Siirry sisältöön
Yleinen

Tietoa ja vertaistukea vanhemmille

Lapsi leikkii lattialla ison lelulaatikon vieressä.

Pohjanmaan hyvinvointialueen Varhaisen tuen perhetyö Peppi ja Vaasan perhekeskuksen kohtaamispaikka sekä MLL Vaasan yhdistys ja Vaasan Setlementti järjestivät yhteistyössä kevään aikana kolme uhmaikäisten lasten vanhemmille suunnattua teemailtaa.

– Ensimmäinen järjestettiin verkkotapahtumana ja kaksi paikan päällä perhekeskuksessa, kertoo varhaisen tuen perhetyön ohjaaja Jenni Ovaska.

Perheohjaaja Leena Mäenpää antoi kevään viimeisessä tapahtumassa vinkkejä muun muassa haastaviin siirtymätilanteisiin: miten saada lapsi lopettamaan leikit ja pukeutumaan, jotta ehditään ajoissa vaikka sovittuun tapaamiseen?

– Leikillisyys ja houkutus ovat yleensä parhaat keinot ennakoimisen ja johdonmukaisuuden lisäksi. Tilannetta lapsen mielessä voisi verrata korvamatoon, lauluun, joka meillä aikuisillakin joskus jää soimaan päähän. Kun vanhempi sanoo leikkivälle lapselle, että ”nyt leikit pois, kohta lähdetään”, lapselle jää soimaan epämukava ”leikki loppuu” -korvamato ja lapsi kiukustuu eikä pukeutuminen suju. Monen lapsen kohdalla toimii esimerkiksi se, että vanhempi ottaakin ajastimen esiin ja sanoo lapselle ”katsotaan, kuinka nopeasti osaat pukeutua”, Mäenpää vinkkaa.

Monen lapsen kohdalla toimii esimerkiksi se, että vanhempi ottaakin ajastimen esiin ja sanoo lapselle ”katsotaan, kuinka nopeasti osaat pukeutua”

Leena Mäenpää vinkkaa.

Kolme- ja kahdeksanvuotiaiden lasten äiti Riina Jouppi osallistui teemailtaan ensimmäistä kertaa.

– Vaikka tietoa oli jo ennestäänkin, niin täällä sai myös vertaistukea. Toivon, että tällaisia tapahtumia järjestettäisiin lisää.

Myös kahden pienen lapsen äiti Jonna Suhonen piti illan antia hyvänä.

– On hyvä kuulla myös muiden kokemuksia. Täällä oli sopivasti porukkaa ja rento ilmapiiri niin uskalsin itsekin sanoa pari sanaa.

Vastaavien teemailtojen jatko sai kannatusta ja vanhemmat esittivät toiveita myös teini-ikäisten vanhemmille suunnatuista illoista. Varhaisen perhetyön henkilöstössä tapahtuu muutoksia kesän aikana, mutta saadut ideat pidetään mielessä.

Pöydän päällä erilaisia kuvakortteja, joissa on jatkettavia lauseita.
Illan aluksi jokainen vanhempi sai valita pöydältä kortin ja jatkaa siinä olevaa lausetta.