Siirry sisältöön

Tervetuloa äitiyspoliklinikalle

Hoito erikoissairaanhoidossa edellyttää lääkärin lähetettä. Lähetteen voi saada hoitavalta lääkäriltä terveyskeskuksesta, yksityiseltä lääkäriasemalta tai työterveyshuollosta. 

Hoitoonpääsyn määrittelee terveydenhuoltolaki.  Kiireetön sairaanhoito vaatii lähetteen. Terveydenhuoltolain mukaan hoidon tarpeen arviointi on aloitettava kolmen viikon sisällä siitä, kun lähete on vastaanotettu erikoissairaanhoidossa. Erikoissairaanhoidon tarpeen tai tutkimukset päättää lääkäri, joka on vastaanottanut lähetteen.

Käynti poliklinikalla on maksullinen, myös peruuttamattomasta ajasta laskutetaan. Maksut perustuvat lakiin sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista. Lisätietoja asiakasmaksuista voit lukea täältä: : Asiakas- ja potilasmaksut.

Huom! 2.5.2024 alkaen reaaliaikaisesta etäpalvelusta voidaan periä poliklinikkamaksu, mikäli puhelu, chat tai videovastaanotto korvaa fyysisen käynnin. Yli 18-vuotiaiden käyttämättä ja peruuttamatta jääneestä etäpalvelusta peritään 56,70€. Peruutus ilman hyväksyttävää syytä on tehtävä viimeistään edellisenä arkipäivänä.  

Äitiyspoliklinikka tarjoaa erikoissairaanhoidon palveluita riskiraskauksien hoitoon ja seurantaan, sikiöseulontaan sekä synnytyssuunnitteluun. Poliklinikka toimii sekä Vaasassa että Pietarsaaressa. Äitiyspoliklinikan yhteydessä toimii myös synnytyspelkopoliklinikka, imetyspoliklinikka sekä tukipoliklinikka erityistä tukea tarvitseville perheille.

Ota aina mukaasi äitiyskorttisi. Käynnillä otetaan tarvittaessa tavalliset neuvolakontrollit (verenpaine ja virtsanäyte) ja KTG (sydänäänikäyrä). Lääkärin vastaanotolla voit keskustella raskauttasi koskevista asioista. Lähes kaikille tehdään myös ultraäänitutkimus, jonka avulla voidaan tarkistaa sikiön vointi, tarjonta ja koko. Lääkäri tekee useimmiten sisätutkimuksen arvioidakseen kohdunsuun tilanteen.

Mahdollisimman rauhallisen tutkimustilanteen luomiseksi, toivomme että lapsia ei oteta mukaan tutkimuksiin.

Raskaustoksemia

Raskaustoksemialla tarkoitetaan tilannetta, jolloin potilaan verenpaine on koholla alkuraskauden arvoihin verrattuna, virtsaan erittyy valkuaista sekä potilaalla saattaa ilmetä päänsärkyä, näköhäiriöitä, turvotusta tai ylävatsakipuja.

Ensisijainen hoito kohonneeseen verenpaineeseen on lepo- ja lääkehoito.

Hepatoosi

Hepatoosissa potilaalla ilmenee voimakasta kutinaa kämmenissä, jalkapohjissa ja mahdollisesti muuallakin kehossa. Äidistä otetaan verikokeita, joilla selvitetään maksan toimintaa.

Tarvittaessa hepatoosiin aloitetaan lääkehoito.

Raskaudenaikainen diabetes

Raskaudenaikainen diabetes ilmenee poikkeavana sokerirasituksena. Raskauden jälkeen verensokeri yleensä normalisoituu. Raskaudenaikainen diabetes voi kuitenkin joillakin johtaa kakkostyypin diabeteksen puhkeamiseen. Äidin raskausajan diabetes ei merkitse sitä, että lapselle puhkeaisi diabetes.

Kohonnut verensokeritaso raskauden aikana voi aiheuttaa sikiön liikakasvua. Sikiön normaalin kasvun ja kehityksen turvaamiseksi pyritään verensokeri pitämään hyvällä tasolla oikeiden ruokailutottumusten ja liikunnan avulla. Jos näistä ei ole riittävää apua, tarvitaan lisäksi lääkehoitoa. Lääkehoitona käytetään tabletteja ja/tai insuliinipistoksia.

Äidin oma perussairaus

Jos äidillä on perustauti, joka voi vaikuttaa raskauteen ja sikiöön, hän tulee kontrolliin äitiyspoliklinikalle. Esim. epilepsia, diabetes, reuma, hepatiitti, HIV, verenpaine- tai sydäntauti, laskimotukos ja astma ovat tauteja, joiden takia äitiä seurataan äitiyspoliklinikalla.

Myös siinä tapauksessa että isällä on hepatiitti tai HIV, seurataan äitiä ja sikiötä äitiyspoliklinikalla.

Kaksos- tai kolmosraskaus

Raskauksissa seurataan erityisesti sikiöiden kasvua ja kohdunsuun tilanteen kehittymistä. Äidit käyvät säännöllisesti äitiyspoliklinikalla koko raskauden ajan.

Perätarjonta

Sikiön ollessa perätarjonnassa vielä loppuraskaudessa neuvola tekee potilaasta lähetteen äitiyspoliklinikalle. Ultraäänellä varmistetaan sikiön tarjonta ja mahdollisesti yritetään ulkokäännöstä.

Ellei sikiö käänny, suunnitellaan synnytys kunkin potilaan kohdalla erikseen sikiön koon, vartalon mittasuhteiden ja äidin lantion mittojen (magneettiröntgenkuvaus) perusteella.

Ennenaikaiset supistukset

Jos äidillä on ennenaikaisia (raskausviikkoja < 34) supistuksia, hän ottaa yhteyttä neuvolaan, josta tarvittaessa tehdään lähete äitiyspoliklinikalle.

Synnytyksen suunnittelu

Synnytystavasta keskustellaan äitiyspoliklinikalla varsinkin, jos äiti on synnyttänyt aiemmin keisarileikkauksella, aiempaan synnytykseen on liittynyt ongelmia, epäillään kookasta sikiötä, epäillään lantion ahtautta tai äidillä on synnytykseen vaikuttava perussairaus.

Lasketun ajan ohittaminen

Normaali raskaus kestää 37-42 viikkoa. Käynti äitiyspoliklinikalla on pääsääntöisesti 10-12 vuorokautta lasketun ajan ohittamisen jälkeen. Äitiyspoliklinikalla tarkistetaan äidin ja sikiön vointi sekä kohdunsuun tilanne. Käynnistyksen tarve arvioidaan jokaisen synnyttäjän kohdalla yksilöllisesti. Yleensä synnytys käynnistetään viimeistään, kun raskaus on kestänyt 42 viikkoa.

Äidin päihdeongelma

Neuvola tekee lähetteen äitiyspoliklinikalle, jos äidillä on tai on ollut huume-, alkoholi tai lääkeaineiden väärinkäyttöä ja äiti ohjataan HAL-poliklinikan hoitoon.

Äitiyspoliklinikan kätilöt tekevät seulontaultraäänitutkimukset, nämä ovat vapaaehtoisia ja maksuttomia. Saat neuvolasta tietoa mahdollisuudestasi osallistua tutkimuksiin. On tärkeää, että olet valmiiksi miettinyt mihin niistä haluat osallistua ja mitä ne merkitsevät.

Ajanvaraus tehdään neuvolasta käsin lähetteellä ja aika lähetetään postitse kotiin.

Tutkimuksiin liittyvää tietoa saat neuvolan terveydenhoitajalta/kätilöltä ja tutkimusten yhteydessä äitiyspoliklinikalta.

Rauhallisen tutkimustilanteen takaamiseksi toivomme, että mukana on korkeintaan yksi aikuinen, ei lapsia mukaan.

Alla olevan linkin kautta löydät lisätietoa erilaisista seulontamenetelmistä.

Raskauden aikaiset ultraäänitutkimukset

Mikäli synnytys pelottaa sinua ja koet tarvitsevasi lisätukea, voidaan sinut lähettää neuvolasta meille pelkopoliklinikalle. Pelkopoliklinikalle tarvitaan aina lähete.

Työryhmään kuuluvat lääkäri ja kätilö, sekä tarvittaessa psykologi. Käynnillä käydään yksilöllisesti läpi pelkojasi ja huolenaiheitasi, sekä voidaan hieman suunnitella tulevaa synnytystä. Käynti on maksullinen.

Synnytyspelkopoliklinikka toimii Vaasan keskussairaalan äitiyspoliklinikan (A8) ja synnytyssalin (B4) yhteydessä.

Avoinna

Arkisin klo 8.00-15.00
puh. 06 213 2032

Imetyspoliklinikalle voit kääntyä saadaksesi apua toimivaan imetykseen. Tavoite on tarjota kaikille äideille tukea ja edesauttaa imetystä. Imetyspoliklinikalle tulo on kaikille äideille ilmaista.

Poliklinikalle voit hakeutua vierihoito-osastolta, lastenosastolta, neuvolan kautta tai kotoa varaamalla ajan imetystukipuhelimesta.

Imetyksen ongelmatilanteissa, soita imetystukipuhelimeen 044 323 2072 (vuorokauden ympäri, jos ei vastaa, soita myöhemmin uudestaan)

Imetyspoliklinikan sijainti: A8 (Vaasan keskussairaalan äitiyspoliklinikka)

Avoinna

Maanantai ja torstai klo 8.30-15.00

Huom! Ei vanhempia lapsia mukaan!

Tukipoliklinikalla hoidetaan odottavia äitejä, joilla on huume-, lääke- tai alkoholiriippuvuudesta johtuvaa väärinkäyttöä tai muuta erityisen tuen tarvetta. Neuvolassa tehdään lähete poliklinikalle kaikista päihteiden aktiivikäyttäjistä tai päihteitä hiljattain käyttäneistä sekä odottajista, joilla on erityisen tuen tarvetta. Erityisen tuen tarve voi johtua esimerkiksi odottavan äidin perussairaudesta, jota hoidetaan säännöllisellä lääkityksellä. Tukipoliklinikalla tarkistetaan lääkkeiden sopivuus raskausaikana.

Odottavaa äitiä hoidetaan yhdessä neuvolan ja sosiaalihuollon kanssa ja heidän kanssaan pyritään järjestämään tarvittaessa yhteisiä verkostopalavereja raskauden aikana. Hoitoon otetaan tarvittaessa mukaan myös muita asiantuntijoita.

Tukipoliklinikalla annettavan hoidon tarkoituksena on turvata perheille turvallinen alku elämälle.

Ota yhteyttä

Tukipoliklinikka sijaitsee Vaasan keskussairaalan A-rakennuksen 8. kerroksessa (A8, Äitiyspoliklinikka).

Katso alla Vaasan keskussairaalan äitiyspoliklinikan yhteystiedot.

Kehitämme saavutettavuutta asiakkailtamme / potilailtamme saamamme palautteen perusteella ja otamme 1.10.2024 alkaen käyttöön mahdollisuuden peruuttaa Vaasan keskussairaalan poliklinikkakäyntiä varten varatun ajan digitaalisella lomakkeella. Linkki ja ohjeet tulevat tälle sivulle myöhemmin.

Ota yhteyttä

Sijainti
Kolpintie 7/Pohjanlahdentie 1, Pl 111, 68601 Pietarsaari
Sisäänkäynti H, 1. kerros

Hoitoon liittyvät kysymykset
puh. 06 213 2022, kätilö, ma-pe klo 8.00-9.00

Ultraäänitutkimuksiin liittyvät kysymykset
puh. 06 213 2023, kätilö, ma ja to klo 14.00-15.00

Viime hetken vastaanottoajan peruutukset
puh. 06 213 2021 osastosihteeri

Yksikön sähköpostiosoite yhteistyötahoille
aitiyspoliklinikkavaasa@ovph.fi
Huom! Sähköpostilla emme asioi potilaiden kanssa.

Sijainti
Vaasan keskussairaala, Hietalahdenkatu 2-4, 65130 Vaasa
A-rakennus, 8. kerros

Aukioloajat: arkisin klo 8.00–15.00

Hoitoon liittyvät kysymykset
puh. 06 213 2022, kätilö, ma-pe klo 8.00-9.00

Ultraäänitutkimuksiin liittyvät kysymykset
puh. 06 213 2023, kätilö, ma ja to klo 14.00-15.00

Viime hetken vastaanottoajan peruutukset
puh. 06 213 2021 osastosihteeri

Yksikön sähköpostiosoite yhteistyötahoille
aitiyspoliklinikkavaasa@ovph.fi
Huom! Sähköpostilla emme asioi potilaiden kanssa.