Siirry sisältöön
Yleinen

Voimaperheet-toimintamalli tukee vanhemmuutta

Pohjanmaan hyvinvointialueen neuvoloissa on marraskuun alussa otettu käyttöön Voimaperheet-toimintamalli. Pyrkimyksenä on tarjota vanhemmille työkaluja vastaamaan lapsen käyttäytymisen haasteisiin.

Voimaperheet -menetelmä on kehitetty neuvolaikäisten lasten käytösongelmien varhaiseen tunnistamiseen. Voimaperheet on kehitetty sellaisten perheiden tunnistamiseksi ja tueksi, jotka hyötyvät myönteisen vanhemmuuden keinoja tukevasta ohjauksesta. Voimaperheet -ohjaus toteutetaan digitaalisessa hoitoympäristössä netin ja puhelimen välityksellä, ja siihen voi osallistua esimerkiksi kotona.

Tunnistamisen apuna käytetään kyselylomaketta, jonka vanhemmat täyttävät neuvolan nelivuotisterveystarkastusta varten.

– Kutsu tai osallistuminen ohjelmaan ei merkitse sitä, että lapsella olisi käytöshäiriö. Ohjelman tavoitteena on vaikuttaa ennaltaehkäisevästi, Perhekeskuksen projektityöntekijä Sanna Autio kertoo.

Pohjanmaan Perhekeskushanke on yhteistyössä Turun Yliopiston lastenpsykiatrisen tutkimuskeskuksen kanssa koordinoinut menetelmän käyttöönottoa Pohjanmaalla ja perhekeskushanke on järjestänyt infotilaisuudet neuvoloiden henkilökunnalle.

Voimaperheet -menetelmä on kehitetty Turun lastenpsykiatrisessa tutkimuskeskuksessa.

Voimaperheet -menetelmä on käytössä monella paikkakunnalla, esimerkiksi Etelä-Savon ja Keski-Pohjanmaan kuntayhtymissä sekä Espoossa, Naantalissa ja Tampereella. Menetelmän vaikuttavuudesta on vahva tutkimusnäyttö, sillä hoitoa saaneet perheet käyttivät lähes puolet vähemmän terveyspalveluja kuin vertailuryhmä.

– Menetelmän avulla pystytään tarjoamaan nopeasti apua perheille ja mikä parasta, ohjaus pystytään järjestämään, vaikka kotiympäristössä perheen tilanne huomioiden, kertoo Autio.