Siirry sisältöön
Yleinen

Odottavien äitien ultraäänitutkimuksiin lisää aikoja Pietarsaaressa

Odottavat äidit pääsevät Pietarsaaren seudulla ultraäänitutkimukseen Malmin sairaalalla. Tutkimusaikoja lisättiin, kun Kruunupyy liittyi Pohjanmaan hyvinvointialueeseen.

Pohjanmaan hyvinvointialueella tehdään raskausajan ultraäänitutkimuksia sekä Vaasan keskussairaalassa että Pietarsaaren sairaalassa. Ultraääni-kätilön lähivastaanottoon Pietarsaaressa on satsattu jo lähes kolme vuotta ja vuoden vaihteessa Kruunupyyn tullessa mukaan Pohjanmaan hyvinvointialueeseen, lisättiin ultraäänitutkimuksen aikoja.

– Ennen me kätilöt teimme täällä Pietarsaaressa tutkimuksia kahtena päivänä viikossa, nyt kolmena päivänä, kätilö Carita Backman kertoo.

– Jos teen ultraäänitutkimuksessa poikkeavan löydöksen, konsultoin lääkäriä ja jatkotutkimuksia voidaan tehdä Vaasan keskussairaalassa.

Backman on yksi neljästä kätilöstä, jotka tekevät tutkimuksia sekä Pietarsaaressa että Vaasassa. Hän on tehnyt ultraäänitutkimuksia vuodesta 2006, ja käy kollegojensa kanssa vuorotellen työskentelemässä Pietarsaaressa.

Vaasassa ja Pietarsaaressa tehdään samat 12. ja 20. raskausviikon ultraäänitutkimukset, mutta kirjaukset tehdään vielä toistaiseksi eri potilastietojärjestelmiin. Odottavan äidin kannalta tällä ei ole merkitystä, sillä kaikki tarvittava tieto kirjataan neuvolakorttiin, sähköiseen raskaudenseurantajärjestelmään sekä Kanta-palveluun. Myös synnytyssairaala saa tarvittavat tiedot näistä lähteistä.

Pidetty lähivastaanotto

Kätilö ehtii tehdä ultraäänitutkimuksen noin kahdeksalle äidille yhden työpäivän aikana.

– Äidit tykkäävät siitä, kun saavat tulla kätilön vastaanotolle. Joskus he uskaltavat ehkä kysellä meiltä enemmän kuin lääkäreiltä, Backman kertoo.

– Tästä palvelusta on tullut vain hyvää palautetta, Pietarsaaren äitiyspoliklinikalla työskentelevä kätilö Marika Holm jatkaa.

Odottavien äitien määrään ei neuvoloissa ja äitiyspoliklinikalla voida juurikaan vaikuttaa, mutta kaikille pyritään aina järjestämään vastaanottoaika silloin, kun sille on tarve.

– Moni äiti ajattelee, että on vielä liian aikaista ottaa yhteyttä neuvolaan raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana, mutta kyllä neuvolaan kannattaa olla ajoissa yhteydessä. Silloin saamme paremmin ajan järjestymään myös 12. raskausviikon ultraan, Holm rohkaisee.

– Myös lääkärit tekevät 12. ja 20. viikon ultraäänitutkimuksia, jos kätilöille ei ole vapaita aikoja, Backman jatkaa.

Synnytyssairaalan saa valita

Ultraäänitutkimuksia tekeviltä kätilöiltä edellytetään erillistä koulutusta.

– Suomessa raskausajan ultraäänitutkimusten tekeminen on siirretty hyvin monissa sairaaloissa kätilöille. Kätilöt tekevät erittäin tarkkaa työtä ja toki tämä vapauttaa myös lääkärin työpanosta muihin tehtäviin, kertoo koordinoiva osastonhoitaja Kaisa Muikku.

Valtaosa alueen pohjoisosassa asuvista odottavista äideistä käy ultraäänitutkimuksessa Pietarsaaressa, mutta synnyttää edelleen Kokkolassa. Toiveena toki on, että he tulisivat synnyttämään Vaasaan.

– Tämähän on maantiedettä, sillä sieltä tulee pidempi Vaasaan kuin Kokkolaan. Viime vuonna Vaasaan tuli jo muutama synnyttäjä enemmän alueen pohjoisosasta. Siis pientä kasvua on ja toivotaan, että määrä lisääntyy, Muikku kertoo.

Mitä tapahtuu raskausajan ultraäänitutkimuksissa, kätilö Carita Backman?

Raskausviikolla 12

”Varmistamme, että kohdussa kasvaa elävä sikiö – tai jopa kaksi. Tarkistamme sydämen sykkeen, mittaamme sikiön ja tarkistamme, että sikiön koko ja kehitys vastaa raskauden kestoa. Halutessaan äiti voi osallistua kromosomipoikkeavuuksien seulontaan. Vanhemmat saavat mukaansa ensimmäiset kuvat tulevasta lapsestaan.”

Raskausviikolla 20

”Rakenneultratutkimuksessa tarkistetaan koko sikiö päästä varpaisiin ja varmistetaan, että kasvu vastaa raskauden kestoa. Tarkistamme sikiön kaikki rakenteet, jos poikkeavuuksia havaitaan, konsultoimme lääkäriä, ja voimme ohjata jo varhaisessa vaiheessa oikeaan paikkaan hoitoon. Tarkistamme myös istukan sijainnin.”

Näiden lisäksi lääkäri tekee ylimääräisiä ultraäänitutkimuksia, jos on tarve seurata esimerkiksi kaksosraskautta, istukan sijaintia, sikiön munuaisten toimintaa tai äidillä on raskausajan diabetes.

Lue seuraavaksi: