Sisätautien poliklinikka
Tervetuloa sisätautien poliklinikalle!
Hoitoonpääsy
Hoito erikoissairaanhoidossa edellyttää lääkärin lähetettä. Lähetteen voi saada hoitavalta lääkäriltä terveyskeskuksesta, yksityiseltä lääkäriasemalta tai työterveyshuollosta.
Hoitoonpääsyn määrittelee terveydenhuoltolaki. Kiireetön sairaanhoito vaatii lähetteen. Terveydenhuoltolain mukaan hoidon tarpeen arviointi on aloitettava kolmen viikon sisällä siitä, kun lähete on vastaanotettu erikoissairaanhoidossa. Erikoissairaanhoidon tarpeen tai tutkimukset päättää lääkäri, joka on vastaanottanut lähetteen.
Käynti poliklinikalla on maksullinen, myös peruuttamattomasta ajasta laskutetaan. Maksut perustuvat lakiin sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista. Lisätietoja asiakasmaksuista voit lukea täältä: : Asiakas- ja potilasmaksut.
Huom! 2.5.2024 alkaen reaaliaikaisesta etäpalvelusta voidaan periä poliklinikkamaksu, mikäli puhelu, chat tai videovastaanotto korvaa fyysisen käynnin.
Yli 18-vuotiaiden käyttämättä ja peruuttamatta jääneestä etäpalvelusta peritään 56,70€. Peruutus ilman hyväksyttävää syytä on tehtävä viimeistään edellisenä arkipäivänä.
Sisätautien poliklinikalla hoidamme eri erikoisalojen potilaita, kuten hormonaalisia ja
aineenvaihduntasairauksia, diabetes, infektiotaudit, munuaissairaudet, reumasairaudet, sydän- ja verisuonitaudit, vatsa- ja suolistosairaudet, verisairaudet.
Yhteystiedot
Puhelinnumerot ja -ajat
Avoinna
Arkisin klo 8.00-15.00
Ilmoittautuminen tapahtuu itseilmoittautumisautomaatilla.
Puhelinnumerot ja -ajat
Erikoisalat
Endokrinologia tutkii ja hoitaa hormoneja tuottavien elinten sairauksia. Tavallisimpia sairauksia ovat diabetes, lihavuus ja kilpirauhasen sairaudet.
Vaasan keskussairaala
Sairaanhoitaja – Neuvonta ja sairaanhoitoon liittyvät kysymykset
Puhelinaika 12:00-13:00
06 213 2658
Diabetespotilaat:
Jos sinulla ei ole lähetettä erikoissairaanhoidon vastaanotolle, ota aluksi yhteys diabetesyksikköön.
Erikoissairaanhoidon diabeteshoitaja
Puhelinaika 12:00-13:00
Diabeteshoitajien työtehtäviin kuuluu tyypin 1 – ja haastavien tyypin 2 diabetespotilaiden yksilöllinen ohjaus ja omahoidon tukeminen itsenäisellä vastaanotolla.
Tarvittaessa diabeteshoitajat järjestävät diabeteskoulutusta niin diabetesta sairastaville kuin hoitohenkilökunnallekin. Hoitotarvikkeiden jakelu perustuu yksilölliseen tarpeeseen. Hoitotarvikkeiden saamiseksi tarvitaan päätös hoitavasta yksiköstä.
Infektiolääkärin vastaanotolla hoidetaan erilaisia infektio- ja tartuntatauteja. Vastaanotolla hoidetaan myös kroonisesti sairaita potilaita, muun muassa HIV-potilaiden seuranta on infektiolääkärin vastuulla. Infektiolääkäri toimii asiantuntijana koko hyvinvointialueella tartuntatautilain määräämisissä asioissa.
Vaasan keskussairaala
Sairaanhoitaja – Neuvonta ja sairaanhoitoon liittyvät kysymykset
Puhelinaika 9:30-12:00
06 213 4633
Nefrologian vastaanotolla tutkitaan ja hoidetaan potilaita, joilla on munuaissairauksia sekä munuaissiirtopotilaita.
Munuaishoitajan vastaanotto
Kliininen erikoissairaanhoitaja/munuaishoitaja toimii asiantuntijana munuaispotilaan hoitosuunnittelussa ja koordinoinnissa. Hänellä on oma vastaanotto, mutta hänen työkenttänsä on koko sairaala. Hän vastaa potilaiden koulutuksista ja neuvonnasta, konsultaatioista sekä henkilökunnan koulutuksista.
Vaasan keskussairaala
Sairaanhoitaja – Neuvonta ja sairaanhoitoon liittyvät kysymykset
Puhelinaika ma – pe 9:30-10:00, ma-to 12:30-13:00
06 213 4644
Kliininen erityssairaanhoitaja – munuaishoitaja
Puhelinaika ma – pe 9:30-10:00, ma-to 12:30-13:00
06 213 2621
Reumatologia on erikoisala, joka tutkii, diagnosoi ja hoitaa tuki- ja liikuntaelinten, sidekudoksen ja siihen rajoittuvien pehmytosakudosten sairauksia, kiputiloja ja toiminnallisia häiriöitä. Näitä ovat esimerkiksi lihasten, luuston, sidekudosten ja verisuonten tulehdussairaudet; nivelten ja selkärangan tulehdukselliset ja degeneratiiviset (kuluma-) sairaudet sekä tuki- ja liikuntaelinten aineenvaihduntahäiriöt.
Vaasan keskussairaala:
Sairaanhoitaja – Neuvonta ja sairaanhoitoon liittyvät kysymykset
Puhelinaika ti –pe 9:00-10:00
06 213 2653
Pietarsaaren sairaala:
Reumahoitaja: Neuvonta ja sairaanhoitoon liittyvät kysymykset
Puhelinaika ma – to klo 8:00 – 8:30
06 786 1389
Kardiologian poliklinikalla tutkitaan ja hoidetaan asiakkaita, joilla on todettu poikkeavuus sydämen toiminnassa tai epäily siitä.
Vaasan keskussairaala
Sairaanhoitaja – Neuvonta ja sairaanhoitoon liittyvät kysymykset
- 06 213 2652 puhelinaika 10:00-11:00
- 06 213 2633 puhelinaika 13:00-14:00
Kliininen erityissairaanhoitaja, sydänhoitaja
Puhelinaika 10:00-14:00
06 213 2622
Sydänhoitajan vastaanotolla käyvät sepelvaltimotautia sairastavat ja sydänleikatut potilaat, jotka kuuluvat erikoissairaanhoidon piiriin. Sydänhoitaja antaa tietoa sepelvaltimotaudista. Häneltä saa myös tietoa sydänluennoista, kuntoutusmahdollisuuksista ja sydänyhdistyksestä.
Kliininen erityissairaanhoitaja, sydämen vajaatoimintahoitaja
Puhelinaika 8:00-16:00
06 213 4780
Sydämenvajaatoimintapotilailla ja heidän lähiomaisillaan on mahdollisuus saada yksilöllistä ohjausta ja informaatiota koskien sydämenvajaatoiminnan taustalla olevaa tautia, omahoitoa, oireita, lääkintää, hoitoa ja sosiaalisia etuja.
Lisäksi järjestämme seurantakäyntejä polikliinisesti, missä kontrolloidaan verikokeita, verenpainetta, pulssia, painoa ja turvotusta ynnä muuta. Voimme myös optimoida sydämenvajaatoimintalääkityksen yhteistyössä lääkärin kanssa ja määrättyjen ohjeiden mukaisesti. Lähettäminen vajaatoimintahoitajan vastaanotolle tulee tapahtua sisätautilääkärin, kardiologin tai meidän toiminnastamme vastaavan lääkärin lähetteellä.
Tahdistinhoitaja
Puhelinaika ma-ti, to-pe 08:30-9:15, ke 14.00-14:45
06 213 6648
Tahdistinpoliklinikalla tehdään tahdistimen vuosikontrolli. Sisätautipoliklinikalla pidetään vastaanottoa kolmena päivänä viikossa. Vastaanottoa hoitavat kardiologi ja tahdistinhoitaja. Tahdistinhoitajalla on myös oma vastaanotto. Tahdistinhoitaja antaa ajat tahdistinpoliklinikalle.
Gastroenterologia on vatsa- ja suolistosairauksiin sekä muiden ruoansulatuselimien (maksa, haima ja sappi) sairauksiin keskittyvä erikoisala.
Suuria potilasryhmiä ovat tulehduksellista suolistosairautta (IBD) sairastavat potilaat (colitis ulcerosa ja Crohnin tauti). Hoidamme myös erilaisista imeytymishäiriöistä kärsiviä potilaita, keliakiaa sairastavia, maksan ja haiman sairauksista kärsiviä, refluksitauti- ja vatsahaavapotilaita sekä erilaisista vatsasuolikanavan vaivoista kärsiviä potilaita, joiden tutkimus ja hoito ovat kesken.
Vaasan keskussairaala
Sairaanhoitaja – Neuvonta ja sairaanhoitoon liittyvät kysymykset
Puhelinaika klo 9:00-10:00
06 213 2657
IBD-hoitaja
Puhelinaika 9:00-10:00
06 213 2639
Pietarsaaren sairaala
Sairaanhoitaja: Neuvonta ja sairaanhoitoon liittyvät kysymykset
Puhelinaika klo 8:00 – 8:30
IBD-hoitaja
Puhelinaika ke klo 8:00-8:30 ja 14:00-15:00
06 786 2210
- IBD hoitaja antaa tietoa ja neuvoja, Crohnin tautiin, haavaiseen paksusuolentulehdukseen tai luokittelemattomaan koliittiin sairastuneille. Jos sinulla on kysymyksiä esimerkiksi sairauden suhteen tai olet akuutisti sairastunut ja haluat varata ajan IBD-hoitajalle, ota yhteys niin sovimme jatkosta.
- Aloittaessasi uuden lääkityksen IBD-hoitaja huolehtii verikoekontrolleista. Tämä koskee lähinnä immunosupressiivisia lääkkeitä (Imurel, Mercaptopurin, Metoject).
- Aloittaessasi biologisen lääkkeen IBD-hoitaja informoi sinua hoidosta ja tarvittaessa opettaa sinua pistämään lääkkeen sekä huolehtii verikoekontrollit.
- Mikäli joudut osastohoitoon Vaasan keskussairaalaan, ja sinulla on kysyttävää tulehdukselliseen suolistosairauteen liittyen, voit pyytää osaston henkilökuntaa ottamaan yhteyttä IBD-hoitajaan niin hän tulee tapamaan sinua osastolle.
Hematologian poliklinikalla tutkitaan ja hoidetaan asiakkaita, joilla on poikkeavuuksia verenkuvassa tai luuytimessä.
Vaasan keskussairaala
Sairaanhoitaja – Neuvonta ja sairaanhoitoon liittyvät kysymykset
Puhelinaika ma-to 9:00-9:30, 13:30-14:30, pe 8:30-9:30
06 213 4641
Vaasan keskussairaala
Puhelinaika 12:00-13:00
06 213 2637
Jalkaterapeutin työn tavoitteena on ehkäistä ja hoitaa eri sairauksien mukanaan tuomia jalkojen ongelmia sekä edistää ihmisen liikkumiskykyä erilaisin jalkaterapian keinoin.
Jalkaterapeutin vastaanotolla sisätautien poliklinikalla suurimman asiakasryhmän muodostavat diabetesta ja reumaa sairastavat, mutta jalkaterapeutti on samalla kaikkien potilasryhmien käytettävissä lääkärin lähetteellä. Jalkaterapeutilla on tukenaan moniammatillinen työryhmä.
Ota vastaanotolle mukaasi mahdolliset vanhat tukipohjalliset sekä kenkäpareja, jotka eniten ovat käytössä. Jos käytät kotonasi sisäkenkiä tai sinulla on erityiset työjalkineet, ota nekin mukaasi.
Jalkatyöryhmä
Moniammatillinen diabetesjalkatyöryhmä vastaanottaa potilaita, joilla on kiireellinen ja erityisasiantuntemusta vaativa alaraajaongelma. Jalkatyöryhmän tarkoituksena on suunnitella ja järjestää potilaalle mahdollisimman nopea ja tehokas hoito.