Siirry sisältöön
Suun terveydenhuollon ajanvaraus ja neuvonta

Soita meille, kun haluat varata ajan hammaslääkärille, hammashoitajalle tai suuhygienistille tai haluat tietoa palveluistamme. Avoinna ma–to klo 7.30–16 ja pe klo 7.30–15
(Aukioloajoissa on kuntakohtaisia eroja).

Odotusaika on keskimäärin 10 kuukautta. Odotusajat kunnittain löytyvät alta.

Kiireettömän hoidon jonotilanne suun terveydenhuollossa 2.4.2024

Uuden hoitotakuulain mukaan hyvinvointialueita on velvoitettu 1.9.2023 alkaen julkaisemaan tiedot kuukausittain hoitoon pääsyn enimmäisaikojen noudattamisesta. Huomioi, että THL:n raporttien luvut eivät vielä ole täysin luotettavia, raportin sisältöä kehitetään. 

Pohjanmaan hyvinvointialueen omat, hammaslääkäreiden odotusaikoja koskevat luvut löydät täältä:

  • Pietarsaari 10 kk
  • Pedersöre 10 kk
  • Luoto 8 kk
  • Uusikaarlepyy 7 kk
  • Mustasaari 11 kk
  • Vöyri 12 kk
  • Vaasa 16 kk
  • Laihia 18 kk
  • Maalahti 6 kk
  • Närpiö 5 kk
  • Kristiinankaupunki 1,5 kk

Tällä hetkellä uusia kiireettömiä aikoja varaavat potilaat asetetaan jonoon ja heille ilmoitetaan vastaanottoaika myöhemmin. Hoitotakuun aikarajat ylittyvät koronaviruspandemian vuoksi. Tilanteen korjaamiseksi on ryhdytty toimiin.

Suun ja hampaiden tarkastuskäynnillä asiantuntija arvioi suun terveyden lisäksi omahoidon riittävyyden ja laadun. Tarkastuskäynnillä laaditaan yksilöllinen hoitosuunnitelma, jossa määritellään hoidon tarve ja toteuttaminen sekä seuraavan tarkastuskäynnin ajankohta. Hoitosuunnitelma perustuu hoidon tarpeeseen ja sitouttaa potilasta itseään huolehtimaan suun terveyden omahoidosta.

Varhainen hoitoon hakeutuminen oireiden ilmaantuessa sekä ehkäisevä ja varhaisvaiheen hoito mahdollistavat alkavaan suun sairauteen puuttumisen ja pysäyttämisen omahoidolla ja asiantuntijahoidolla. Tilanteen korjaaminen varhaisvaiheessa on usein vaivattomampaa ja edullisempaa.

Lasta odottavilla perheillä on mahdollisuus maksuttomaan suun terveysneuvontakäyntiin, johon heidät ohjataan neuvolasta. Käynnin aikana keskustellaan suun ja hampaiden terveyttä edistävistä ja ylläpitävistä tavoista. Odotusaika on otollinen hetki saada tietoa tulevan lapsen terveyden ylläpidosta. Hyvällä suun ja hampaiden omahoidolla turvataan lapsen ja vanhempien suun ja hampaiden terveys. Käynti ei siis sisällä yksilöllistä suun terveystarkastusta, joka on maksullinen toimenpide. Suun ja hampaiden hoito on maksullista.

Suunterveydenhuollon ammattilaiset käyvät kertomassa suun terveydestä myös odottavien perheiden perhevalmennuksessa. Toimintaa kehitetään alueittain.

Alle kouluikäisten määräaikaistarkastukset ovat 1-, 3- ja 5-vuotiaina.

Koululaiset kutsutaan suun terveystarkastuksiin kotiin lähetettävällä kutsulla seuraavasti:

1. luokalla, 3. luokalla, 5. luokalla ja 8. luokalla.

Tarvittaessa koululainen kutsutaan hammashuollon käynneille yksilöllisen tarpeen mukaan.

Suun terveydenhuolto on osa kouluterveydenhuoltoa, joten suun ja hampaiden hoito järjestetään yleensä koulupäivän aikana. Erityisesti alaluokilla olevien koululaisten huoltajien toivotaan tulevan mukaan tarkastuskäynnille. Näin lapsen suun terveyteen liittyvät asiat tulevat esille myös vanhemmille.

Lasten huoltajat ovat vastuussa lapsensa hammashoitolakäyntien matkoista. On tärkeää, että huoltajat ottavat huomioon myös liikenneturvallisuuden, jos lapsi tulee hammashoitolaan yksin.

Jos lapsi ei saavu hammashuollon tarkastukseen, otetaan yhteys kotiin. Yhteydenotossa selvitetään poisjäännin syy.

Jos alaikäisellä lapsella on toistuvia poisjääntejä hammashoidosta, tämä voidaan katsoa lapsen hoidon laiminlyönniksi. Valtioneuvoston asetuksen (6.4.2011/338) mukaan hoitavalla ammattihenkilöllä on lainmukainen velvollisuus ilmoittaa asiasta eteenpäin mm. sosiaaliviranomaisille.

Opiskelijalle järjestään kerran opiskeluaikana suun terveystarkastus, jossa selvitetään suun terveysneuvonnan ja palvelujen tarve. Opiskelija itse varaa ajan suun terveystarkastukseen.

Toisen asteen (ammattikoulu/lukio) 17-vuotiaat opiskelijat kutsutaan suun terveystarkastukseen. Muissa oppilaitoksissa opiskelevien tai välivuotta viettävien tulee varata aika itse. Kaikki paikkakunnalla opiskelevat opiskelijat voivat varata ajan suun terveystarkastukseen. Ulkopaikkakuntalaisten opiskelijoiden tulee todistaa opiskeluoikeutensa kunnan alueella olevaan oppilaitokseen voimassa olevalla opiskelijakortilla.

Suun terveystarkastuksesta ja hoitotoimenpiteistä peritään asetuksen mukaiset maksut siitä päivästä lähtien, kun opiskelija täyttää 18 vuotta.

Vaasassa asuvien lasten huoltajat voivat itse varata lapsen määräaikaistarkastusajan joko hammashoitajalle tai suuhygienistille kirjautumalla sähköiseen asiointipalveluun pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Palvelussa voi myös:

  • Tarkistaa omia ja alle 15-vuotiaan huollettavan hammashoitoaikoja.
  • Perua olemassa olevan hammashoitoajan.
  • Siirtää tai perua olemassa olevan kuvausajan.
  • Varata 1-, 3- ja 5-vuotiaiden lasten määräaikaistarkastusaikoja sekä siirtää tai perua niitä.
  • Täyttää/ tarkistaa varattuun aikaan liittyvän oman tai alle 15-vuotiaan huollettavan esitietolomakkeen.

Voit täyttää esitiedot silloin, kun sinulla on voimassa oleva ajanvaraus. Täytettyäsi lomakkeen palvelussa tiedot siirtyvät automaattisesti hammashuollon potilastieto-järjestelmään. Paperisen esitietolomakkeen voi edelleen täyttää hammashoitoloissa.

Ajan voi varata kaksi viikkoa ennen lapsen syntymäkuukautta ja kaksi viikkoa syntymäkuukauden jälkeen, yhteensä kahden kuukauden ajan.

Huoltajat voivat varata alle kouluikäisten määräaikaistarkastukset hammashuollon verkkoasioinnissa huoltajan pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. 

Jos ajanvaraus ei sähköisessä palvelussa onnistu, ole yhteydessä hammashuollon ajanvaraukseen puhelimitse.