Siirry sisältöön

Itku on vastasyntyneelle luonnollinen tapa ilmaista itseään. Kaikki vauvat itkevät joskus, vaikka vanhemmat huolehtisivat vauvasta hyvin. Vanhempien tärkein tehtävä ei ole saada vauvan itku loppumaan vaan jaksaa olla vauvan lähellä ja yrittää rauhoittaa vauvaa. Silloin vauva tuntee itsensä turvalliseksi ja rakastetuksi.

Joskus vauvat itkevät, eivätkä rauhoitu yrityksistä huolimatta. Yleensä vauva rauhoittuu, kun vanhempi pitää vauvaa tiiviisti sylissään, mieluiten ihokontaktissa. Silloin vauva kuulee sydämensykkeen, joka on tuttu ääni ajasta äidin vatsassa.

Jos vauva on juuri syönyt ja vaippa on kuiva, mutta itku vain jatkuu, voit pitää vauvaa tiukasti sylissä ja puhua tai laulaa rauhallisella äänellä. Vauvan aistiärsykkeiden minimoimisesta voi myös olla apua, esim. valojen himmentäminen ja hiljaisuus. Yliväsymys on yleinen syy vauvan itkulle.

Itku on vauvan tapa kommunikoida. Itkun avulla vauva ilmaisee nälkää, yksinäisyyttä, läheisyyden kaipuuta, turhautumista, väsymystä, märkää vaippaa, kuumuutta, kylmää, pelkoa tai vatsavaivaa. Alkuun voi vanhemmille olla hankalaa ymmärtää, miksi vauva itkee, mutta ajan kanssa vanhemmat oppivat tuntemaan vauvansa.

Miten itkuista vauvaa rauhoitellaan -video

Jos et pysty käsittelemään vauvan itkua

Jos joudut tilanteeseen, missä et itse pysty käsittelemään vauvan itkua enää, on tärkeä, että annat vauvan hetkeksi toiselle aikuiselle. Jos olet yksin, voit rauhoittaa itseäsi esimerkiksi hengittämällä syvään. Vauvan voi myös hetkeksi laskea turvalliseen paikkaan ja näin itse pääsee toiseen huoneeseen rauhoittumaan.

Mene vauvan luokse, kun tunnet olosi taas rauhallisemmaksi. Vauvaa ei koskaan saa ravistaa. Ravistelusta voi aiheutua vauvalle aivovaurioita.

Liittyvät palvelut