Siirry sisältöön
Yleinen

Vaasan keskussairaalan uusi sairaalarakennus H-talo on vastaanotettu

Visualisointikuva H-rakennuksen pääoven suuntaan.
BothniaHigh5-allianssin toteuttaman H-talon rakennusvaihe on nyt valmis. Allianssin osapuolet luovuttivat sairaalarakennuksen Pohjanmaan hyvinvointialueen kuntayhtymän edustajille maanantaina 22.8.2022. Alueella ja rakennuksessa tehdään vielä pienimuotoista viimeistelytyötä allianssin toimesta.

H-rakennuksen allianssisopimus allekirjoitettiin eri osapuolten kesken 22.12.2017.

H-talo suunniteltiin ja rakennettiin Vaasan keskussairaalan alueelle Pohjanmaan ensimmäisenä allianssihankkeena vuosien 2018–2022 aikana. Suunnittelun lomassa toteutettiin myös merkittäviä infran siirtotöitä tulevan rakennuksen alueella.

Tietomallinnus oli hankkeessa myös hyvin keskeisessä roolissa. Sitä hyödynnettiin läpi koko rakentamisen tuotantoketjun aina suunnittelusta itse rakentamiseen asti, myös kiinteistön ylläpito huomioiden. Tietomallin avulla sairaalarakennus saatiin sovitettua olemassa olevaan rakennusympäristöön.

3.6.2019 allekirjoitettiin toteutusvaiheen allianssisopimus, minkä jälkeen alkoi varsinainen rakentaminen. Rakentamisen rinnalla suunnittelutyötä jatkettiin ja tarkennettiin muun muassa laitehankintojen edetessä. Toteutusvaiheeseen kuuluu viiden vuoden jälkivastuuaika, joka alkoi hyväksytystä vastaanottotarkastuksesta. H-rakennus valmistui aikataulussa ja tavoitekustannuksessa.

Tilojen käyttöönoton valmistelu alkaa

H-talo yhdistää erikoissairaanhoidon, perusterveydenhuollon ja sosiaalihuollon palveluita saman katon alle.

Käyttäjälähtöisyys on pidetty rakennuksen suunnittelussa aktiivisesti mukana.

H-talo on älykäs sairaalarakennus, jossa on modernia sairaalateknologiaa ja laadukkaasti tehdyt tilaratkaisut. Asiakas saa monipuoliset palvelut tehokkaasti ja joustavasti, samasta paikasta.

Rakennuksen valmistuttua Pohjanmaan hyvinvointialue alkaa seuraavaksi valmistella tilojen käyttöönottoa henkilökunnalle ja potilaille. Tiloissa on muun muassa paljon uutta tekniikkaa, minkä käyttöön henkilökuntaa koulutetaan. H-taloon muuttaa useita satoja Pohjanmaan hyvinvointialueen työntekijöitä. Tilojen varustelu ja varastojen täyttö vievät myös aikaa. Tämän vuoksi tiloihin ei vielä ole vapaata kulkua. Sairaalarakennus on suunnitelmissa ottaa käyttöön loppuvuodesta 2022.