Siirry sisältöön
Yleinen

Neuvoloissa aloitetaan joditablettien jakaminen

Raskaana oleva äiti seisoo neuvolahuoneessa. Hän pitelee käsiään vatsansa ympärillä. Hänellä on valkoinen paita mustilla raidoilla ja musta neule. Taustalla seisoo lääkäri pöydän ääressä valkoisessa takissaan.
Pohjanmaan hyvinvointialue aloittaa heinäkuussa joditablettien jakamisen perheisiin, joissa on alle 3-vuotiaita lapsia tai raskaana olevia. Taustalla on Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) päivittämä ohje lääkejodin käytöstä säteilyvaaratilanteessa.

Alle 3-vuotiaille soveltuvat joditabletit jaetaan kotitalouksiin neuvolakäynnin yhteydessä

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) päivitti lokakuussa 2022 ohjeen lääkejodin käytöstä säteilyvaaratilanteessa. Uusittu ohje perustuu Maailman terveysjärjestön (WHO) jodisuosituksiin.

STM:n ohjeen mukaan julkinen terveydenhuolto hankkii alle 3-vuotiaille soveltuvia jodivalmisteita ja jakaa niitä lasten vanhemmille. Pohjanmaan hyvinvointialueella joditabletteja jaetaan alle 3-vuotiaille normaalin neuvolakäynnin yhteydessä.
– Jos neuvolakäynti ei ole ajankohtainen 2–4 kuukauden kuluessa, jodivalmisteen voi noutaa neuvolasta erityisinä jakelupäivinä elokuun puolivälistä alkaen. Tiedot jakelupäivistä tulevat piakkoin näkyville lastenneuvoloiden kotisivuille, kertoo lapsija perhepalveluiden ylihoitaja Susann Granlund.

Lisäksi äitiysneuvolassa jaetaan joditabletteja raskaana oleville syntyvää lasta varten. Jodivalmisteen paketissa on annostus- ja säilytysohjeet, joihin huoltajan tulee perehtyä. Muulle väestölle, eli 3-vuotiaille ja sitä vanhemmille lapsille sekä enintään 40-vuotiaille aikuisille, suositellaan omaehtoista varautumista. Joditabletteja voi hankkia apteekeista.

Ensisijainen turvatoimi säteilytilanteessa on suojautuminen sisälle

Joditabletteja käytetään vain, jos STM ja pelastusviranomainen niin ohjeistaa. Pelastusviranomainen lähettää vaaratiedotteen tai tiedottaa muilla keinoin, jos on tarve suojautua. Säteilyvaaratilanteessa hakeudutaan aina ensisijaisesti sisälle ja joditabletit ovat tukitoimi.