Perhe ja läheiset
Onnistuneen syömishäiriöhoidon tärkeä tekijä on yhteistyö syömishäiriöön sairastuneen perheen ja läheisten kanssa. Lähtökohtana on, että läheiset ovat arvokas voimavara parantumisprosessissa eikä syy sairastumiselle.
Läheiset voivat toimia hoidon ensisijaisina toteuttajina (perhepohjainen hoito), tärkeänä yhteistyöosapuolena tai tärkeinä hoidon henkisinä tukijoina. Mitä paremmin yhteistyö läheisten kanssa sujuu, sitä paremmat ovat yleensä hoidon tulokset.
Alussa kaikki läheiset kokevat pelkoa, epävarmuutta ja voimattomuutta. Miksi sairastunut ei syö? Miksi hän voi huonosti? Mistä tässä kaikessa on kyse? Mitä voin tehdä auttaakseni lastani tai läheistäni? Riskinä tässä on, että perhe rupeaa järjestäytymään syömishäiriön oireiden ympärille. Nämä reaktiot ovat tavallisia ja ymmärrettäviä. Tarkoitus on helpottaa sairastuneen tilannetta ja lievittämään ahdistusta, mutta todellisuudessa saatetaan jopa ylläpitää oireilua. Syömishäiriöstä parantuminen vaati kaikilta osapuolilta avoimuutta ja yhteistyötä.
Vanhempana tai läheisenä voit auttaa etsimällä tietoa syömishäiriöistä. Tieto mahdollistaa sen, että kykenet paremmin ymmärtämään ja auttamaan sairastunutta.
Syömishäiriöliitto tuottaa tietoa syömishäiriöistä, tarjoaa tukea syömishäiriöön sairastuneille, oireileville ja läheisille. Tutustu liiton toimintaan osoitteessa https://syomishairioliitto.fi/
Koulutusta, tukea ja neuvoja löytyy verkkokoulutuksista Mielenterveystalon syömishäiriöön sairastuneen läheisille tarkoitetusta omahoito-ohjelmasta https://www.mielenterveystalo.fi/fi/omahoito/syomishairion-omahoito-ohjelma-laheiselle).
Moni syömishäiriöön sairastunut kokee ristiriitaisia tunteita ja pelkoa syömiskäyttäytymisen liittyvien muutosten tekemisestä. Kannusta lastasi tai läheisesi ottamaan vastaan saatavilla oleva apu. Älkää lupaako tai odottakaa nopeita, helppoja ratkaisuja. Syömishäiriöhoito on pitkäjänteistä sairastuneen, hoitotahon ja läheisten yhteistyötä.
Käytännön ohjeet, jos epäilet lapsellasi syömishäiriötä
- Ota ongelmat/oireet puheeksi. Kerro havainnoistasi ja huolestasi. Älä syyttele!
- Pidä kiinni hyvästä ateriarytmistä. Syökää yhdessä ja yritä katsoa, että lapsesi syö säännöllisesti ja riittävästi. Syömishäiriö voimistuu nälkiintymisen myötä. Ruoan vähentäminen ahdistuksen takia ei auta.
- Ruokailutilanteet ovat syömistä varten. Vältä keskustelut ruoasta, ravintoarvoista, terveellisyydestä tai muista vahvoja tunteita herättävistä aiheista.
- Keskustele säännöllisesti lapsesi kanssa tilanteesta, mutta ei ruokailujen ajaksi.
Muista sisarukset! He tarvitsevat sopivan tasoisen järkevän selityksen tilanteelle. Sisarukset ovat luonnollisesti huolissaan ja peloissaan muuttuneesta sisaruksestaan, mutta samanaikaisesti turhautuneita ja vihaisia syömishäiriön aiheuttamista riidoista kotona.