Siirry sisältöön
Yleinen

Sähköisen perhekeskuksen Omaperhe-sivusto valmistumassa

Sähköisen perhekeskuksen Omaperhe-sivujen käyttöönoton valmistelut etenevät niin Pohjanmaan hyvinvointialueella kuin koko Suomessa. Sähköinen perhekeskus tarjoaa luotettavaa ja ajantasaista tietoa ja ohjausta lapsille, nuorille ja perheille.

DigiFinland koordinoi Sähköisen perhekeskuksen kehitystyötä. Sähköisen perhekeskuksen kehitystyötä on Pohjanmaan hyvinvointialueella tehty Tulevaisuuden sote-keskus -projektissa, mutta syksystä alkaen se on siirtynyt osaksi Prima Botnia – Hyvinvoiva Pohjanmaa -hanketta.

– Sähköisen perhekeskuksen Omaperhe-sivusto valmistuu vuoden loppuun mennessä. Omaperheessä on tietoa mm. lapsen ikäkausista, raskaaksi tulosta, raskaudesta ja synnytyksestä. Sivustolta saa tukea myös vanhemmuuteen ja parisuhteeseen, kertoo perhekeskushankkeen projektipäällikkö Sirpa Manninen.

Omaperhe on kehitetty käytettäväksi kaikilla tietokoneilla ja mobiililaitteilla. Kuvassa näkyy alustava mobiilikäyttäjän näkymä.

Omaperhe-sivuston on tarkoitus aueta hyvinvointialueiden käyttöön vuoden 2023 aikana. Myöhemmin julkaistaan nuorten ja ammattilaisten sivustot, joita nyt kehitetään työpajoissa. Tulevien vuosien aikana sivustolle lisätään itsearviointeja, oirearviointeja, valmennuksia, pelejä, videoita ja luentoja.

– Omaperheen kautta sekä asiakkaat että ammattilaiset saavat tietoa siitä, mitä lapsiperheiden palveluita alueellamme on. Sieltä löytyvät tiedot sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista sekä järjestöjen, seurakuntien sekä Kelan palveluista, Manninen kertoo.

Omaperhe-sivuja testataan lokakuussa

Odottavilla perheillä sekä perheneuvolan asiakkailla on mahdollisuus päästä käyttämään Omaperhe-sivuston pilottiversiota lokakuussa. Sivusto on toistaiseksi suomenkielinen ja käännetään ruotsiksi, kun sisältö on valmis.

– Toiveena on löytää testaajia Vaasan ja Laihian äitiysneuvoloiden sekä perheneuvolan asiakkaista. Asiakkaiden käyttökokemukset Omaperheestä ovat tärkeitä ja sivustoa kehitetään edelleen saatujen palautteiden perusteella, kertoo sähköisen perhekeskuksen hankekoordinaattori Marjo Nordström.

Mannisen mukaan Omaperheen suurin hyöty on se, että perheiden saatavilla on luotettavaa tietoa vuorokauden ympäri, asuinpaikasta riippumatta. Aluksi sivusto toimii materiaalipankkina, mutta tarkoitus on kehittää myös interaktiivisia toimintoja.

– Tarkoitus on, että luodaan yhteydenottokanava hyvinovintialueelle. Mutta toiminnot, kuten ajanvaraus ja chat, täytyy tulla meidän omista palveluista. DigiFinlandilta tulee tietopankki, pelit, videot, omahoidon arviointi sekä ammattilaisten tietopankki, Manninen kertoo.

Sähköistä perhekeskusta kehittävät hyvinvointialueiden edustajat, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), Digi- ja väestötietovirasto, Perhekeskusverkosto, Kela, alueelliset työryhmät sekä järjestöt, yhdistykset ja seurakunnat.

Faktaa DigiFinlandista

– Kehittää ja tuottaa kansallisia digitaalisia palveluita sosiaali- ja terveudenhuollolle, pelastuslaitokselle ja muille toimialoille.

– Tällä hetkellä valtionomisteinen osakeyhtiö, jota ohjaa valtionvarainministeriö.

– 1.1.2023 alkaen valtaosa osakkeista siirtyy hyvinvointialueille, Helsingin kaupungille sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirille (HUS).

– Muutoksella mahdollistetaan hyvinvointialueille edellytykset hyödyntää kansallisia sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastuspalveluiden digitaalisia palveluita 1.1.2023 alkaen.

Lue lisää DigiFinlandin verkkosivuilta