Siirry sisältöön
Yleinen

Kutina voi olla oire syyhystä

Kuvituskuva syyhystä
Syyhyä on liikkeellä Pohjanmaalla aikaisempia vuosia enemmän. Syyhy on syyhypunkin aiheuttama kutiseva ihottuma, joka leviää ihmisten välillä toistuvassa ja läheisessä ihokontaktissa. Tällä hetkellä syyhy leviää muun muassa päiväkodeissa, laitoshoidossa ja perheiden sisällä.

Syyhyn aiheuttava syyhypunkki on 0.3–0.5 millimetriä pitkä loinen. Syyhyä levittää hedelmöitynyt syyhypunkkinaaras, joka kaivaa ihon pintakerrokseen käytäviä, joihin se munii. Syyhypunkin elinaika on 4–8 viikkoa. Ihmisen ulkopuolella aikuinen punkki elää 24–36 tuntia, epäkypsä punkki jopa viikon. Syyhyn hoito ei välttämättä vaadi käyntiä lääkärillä, vaan sen voi hoitaa myös kotikonstein.

Oireina voimakas yöllinen kutina

Syyhyn tyypillisin oire on kutina sormien välissä, ranteissa, vatsassa, pakaraseudussa, rinnassa ja sukupuolielimissä. Lisääntyneen käsien pesun ja desinfioinnin vuoksi kutisevia käytäviä voi kuitenkin löytyä vain jalkateristä tai vartalolta. Syyhyn alkuvaiheessa käytäviä ei välttämättä näy lainkaan.

Kutina on voimakasta etenkin öisin ja kuuman suihkun jälkeen. Muita oireita ovat muun muassa ihottuma, näppylät ja vesirakkulat. Oireet kehittyvät noin 3–6 viikon kuluttua tartunnasta. Uusintatartunnassa oireita voi ilmetä 1–3 päivän jälkeen.

Tartunta edellyttää läheistä ihokontaktia tartunnan saaneen ihmisen kanssa tai samassa sängyssä nukkumista. Syyhyä tavataankin useimmiten päiväkodeissa, kouluissa, laitoshoidossa ja perheen sisällä. Kätellessä tai muussa lyhytaikaisessa ihokontaktissa syyhy leviää vain poikkeustapauksissa.

Helpotusta voiteella tai lääkityksellä

Syyhypunkki häädetään joko paikallishoitoaineella tai tablettilääkityksellä. Hoito toistetaan 8 päivän kuluttua ensimmäisestä häätöhoidosta. Perheenjäsenet, partnerit, ja muut lähikontaktissa olevat tulee hoitaa samanaikaisesti. Kaikki lähikontaktit, sekä oireilevat että oireettomat, hoidetaan kahdesti taudin uusiutumisen ehkäisemiseksi.

Paikallishoitoaineena voi käyttää esimerkiksi apteekista ilman reseptiä saatavaa permetriinivoidetta, joka levitetään iltaisin koko iholle. Hoitona toimii myös rikkivaseliiniseos, etenkin jos permetriinivoiteella ei saada tehoa. Suun kautta otettavan tablettilääkityksen saa lääkärin kirjoittamalla reseptillä.

Pitkittyneen syyhyn hoidossa suositellaan tehostehoitoa eli samanaikaista paikallishoitoa ja tablettihoitoa. Iho-oireiden parantuminen ja jälkikutina voivat kestää jopa 3-4 viikkoa, eikä tätä pidä tulkita hoidon epäonnistumiseksi tai uusintainfektioksi. Ihottumaa hoidetaan kahdesti päivässä kortisonivoiteella ja perusrasvalla yleensä noin viikon ajan. Lisäksi syyhyyn liittyvään kutinaan voidaan tarvittaessa käyttää antihistamiinia.

– Jos kotikonstit eivät auta ja tilanne pahenee, voi soittaa hoidon tarpeen arviointiin numeroon 06 218 9000. Tätä kautta varataan aika ensin hoitajalle ja tarvittaessa lääkärille, sanoo ihotautien ylilääkäri Johanna Hagman Pohjanmaan hyvinvointialueelta.

Tartuttavuus on ohi 24 tunnin kuluttua ensimmäisestä hoidosta. Ainakin päiväkotiin on hyvä ilmoittaa lapsen syyhytartunnasta. Suositeltavaa on ilmoittaa myös muille läheisille tahoille, jos on ollut heidän kanssaan lähikontaktissa.

Muista huolellinen kodin siivous!

Syyhyn hoidon jälkeen on tärkeää muistaa vaihtaa ja pestä kaikki käytössä olleet vaatteet, pyyhkeet ja vuodevaatteet. Konepesun 60:ssä asteessa on todettu hävittävän syyhypunkit. Patjat, matot, sohvat ja päällystetyt tuolit tulee imuroida huolella.

Vaihtoehtoisesti vaatteet voi laittaa pakastimeen tai talvella ulos (-20°C) yhdeksi vuorokaudeksi. Myös saunan kuumuus (yli 80°C) tappaa punkit kahdessa tunnissa.

Huolellinen siivous on hyvä tehdä ensimmäisen hoitokerran jälkeen esimerkiksi seuraavana aamuna.