Siirry sisältöön

Alkuun vauvan niskaa tulee tukea, mutta ajan kanssa vauva vahvistuu ja jaksaa itse kannatella päätään. Liika niskan tukeminen voi kuitenkin hidastuttaa tätä.

Nosta ja laske vauva alas molempien kylkien kautta, tällöin vauvalla on rennompi olo ja niskaa ei niin paljon tarvitse tukea. Näin vauva myös oppii tuntemaan kehoaan ja motoriikka kehittyy. Vauvaa on hyvä pitää sylissä eri asennoissa. Näin pidät omasta ergonomiastasi huolen ja lisäksi, sillä on positiivinen vaikutus vauvan motoriseen kehitykseen.

Vauvan kantamiseen löytyy myös erilaisia apuvälineitä, mm. kantoliinoja ja –reppuja. Näiden avulla omat kätesi ovat vapaana.

Vauvan motorista kehitystä ajatelle lattialla olo on tärkeää. Vauvaa on hyvä pitää lattialla viltin tai leikkimaton päällä makaamassa sekä selällään, että vatsallaan. Voit itse istua tai maata lattialla ja seurustella vauvasi kanssa.

Selällä maatessa vauva oppii mm. tuntemaan oman kehonsa sekä kätensä ja viemään niitä vartalon keskilinjaan. Selällä maatessa vauvan kädet ja jalat pystyvät liikkumaan vapaasti. Vatsamakuulla taas vahvistuvat selkäpuolen lihakset. Vauva oppii nostamaan ylävartaloaan ja tätä kautta liikkumaan. Alkuun vauvat viihtyvät vatsallaan vain pieniä hetkiä kerrallaan.

Vauva ei tarvitse apuvälineitä oppiakseen istumaan tai liikkumaan.

Kun vauva kasvaa, ei aikuisen tarvitse heti reagoida vauvan pienemmille äännähdyksille. Vanhemman ei heti tarvitse nostaa vauvaa lattialta tai kääntää sitä. Vauva voi ilmaista äännähdyksellä pientä kyllästymistä ja sen on tärkeää oppia itse kääntymään ja liikkumaan rauhallisesti.

Vauvan käsittely (Väestöliitto)
Vauvan kylvettäminen (Väestöliitto)

Liittyvät palvelut