Siirry sisältöön
Uratarinoita

Proviisori Mikko Komsi: ”Olen valmis hyppäämään syvään päätyyn”

Kaksikielinen työpaikka ei ole poissuljettu, vaikka toinen kotimainen kieli ei olisi aina ollut vahvasti hallussa. Proviisori Mikko Komsi on siitä elävä esimerkki.

En olisi osannut odottaa työskenteleväni sujuvasti myös ruotsin kielellä. Lukioaikaiset haasteet kielen kanssa vaihtuivat kuitenkin selkeäksi tavoitteeksi. Se ajoi eteenpäin ja huomasin, että on vain itsestä kiinni, kuinka motivoituu harjoittelemaan. Lopputulos on ollut palkitseva, vaikka en vieläkään osaa kertoa ruotsiksi vitsejä kahvipöydässä. Mutta osaan käyttää kieltä työssä, joka on merkityksellistä.

Kiinnostuksena kliininen farmasia

Ensimmäinen kontaktini Vaasan keskussairaalaan oli kesätyö infuusionestevarastolla. Keskussairaalasta jäi hyvät muistot, joten tulin tekemään toisen farmasian harjoitteluistani sinne. Valmistuttuani kokeilin työskentelyä avoapteekissa, mutta kaipasin takaisin sairaalamaailmaan. Halusin päästä lähemmäksi potilaita, halusin auttaa enemmän.

Toiveeni kliinisen farmasian työstä kävi toteen, sillä pääsin osastonfarmaseutin sijaiseksi päivystykseen. Nuorena farmaseuttina minulla oli valmiudet tehtävään, mutta taidot piti hioa kohdilleen. Työ opetti, ja olenkin aina mielelläni hypännyt töissä suoraan syvään päätyyn. Päivystyksen pestissä sain hyödyntää tietämystäni ja kehittää itseäni työntekijänä. Samalla tuntui, että sain aidosti vaikuttaa siihen, että potilaat saavat parempaa hoitoa. Lopulta nälkä kasvoi syödessä ja siivitti minut opiskelemaan proviisoriksi.

JP-lempinimellä tunnettu apteekkari Jussi-Pekka Rauha on yksi urani merkittävistä henkilöistä. Myös erikoisproviisori Annika Valtola ja proviisori Mia Bäckström ovat olleet tärkeässä roolissa polullani.

Tavoitteena terveydenhuollon edistäminen

Opiskelujen jälkeen palasin tuttuun taloon, Vaasan keskussairaalaan, osastofarmasiasta vastaavan proviisorin sijaiseksi. Tällä hetkellä toimin siis esihenkilönä osastofarmaseuteille. Uuteen tehtävään astuminen vaati aluksi totuttelua –paikat ja ihmiset olivat tuttuja, mutta minulla olikin yhtäkkiä eri rooli ja paljon enemmän vastuuta!

Parasta sairaala-apteekissa on se, kun voi tehdä vähän kaikenlaista. Tehtävät ovat monipuolisia ja voin omalta osaltani olla edistämässä terveydenhuoltoa sairaala-apteekin kautta. Omassa työnteossani on alusta asti ollut läsnä halu auttaa asiakkaita, potilaita ja työtovereita. Lisäksi koen, että julkisessa organisaatiossa työskentely on aina kotiinpäin.

Koen, että julkisessa organisaatiossa työskentely on aina kotiinpäin.

Täällä löysin uralleni suunnan

Meillä on ilokseni tiivis työporukka, eikä täällä tarvitse olla liian vakava. Asioita on sujuvaa sopia ja se on korostunut erityisesti nyt, kun meille on tullut uusia työntekijöitä ja toiminta on laajentunut. Opiskelijoita on myös usein mukana, se on minusta erittäin hyvä juttu. Moni meidän porukastamme onkin ollut jo opiskeluaikanaan täällä. Kannattaa rohkeasti tulla kysymään, jos olisi kiinnostunut työskentelystä täällä. Ei tosiaan tarvitse pelätä, vaikka täällä puhutaankin ruotsia!

Tarkkuus, kokonaiskuvan ajatteleminen ja erilaisten ihmisten kanssa toimiminen ovat taitoja, joita farmasian alalla yleisesti tarvitaan. Yhteistyön tekeminen on helppoa, kun osaa lukea ja tulkita toista sekä keskustella asioista, oli tilanne millainen vain. Sanoisinkin, että keskustelu- ja neuvottelutaidot ovat vahvuuteni.

Koen, että täällä minun urani on lähtenyt omaan suuntaansa. On ollut kesätöitä, harjoitteluja, sijaisuuksia, graduprojektia. Kaikkiin näihin vaiheisiin olen saanut täältä valtavasti tukea ja inspiraatiota –sen ansiosta olen nyt tässä.

Mikko Komsi

Työ: Osastofarmasiasta vastaavan proviisorin sijainen Vaasan keskussairaalassa

Koulutus: Valmistunut farmaseutiksi vuonna 2015 ja proviisoriksi vuonna 2022

Urapolku: Työskennellyt farmaseuttina avoapteekeissa Turussa ja Porissa sekä päivystyksen osastofarmaseuttina Vaasassa. Kehittänyt Vaasan H-talon lääkehuoltoa projektityöntekijänä.

Harrastukset: Vaeltajatyyppi, joka saa energiaa luonnosta ja valokuvaamisesta. Uusimpana aluevaltauksena melominen

Meitä on 8000 ammattilaista, joista jokaisella on oma tarinansa ja yhdessä olemme Pohjanmaan hyvinvointialue. Tämä artikkeli on osa sarjaa, jossa kerromme ammattilaistemme urapoluista, heidän ajatuksistaan työn hyvistä puolista, haasteista ja hyvinvointialueesta työnantajana.