Siirry sisältöön
Yleinen

Videoiden avulla tukea arkielämän huoliin ja jaksamiseen Pohjanmaan vanhemmille ja nuorille

Perheen vanhemmat riitelee taustalla. Edessä seisoo poika, joka katsoo vanhempiaan. Hänen vieressään tyttö istuu ja pitelee päätä käsissään.
Onko paha olla? Murehditko vanhempana tai nuorena parisuhdetta tai muita ihmissuhteita? Koetko olevasi ongelmiesi kanssa yksin? Olemme ottaneet hyvinvointialueella kokeiluun uuden palvelun vanhemmille osoitteessa enjaksa.fi ja nuorille normaali.fi. Näillä sivuilla pääset testin kautta sinua auttavien videoiden pariin ja huomaat, ettet ole yksin ongelmasi kanssa.

Videot antavat tarina-auttamisen muodossa tukea muun muassa mielenterveyden haasteisiin ja muihin elämässä vastaantuleviin pulmatilanteisiin tarjoten vertaistukea ja tietoa. Videot on suunnattu erityisesti vanhemmille ja nuorille.

Kun tulet vanhempana enjaksa.fi -sivustolle, teet huolitestin, jonka perusteella saat vastaukseksi tilanteeseesi sopivia videoita. Samalla tavalla toimii nuorten normaali.fi -sivusto.  Tarkoituksena on, että videot tuovat konkreettisia keinoja omiin huolenaiheisiin.

– Tämä uusi palvelu toimii matalan kynnyksen auttamiskanavana, jonka kautta sekä vanhemmat että nuoret voivat hakea pieniin tai isompiin huoliin apua. Tarjolla on runsaasti erilaisia videoita, joista voi ensivaiheessa saada apua. Apu on saatavilla helposti verkossa, jossa iso osa kohderyhmästä viettää muutenkin paljon aikaa, kuvaa koordinaattori Nina Herrgård.

Tavoitteena ottaa chat-palvelu käyttöön

Aikuisilla ja nuorilla on paljon huolia, joihin ensivaiheessa halutaan itse löytää apua. Verkosta apua etsivistä nuorista 68 prosenttia kokee, ettei saa apua huoliinsa keneltäkään. Palvelun avulla tätä tunnetta voidaan pienentää 17 prosenttiin. Tämä tieto on tullut esille palvelun ollessa käytössä muilla hyvinvointialueilla. Palvelu on otettu vähitellen myös Pohjanmaalla käyttöön heinäkuusta 2023 alkaen.

Tavoitteena on, että loppuvuoden 2023 aikana verkkoalustalla otetaan chat-palvelu käyttöön, jonka avulla asukkailla on mahdollisuus keskustella ammattilaisen kanssa. Asiasta tiedotetaan myöhemmin lisää. Videot on tällä hetkellä tehty suomeksi, mutta niihin on saatavilla käännöstekstit ruotsiksi. Syksyn aikana tullaan tekemään myös ruotsinkielisiä videoita.

Kehittämistyötä tehdään osana Kestävän kasvun ohjelmaa, jonka rahoittajana on EU. Lue asiasta lisää täältä.

Palvelua kokeillaan vuoden 2024 loppuun saakka.

Euroopan unionin rahoittama -logo.