Siirry sisältöön

Äitiysneuvolan sisältö

Voit olla yhteydessä oman paikkakunnan neuvolaan heti raskauden alkuvaiheessa, kun kuukautiset ovat jääneet pois. Ensimmäinen käynti äitiysneuvolassa ajoittuu noin kahdeksannelle tai yheksännelle raskausviikolle. Kumppanisi on tervetullut neuvolakäynneille.

Raskausaikana käytte yleensä 8-9 kertaa terveydenhoitajan tai kätilön vastaanotolla. Näihin raskausajan käynteihin sisältyy yksi laaja terveystarkastus ja ainakin kaksi lääkärintarkastusta. Synnytyksen jälkeen tarjotaan kotikäynti. Synnytyksen jälkitarkastuksen tekee joko lääkäri tai siihen koulutuksen saanut terveydenhoitaja tai kätilö. Näiden käyntien lisäksi järjestetään lisäkäyntejä yksilöllisten tarpeiden mukaan.

Jos haluatte lisää tietoa neuvolakäyntien sisällöstä, käynteihin liittyvistä tutkimuksista sekä käsiteltävistä teemoista, voitte tutustua Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kotisivuun alla olevan linkin kautta.

Lapsen synnyttäjä on lapsen äiti. Jos äidillä on lapsen syntyessä aviomies, tämä on lapsen isä. Jos äiti ja isä eivät ole lapsen syntyessä avioliitossa, isyys täytyy tunnustaa ja vahvistaa erikseen. Kun naispari saa lapsen hedelmöityshoidon avulla, ei-biologinen äiti voidaan tunnustamisen myötä vahvistaa lapsen toiseksi äidiksi.

Joka kolmas lapsi syntyy avoliittoperheeseen. Näissä perheissä biologinen isyys on useimmiten selvä, ja avomies haluaa tunnustaa lapsen isyyden. Tällöin ei edellytetä erillistä käyntiä lastenvalvojan luona lapsen syntymän jälkeen, vaan isyytensä voi tunnustaa äitiysneuvolassa jo ennen lapsen syntymää (vuoden 2016 alusta lähtien).

Vanhemmuuden tunnustaminen tehdään ensisijaisesti äitiysneuvolassa ennen lapsen syntymää, ja toissijaisesti lastenvalvojan luona.  Tunnustamisesta kerrotaan lasta odottaville vanhemmille neuvolakäynnin yhteydessä. Tunnustaminen voidaan tehdä, kun raskaus on edennyt yli 25. raskausviikon. Tunnustamistilaisuudessa molempien vanhempien pitää olla paikalla ja heidän henkilöllisyys tullaan varmentamaan soveltuvalla henkilöllisyystodistuksella. Molempien pitää ymmärtää tunnustamisen merkitys, ja tunnustamisesta seuraavat oikeusvaikutukset. Jos raskaus on saanut alkunsa hedelmöityshoidoissa, tulee siitä olla hedelmöityshoitotodistus mukana tunnustamistilaisuudessa.

Vanhemmuuden vahvistaminen luo oikeudellisesti pätevän sukulaisuussuhteen. Lapsen vanhemmat ovat elatusvelvollisia, ja lapsella on oikeus elatukseen 18 ikävuoteen asti. Sen jälkeenkin lapsella on oikeus elatukseen koulutusta varten, mikäli se on kohtuullista. Lapsella tulee olemaan perintöoikeus vanhemmuuden tunnustaneen osapuolen sukuun, sekä oikeus sukunimeen. Tunnustajasta tulee samalla myös lapsen huoltaja.

Digi- ja väestötietovirasto vahvistaa vanhemmuuden lapsen syntymän jälkeen ja lähettää vanhemmuuden vahvistamista koskevan päätöksen postitse suoraan vanhemmille. Digi- ja väestötietovirasto voi jättää vanhemmuuden vahvistamatta, jos on aihetta epäillä tunnustajan vanhemmuutta.

Äitiysneuvolassa ei edelleenkään voida sopia yksinhuollosta, elatuksesta, tapaamisoikeudesta tai asumisesta. Näistä asioista sovitaan tarvittaessa lastenvalvojan luona lapsen syntymän jälkeen.

Isäneuvola

Raskausaika vaikuttaa myös sinuun tulevana isänä ja muuttuva perhetilanne tuo sinun elämääsi erilaisia haasteita. Miehestä isäksi kasvu on fyysinen, psyykkinen ja sosiaalinen prosessi, jonka aikana myös miehet tarvitsevat ohjausta ja tukea.

Isäneuvola järjestetään Vaasan ja Närpiön isille. Isäneuvolan tavoite on tukea miesten terveyttä ja isäksi kasvua. Isäneuvola tarjoaa kaikille raskaana olevien kumppaneille, niin ensi kuin uudelleen synnyttäville, mahdollisuuden tulla yksilövastaanotolle.

Käynnillä saat mm. keskustella isyyden ja vanhemmuuden haasteista ja iloista, sekä terveyttä ja hyvinvointia tukevista elintavoista. Sinulle voidaan halutessasi tehdä myös kehonkoostumusmittaus. Muilla paikkakunnilla isille voidaan myös tarjota yksilökäyntejä äitiysneuvoloissa, joten ole yhteydessä omaan äitiysneuvolaan saadaksesi lisää tietoa mahdollisuuksista.

Perhevalmennus

Perhevalmennusta tarjotaan ensimmäistä lastaan odottaville perheille. Tavoitteena on valmentaa perhettä synnytykseen, imetykseen, lapsen hoitoon ja kasvatukseen sekä vanhemmuuteen. Lisäksi tavoitteena on vahvistaa vanhempien tietoja ja taitoja lapsen hoidosta, vanhemmuudesta, terveydestä ja terveystottumuksista.

Oma äitiysneuvola antaa lisätietoja perhevalmennuksen ajankohdasta ja toteutuksesta. Alla olevan linkin kautta voitte myös tutustua perhevalmennusvideoihin.

Psyykkinen tuki raskausaikana

Raskausaika, synnytys ja ensimmäiset viikot vauvan kanssa voivat herättää monenlaisia ajatuksia, tunteita sekä kokemuksia sinussa ja/tai kumppanissasi ja luoda tarpeen psyykkiselle tuelle. Äitiysneuvolasta voidaan ohjata sinut/teidät neuvolapsykologin, perheterapeutin, psykiatrisen sairaanhoitajan tai muun sinun paikkakunnallasi tukea tarjoavan tahon luo.

Tietoa raskaudesta ja synnytyksestä

Alla olevien linkkien kautta voit saada lisää tietoa raskaudesta, synnytyksestä, mielenterveydestä, päihteistä, sikiöseulonnasta sekä fyysisestä harjoittelusta raskausaikana ja sen jälkeen.

Synnytysvalmennus on tarkoitettu teille, jotka odotatte ensimmäistä lastanne. Osallistuminen edellyttää, että 32 raskausviikkoa on täynnä. Valmennuksessa kätilö pitää luennon synnytyksen vaiheista ja yhdessä harjoittelemme rentoutumista ja hengittämistä.

Synnytysvalmennus järjestetään sekä Vaasan keskussairaalassa että etänä Teamsin kautta. Lisää tietoa sekä ilmoittautumisohjeet löydätte alla olevan linkin kautta.

Synnytysvalmennus

Ohje sinulle, joka saat vaikeaoireisen koronan tai influenssan raskauden tai lapsivuoteen aikana 

Joditablettien jakaminen neuvolassa

Pohjanmaan hyvinvointialue jakaa joditabletit perheisiin, joissa on alle 3-vuotiaita lapsia tai raskaana olevia. Jakelu perustuu Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ohjeeseen lääkejodin käytöstä säteilyvaaratilanteessa.

Joditabletit jaetaan normaalin neuvolakäynnin yhteydessä. Äitiysneuvolassa jaetaan joditabletit raskaana oleville syntyvää lasta varten. Muulle väestölle, eli 3-vuotiaille ja sitä vanhemmille lapsille sekä enintään 40-vuotiaille aikuisille, suositellaan omaehtoista varautumista. Joditabletteja voi ostaa apteekeista ilman lääkereseptiä.

Jodivalmisteen paketissa on annostus- ja säilytysohjeet, joihin huoltajan tulee perehtyä.

Maksu peruuttamattomasta ajasta tai myöhässä peruutettu aika
Varaamasi aika tulee perua viimeistään edellisenä arkipäivänä. Myöhemmin perutusta tai peruuttamattomasta ajanvarauksesta pidätämme oikeuden periä voimassa olevan hinnaston mukaisen maksun. Maksu peritään kaikilta 18-vuotta täyttäneiltä. Mikäli sinulla on varatun ajan peruuttamatta jättämiseen perusteltu hyvä syy, kuten lääkäritodistus, maksua ei peritä.

Ota yhteyttä

(katso yhteystiedot klikkaamalla kuntasi kohdalle)

Puhelinnumerot ja -ajat

Alavetelin äitiysneuvola, puhelinaika arkisin klo. 9.30-10.30
p. 040 489 2304

Osoite

Alavetelin äitiysneuvola
Misterhultintie 4
68410 Alaveteli

Puhelinnumero ja -aika

Äitiyspuhelinneuvonta, puhelinaika arkisin klo. 8.00-11.00
p. 06 786 1230

Perheterapeutti Anna-Maria Vibäck, puhelinaika arkisin klo 11.00-11.30
p. 050 313 5027 (myös tekstiviestit) tai 06 786 1246

Sähköinen asiointi

Voit varata puhelinaika äitiysneuvolaan:

  • Ensimmäinen yhteydenotto, kun raskaus on todettu
  • Muut ei-kiireelliset asiat
  • Synnytyksen jälkeisen kotikäynnin varaaminen

Kirjaa varauksen yhteydessä lisätietoihin ajanvarauksen syy.

Voit varata seurantakäynti äitiysneuvolan perheterapeutille:

  • Yksilökeskustelut
  • Vanhempainkeskustelut
  • Parikeskustelut

Videovastaanottomahdollisuus, kirjaa varauksen yhteydessä lisätietoihin, jos haluat käynnin etänä.

Ensimmäiseen käyntiin varataan aika oman terveydenhoitajan kautta tai puhelimitse.

Osoitteet

Pietarsaaren äitiysneuvola
Kolpintie 7/Pohjanlahdentie 1 (sisäänkäynti H, 1. kerros)
68601 Pietarsaari

Luodon äitiysneuvola
Luoton hyvinvointiasema
Pajutie 2B
68570 Luoto

Ähtävän äitiysneuvola
Ähtävän hyvinvointiasema
Bärklarintie 3
68810 Ytteresse

Pännäisten äitiysneuvola
Pännäisten hyvinvointiasema
Vaasantie 1
68910 Pännäinen

Uudenkaarlepyyn äitiysneuvola
Mathesiuksenkatu 9, sisäänkäynti C
66900 Uusikaarlepyy

Puhelinnumerot ja -ajat

Oravaisten äitiys- ja ehkäisyneuvola, puhelinaika arkisin klo. 9.30–10.00
p. 050 597 8458

Vöyrin äitiys- ja ehkäisyneuvola, puhelinaika arkisin klo. 9.30–10.00
p. 050 563 9027

Maksamaan äitiys- ja ehkäisyneuvola, puhelinaika arkisin klo. 9.30–10.00
p. 050 597 8458 (Oravainen) tai 050 563 9027 (Vöyri)

Sähköinen asiointi

Varaa ensimmäinen soittoaikasi äitiysneuvolaan:

Tarvitsemme tietoa viimeisten kuukautisten alkamispäivämäärästä, aikaisemmista raskauksista, perussairauksista sekä lääkkeistä jotka ovat käytössä. Sisäänkirjautumiskäynti on äitiysneuvolassa raskausviikolla 8-9.

Osoitteet

Oravaisten äitiys- ja ehkäisyneuvola
Öurintie 25
66800 Oravainen

Vöyrin äitiys- ja ehkäisyneuvola
Lääkärintie 3
66600 Vöyri

Puhelinnumerot ja -ajat

Mustasaaren äitiys- ja ehkäisyneuvola, puhelinaika arkisin klo. 9.30–10.00
I Terveydenhoitaja p. 06 218 4096
II Terveydenhoitaja p. 06 218 4102
III Terveydenhoitaja p. 06 218 4063

Omalla terveydenhoitajallasi/kätilölläsi on puhelinaika arkisin klo. 9.30–10. Puhelinnumeron löydät äitiysneuvolakortistasi .

Sähköinen asiointi

Varaa ensimmäinen soittoaikasi Mustasaaren äitiysneuvolaan:

Osoite

Mustasaaren äitiys- ja ehkäisyneuvola
Mustasaaren terveyskeskus, Sisäänkäynti C
Vanha Karperöntie 17 B
65610 Mustasaari

Puhelinnumerot ja -ajat

Puhelinaika terveydenhoitajalle arkisin klo. 11-11.30.

Gerby, Isolahti, Pukinjärvi, Vetokannas ja Västervik
I terveydenhoitaja p. 040 187 1812
II terveydenhoitaja p. 040 482 5186

Hietalahti, Suvilahti, Korkeamäki ja Vähäkyrö
I terveydenhoitaja p. 040 482 5207
II terveydenhoitaja p. 040 179 9575

Huutoniemi, Teeriniemi, Melaniemi, Purola, Asevelikylä, Haapaniemi ja Impivaara
I terveydenhoitaja p. 040 482 5179
II terveydenhoitaja p. 040 136 9143

Palosaari, Metsäkallio, Koskisuo, Kotiranta, Kivihaka, Vöyrinkaupunki ja Länsiniitty
I terveydenhoitaja p. 040 482 5187
II terveydenhoitaja p. 040 187 6635

Keskusta, Sundom, Ristinummi, Vanha Vaasa, Runsor, Kråklund, Kappelinmäki ja Höstvesi
I terveydenhoitaja  puh 040 482 5161
II terveydenhoitaja puh 040 482 5135

Osoite

Vaasan äitiysneuvola
Tammikaivontie 4, rakennus 3, kolmas kerros
65100 Vaasa

Sisäänkäynti lammen puolelta (kartta).

Sähköinen asiointi

Kirjaudu Terveydenhuollon ajanvaraukseen verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Käyttöönottoa varten tulee täyttää sähköisen asioinnin sopimus kohdasta Lomakkeet. Kohdasta viestit voit lähettää ja lukea viestit.

Puhelinnumerot ja -ajat

Laihian äitiys- ja ehkäisyneuvola, puhelinaika arkisin klo. 11.00-11.30
p.  040 184 2313

Äitiysneuvolaan voit varata ajan puhelimitse terveydenhoitajalta. Voit myös kysyä neuvolasta määrättyjen laboratoriotutkimusten tuloksia.

Osoite

Laihian äitiysneuvola
Vallinmäentie 43
66400 Laihia

Sähköinen asiointi

Sähköisen asioinnin kautta asiakas voi lähettää ja vastaanottaa viestejä terveydenhoitajalle/-hoitajalta.

Puhelinnumerot ja -ajat

Maalahden äitiys- ja ehkäisyneuvola, puhelinaika arkisin klo. 12.00–12.30
p. 050 530 5248

Osoite

Maalahden äitiys- ja ehkäisyneuvola
Maalahden-Korsnäsin terveyskeskus
Tamppitie 2
66100 Maalahti

Bergön äitiys- ja ehkäisyneuvola
Bergön terveysasema
Brädhällanintie 61 A
66220 Bergö

Puhelinnumerot ja -ajat

Korsnäsin äitiys- ja ehkäisyneuvola, puhelinaika arkisin klo. 12.00-12.30
p. 050 464 1646

Osoite

Korsnäsin äitiysneuvola
Korsnäsin terveystalo
Norrbyntie 9
66200 Korsnäs

Puhelinnumero ja -ajat

Närpiön äitiys- ja ehkäisyneuvola, puhelinaika arkisin klo. 9.30-10.00
p. 06 218 7601

Sähköinen asiointi

Ohjeet

Maanantai–perjantai klo 8-12 voitte myös jättää soittopyynnön. Soitamme takaisin teille viimeistään seuraavana arkipäivänä.

Närpiön äitiysneuvola palvelee myös Kaskisten äitejä.

Osoite

Närpiön äitiys- ja ehkäisyneuvola
Närpiön perhepalvelukeskus
Närpiöntie 4
64200 Närpiö

Puhelinnumerot ja -ajat

Ajanvaraus ja puhelinneuvonta, puhelinaika arkisin klo. 8.30-9.30
p. 06 218 6012

Terveydenhoitajat
Anna Andtfolk 040 198 3868                               
Esmy Nevala 040 084 7760

Sähköinen asiointi

Sinun on mahdollista varata puhelinaika äitiysneuvolaan:

  • Ensimmäinen yhteydenotto, kun raskaus on todettu
  • Muut ei-kiireelliset asiat

Kirjaa varauksen yhteydessä lisätietoihin ajanvarauksen syy.

Osoite

Kristiinankaupungin neuvola, Perhekeskus
Lapväärtintie 10
64100 Kristiinankaupunki

Äitiys- ja ehkäisyneuvoloiden osastonhoitajat

Yvonne Sundström, yvonne.sundstrom@ovph.fi
Kruunupyy, Luoto, Pietarsaari, Pedersöre, Uusikaarlepyy, Vöyri, Mustasaari

Marjaana Carlsson, marjaana.carlsson@ovph.fi 
Vaasa, Laihia, Maalahti-Korsnäs, Närpiö

Ylihoitaja Susann Granlund, 044 424 9105, susann.granlund@ovph.fi