Siirry sisältöön
Uratarinoita

Osastonsihteeri Sirpa Kyrönperä: Ihmiset ympärillä vaihtuvat, mutta minä pysyn 

Tämä on minun paikkani, osastonsihteeri Sirpa Kyrönperä tunsi saapuessaan yleislääketieteen osastolle. Tunne on pysynyt samana jo 30 vuoden ajan.

Jos minulta kysytään, pidänkö osastonsihteerin työstä, niin vastaisin, että hyvinkin paljon!  On mukavaa, että olen saanut olla ja viihtyä samalla osastolla näin pitkään. Minulla on joka päivä hyviä hetkiä, onnistumisia, jotka jäävät mieleen. 

Urani suuntautui terveydenhuollon pariin heti valmistuttuani, kun aloitin kesäsijaisena Vaasan keskussairaalassa. En etukäteen ollut varma, millaista sihteerin työ olisi sairaalassa, mutta se vaikutti heti kiinnostavalta. Päädyin kiertämään ympäri taloa, tutustuen eri osastoihin ja huomaamattani yksittäinen kesä oli muuttunut kolmeksi vuodeksi. Minusta oli myös tulossa äiti, joten sairaalan ovi oli suljettava hetkeksi.  

Palatessani äitiyslomalta työmarkkinat olivat muuttuneet laman vuoksi. Löysin sijaisuuden seurakunnan taloustoimistosta, jossa työskentelin vuoden ajan, kunnes sain paikan kaupungin sairaalasta. Aluksi työskentelin potilasarkistossa, päivystysvastaanotolla ja terveysasemilla sekä yhden vuoden työhönotossa. Tämän jälkeen siirryin osastolle, eikä sen jälkeen töitä olekaan tarvinnut etsiä, sillä osastolle tullessa tunsin heti, että tämä on minun paikkani. Ja samalla tiellä olen edelleen, 30 vuotta myöhemmin. Ihmiset ympärillä vaihtuvat, mutta minä pysyn. Toiset kaipaavat ehkä vaihtelua työpaikkaan, mutta minä en ole kaivannut muualle. 

Inspiroidun kehityksestä

Työyksikköäni kuvailisin luotto-osastoksi, joka ottaa heti asioista kiinni ja on valmis oppimaan uutta. Teemme paljon yhdessä, ja pyrimme jatkuvasti saamaan asioita sujuvammiksi. Satsaamisemme ei ole jäänyt huomaamatta, sillä saimme vuonna 2019 vuoden työpaikka -palkinnon. Yksi tämän työn parhaista puolista onkin, kun saa olla ihmisten kanssa, mutta toisaalta tehdä myös itseohjautuvaa työtä. Se on minulle tärkeää. 

-On inspiroivaa olla mukana kehityksessä ja innostua uudesta.  

Vuosiin on mahtunut myös paljon muutoksia. Työskentelytavat, menetelmät ja terveydenhuoltoala kehittyvät koko ajan. Saneluiden purkaminen, yhteydenpito ja tiedon jakaminen on helpottunut paljon sitten urani alun. On inspiroivaa olla mukana kehityksessä ja innostua uudesta.  

Arvokasta työtä potilaiden parhaaksi

Sihteerin täytyy olla tarkka, tunnollinen ja huolellinen. Kyse on kuitenkin ihmisten asioista, meillä on suuri vastuu. Päätehtävänäni kirjoitan potilaiden tulotekstejä, väliarvioita, loppulausuntoja ja lääkärintodistuksia. Arvostan omaa ja muiden sihteereiden työtä valtavasti. Vaikka olemme hieman näkymättömissä, teemme yhdessä hoitohenkilökunnan kanssa töitä potilaiden parhaaksi. Kun olemme töissä, sitä ei välttämättä huomaa, mutta jos olemme poissa, se kyllä huomataan. 

Kyse on ihmisten asioista, meillä on suuri vastuu.

Uskon, että moni ei ehkä tunne sihteerien työn moninaisuutta, eikä siksi uskalla hakeutua alalle. Toivoisin, että useampi tietäisi, miten monipuolista työtä teemme. Kannustankin rohkeasti kokeilemaan eri paikkoja, se oma löytyy varmasti, koska saman nimikkeen alle mahtuu lukuisia erilaisia työpisteitä. Ja me emme jätä yksin, apua on aina tarjolla.   

Sirpa Kyrönperä

Työ: Yleislääketieteenosaston osastonsihteeri

Koulutus: Markkinointimerkonomi, valmistunut vuonna 1987

Urapolku: Sihteeri Vaasan keskussairaalassa, seurakunnan taloustoimiston sihteeri, yleislääketieteenosaston osastonsihteeri

Harrastukset: Patikointi, mökkeily, hiihtäminen

Perhe: Aviomies ja 3 lasta

Meitä on 8000 ammattilaista, joista jokaisella on oma tarinansa ja yhdessä olemme Pohjanmaan hyvinvointialue. Tämä artikkeli on osa kampanjaa, jossa kerromme ammattilaistemme urapoluista, heidän ajatuksistaan työn hyvistä puolista, haasteista ja hyvinvointialueesta työnantajana.