Siirry sisältöön
Koronavirus

Viidennet koronarokotukset aloitetaan Pohjanmaalla

Rokoteampulli ja ruisku.

Koronatilanne Pohjanmaalla pysyttelee melko rauhallisena. Sosiaali- ja terveydenhuollon käynneillä suositellaan edelleen kasvomaskin käyttöä ja käsihygieniaan on edelleen syytä kiinnittää huomiota. Viidennet tehosteannokset aloitetaan voimakkaasti immuunipuutteisille yli 12-vuotiaille.

Pohjanmaalla todetaan edelleen koronaa ja sairastuneista osa tarvitsee sairaalahoitoa. Etenkin vanhuksilla ja henkilöillä, joilla on perussairauksia, on riski sairastua vakavasti. Nyt suositellaan uusia tehosteannoksia niille 12 vuotta täyttäneille, joiden immuunipuolustus on voimakkaasti heikentynyt. Tämä tarkoittaa viidettä koronarokoteannosta. Viides rokote voidaan antaa, kun neljännestä rokotteesta on kulunut 4 – 6 kuukautta.

Viides rokoteannos tehostaa vakavasti immuunipuutteisten suojaa

Uusi tehosteannos annetaan voimakkaasti immuunipuutteisille. Alustavien tutkimustulosten mukaan vakavasti immuunipuutteisilla neljän rokoteannoksen antama suoja ei ole yhtä hyvä kuin terveiden aikuisten kolmesta rokotteesta saama suoja. Aiemmissa tutkimuksissa on osoitettu, että vakavasti immuunipuutteisten suojaa voidaan parantaa tehosteannoksilla. Tähän ryhmään kuuluvat henkilöt, joilla on jokin seuraavista sairauksista tai tiloista:

  • Elinsiirto
  • Kantasolusiirto 
  • Vaikea tai keskivaikea synnynnäinen immuunipuutos
  • Immunosuppressiivinen syöpähoito 
  • Autoimmuunisairauksien hoito immunosuppressiivisilla biologisilla lääkkeillä tai JAK-estäjillä
  • Dialyysi ja vaikea krooninen munuaisten vajaatoiminta
  • Pitkälle edennyt tai hoitamaton HIV
  • Lääkärin arvioima muu vaikea-asteinen immunosuppressiivinen tila.

Ajan viidenteen koronarokotukseen voi varata oman kunnan käytäntöjen mukaan. Ohjeet ajanvaraukseen löydät täältä:

Viidettä annosta ei tarvitse ottaa, jos on saanut neljä rokotetta ja sairastanut koronataudin.

Ajanvaraukset 1.-4. rokotuksiin myös käynnissä

Verkkosivuiltamme löytyy myös ohjeet muiden rokoteannosten varaamiseen. Tällä hetkellä neljänsiä annoksia annetaan yli 80-vuotiaille, riskiryhmiin kuuluville 70-79-vuotiaille sekä hoivakodeissa asuville, kotihoitoa saaville, omaishoitajille sekä 12 vuotta täyttäneille voimakkaasti immuunipuutteisille.

Koronarokote ehkäisee tartuntoja ja antaa hyvän suojan vakavaa tautimuotoa vastaan.