairaalan hallitus asetti toimikunnan valmistelemaan taidehanketta. Sairaalan taideohjelman valmistuttua vuoden 2020 lopulla, siirryttiin taiteen toteutukseen. Taiteilijoita taidehankkeeseen on valittu pääosin avoimien hakujen kautta.

Alkuvuodesta 2021 käynnissä olleen avoimen valokuvahaun kautta saatiin yhteensä lähes 1000 valokuvaa. Näiden joukosta on valittu 33 valokuvaa – vähintään yksi kaikista kuntayhtymän kunnista. Osa valokuvista on toteutettu sairaalan seinille valokuvatapetteina ja osa suurina valokuvatauluina. Kevään 2021 aikana järjestettiin myös taiteilijoille avoin portfoliohaku, joka keräsikin 225 hankkeesta kiinnostunutta sairaalan taidetta toteuttamaan.  Näiden joukosta sairaalan taidetyöryhmä on tehnyt taiteilija- ja valokuvavalinnat.

Pekka ja Teija Isorättyä isotytönkorentoa kuvaavan Exuvia-teoksen edessä. Korento on sininen sekä läpinäkyvä tai valkoinen.
Teija ja Pekka Isorättyän Exuvia -teos kuvaa isotytönkorennon kuoriutumista.

Nyt kokonaisuus on valmis sisältäen erityyppisiä teoksia. Osana kokonaisuutta on pääaulaan sijoittuva iso, keramiikasta, lasista ja teräksestä valmistettu Teija ja Pekka Isorättyän Exuvia – teos, joka kuvaa isotytönkorennon kuoriutumista kotilovaiheesta korennoksi. Hissiaulojen tuntumaan on kerroksissa 1–8 toteutettu kulkemista ja orientoitumista auttamaan ja sairaalan käyttäjiä ilahduttamaan eri tyyppisiä teoksia.

Kerroksiin 1–3 sijoittuu Janna Syvänojan kolmiosainen kokonaisuus Laguunit, Maa kohoaa ja Kaislikossa. Teokset ovat syntyneet luonnosta kerätyistä, meille kaikille tutuista elementeistä kuten sulista ja rantakivien hiomista lasinpaloista.

Janna Syvänoja sekä hänen teoksensa Kaislikossa, joka on koottu tummista linnunsulista.
Linnunsulista koottu Kaislikossa -teos kuuluu Janna Syvänojan kolmiosaiseen teoskokonaisuuteen.

Kerroksista 4–6 löytyy Laura Pehkosen kokonaisuus Merellä, joka rakentuu uniikeista, käsin toteutetuista keramiikkakappaleista. Teos ottaa huomioon myös näkörajoitteiset ja se on mahdollista kokea myös tunnustelemalla.

Kerroksiin 7–8 sijoittuu Terhi Ekebomin seinämaalauskokonaisuus Turkoosi virtaus, joka johdattelee kulkua. Teoskokonaisuuteen kuuluu useampia safe ward -seiniä, johon potilaat voivat jättää kannustusviestejä toisilleen. Psykiatrian kerrosten 7–8 ulkoilutilaan sijoittuu Kim Jotunin kahden kerroksen korkuinen seinäreliefi Puu, jonka lehvästöjen seassa on käsin veistettyjä ja maalattuja lintuja.

Laura Pehkonen poseeraa Merellä -teoksensa edessä. Teos rakentuu uniikeista, käsin toteutetuista keramiikkakappaleista.
Laura Pehkosen Merellä -nimistä keramiikkateosta saa tunnustella.

Kerroksissa 4– 8 potilashuoneiden väliovista löytyy Sandra Kantasen Herbarium -kokonaisuus, joka koostuu 13 eri kukkasen suurikokoisista valokuvista. Ovipainatuksista pystyy tutkailemaan kukkasten mikroskooppisen tarkkoja yksityiskohtia. Lisäksi kolme teosta on sijoitettu kerrosten 1– 3 odotusauloihin. Kerroksesta 1 löytyy Paula Blåfieldin keramiikkateos Valoa pinnan alla, joka kertoo meren pinnanalaisen elämän ihmeellisyydestä.

Kerroksesta 2 löytyy Geir Byrkjelandin mediateos Landet andas, joka meditatiivisella tavalla tuo näkyväksi alueelle tyypillistä maan kohoamista. Teoksessa on myös äänet, jolloin siitä pääsee nauttimaan myös näkörajoitteiset. 3. kerrokseen sijoittuu Elina Förstin maalaus Vistiahon lato Kiiskiseltä, jonka toivotaan tuovan kokijalleen iloa ja elämänhalua ja joka tarjoaa kiinnostavaa tutkittava maalaustekniikkansa ansiosta.

Sandra Kantanen tarkkailee harmaaseen liukuoveen painettua suurennosta kukasta. Kukat ovat valkoiset ja varret vihreät.
Sandra Kantasen Herbarium -sarjan ovipainatuksista pystyy tutkailemaan kukkien tarkkoja yksityiskohtia.

Tilausteosten ja valokuvapainatusten lisäksi ajallista kerrostumaa sairaalan taidekokonaisuuteen tuovat Pekka Lindin taidekokoelmasta deponoidut teokset, joita on noin 70. Lähes kaikki sairaalaan valitut teokset ovat Pohjanmaalaisten taiteilijoiden tekemiä ja monissa tematiikka löytyy rannikosta tai alueen maisemista yhdistyen näin sairaalan teemaan, Pohjanmaan rannikkoon.  Deponoituja teoksia löytyy niin ravintolasta, käytäviltä, päiväsaleista kuin henkilökunnan taukotiloistakin.

Kun sairaala aukeaa käyttäjilleen, pääsevät sen laajaan taidekokonaisuuteen tutustumaan kaikki. H-rakennuksen taiteeseen voi tutustua myös virtuaalisesti täällä. Sivustolle on koottu valokuvia, taiteilija-haastatteluja sekä tarinoita taideteosten taustalta.

Vaasan keskussairaalan H-rakennuksen taiteesta ja taiteilijavalinnoista on vastannut taidetoimikunta, johon kuuluvat taidetoimikunnan puheenjohtaja Monica Siren-Aura, Pohjanmaan hyvinvointialueen tekninen johtaja Ulf Stenbacka, hallintojohtaja Juha Post (vuoden 2021 loppuun asti), suunnitteluinsinööri Sanna Ahola ja Arkkitehdit Kontukosken arkkitehti Elina Salakari. Taiteen asiantuntijuutta edustavat taidetyöryhmään nimetty Vaasan Taiteilijaseuran edustaja Aki Koskinen sekä hankkeen taidekoordinaattorina toimiva Heini Orell Frei Zimmer Oy:stä.