Siirry sisältöön

Imetyksen edut

  • Vauva saa läheisyyttä, turvaa ja lohtua
  • Vauva voi itse päättää, koska hän on nälkäinen tai kylläinen
  • Äidinmaito on koostumukseltaan sopivaa juuri omalle vauvalle
  • Rintamaidossa on lukuisia immunologisia aineita jotka suojaavat vauvaa esimerkiksi tulehdussairauksilta ja ripulilta vauvan ensimmäisinä elinkuukausina
  • Äidinmaito on ilmaista ja helppoa ravintoa: se on aina valmiina, kun sitä tarvitset, se on oikean lämpöistä ja hienosti pakattu. Imetys on lisäksi edullista ja ympäristöystävällistä.
  • Useiden tutkimusten mukaan imetys, jopa osittainen sellainen, voi siirtää allergian puhkeamista ja pienentää riskiä sairastua astmaan. Jos äidin tai isän suvussa on allergioita, on imetyksellä vielä suurempi merkitys
  • Imetyksestä on hyötyä myös äidille. Se lieventää stressiä ja edesauttaa painonpudotusta synnytyksen jälkeen. Lisäksi riski sairastua tyyppi 2-diabetekseen, korkeaan verenpaineeseen, rinta- ja munasarjasyöpään pienenee
Suomenkielinen video ruotsinkielisellä tekstityksellä

Ternimaito

Rinnoissasi on ternimaitoa, joka on valmista heti kun vauvasi syntyy, vaikka vauvasi syntyisi keskosenakin.

Ternimaito kattaa terveen vastasyntyneen ravintotarpeet, kunhan hän saa imeä rintaa tarpeeksi. Se sisältää paljon vauvasi tarvitsemia rasvoja ja ravintoaineita sopivina määrinä ja sopivassa suhteessa sekä runsaasti vasta-aineita, jotka suojaavat vauvaasi tulehduksilta. Se auttaa myös vauvan suolistoa toimimaan.

Vaikka heti synnytyksen jälkeen äidin rinnoista ei vielä tule kovin paljon maitoa se on vastasyntyneelle juuri sopivasti, sillä mahalaukku on hyvin pieni. Ternimaito on yleensä melko paksua ja väri voi vaihdella kermaisen keltaiselta läpinäkyvään.

Ensi-imetys

Vauva laitetaan synnytyksen jälkeen äidille ihokontaktiin niin pian kuin mahdollista. Tämä stimuloi vauvan siihen, että hän alkaa hamuilla ja imeä rintaa. Ensi-imetys suositellaan 30-60 min synnytyksestä, jolloin vauva saa tärkeää ternimaitoa.

Ihokontakti

Ihokontakti tarkoittaa sitä, että vauva makaa ilman vaatteita (vaippa päällä) äidin tai puolison/tukihenkilön rinnalla iho ihoa vasten. Pyritään että jokainen vastasyntynyt mahdollisimman pian saa viettää aikaa ihokontaktissa. Ihokontaktilla on monia etuja:

  • Se auttaa vauvaa sopeutumaan kohdun ulkoiseen elämään ja näin hän kokee vähemmän stressiä.
  • Se herättää vauvassa kiinnostuksen imemistä kohtaan. Ihokontaktilla on positiivisia vaikutuksia imetyksen onnistumiselle ja jatkumiselle sekä saa maidon nopeammin herumaan.
  • Vauva pysyy lämpimänä ja rauhallisena ja itkee vähemmän.
  • Sekä äiti että vauva kokevat vähemmän kipua.
  • Pitää vauvan verensokerin hyvällä tasolla.
  • Se edistää vauvan oman bakteerikasvuston kehittymistä.
  • Se vahvistaa äidin ja vauvan välistä kiintymyssuhdetta.

Ensimmäiset päivät vauvan kanssa

Hyvän ensi-imetyksen jälkeen vauva voi nukkua synnytyksen jälkeen montakin tuntia, mutta tämän jälkeen on kumminkin hyvä, jos vauva söisi 8-12 kertaa/vrk. Ihokontakti on hyvä keino houkutella vauva rinnalle.

Kun ensimmäinen vuorokausi alkaa lähestyä loppuaan, aloittaa vauva yleensä tiheän imemisen. Tiheällä imemisellä vauva saa maidon nousemaan. Sairaalassa ollessa pyydä herkästi apua imetykseen osaston henkilökunnalta. Kotiuduttua voit olla neuvolaan yhteydessä.

Ympärivuorokautinen vierihoito

Tämä tarkoittaa, että äitiä ja vauvaa ei eroteta tarpeettomasti toisistaan sairaalassaolon aikana. Tämä tukee ja vahvistaa äidin ja vauvan välistä kiintymyssuhdetta.

Jatkuva vierihoito opettaa äitiä havainnoimaan vauvan imemisvalmiuksia ja vastaamaan vauvan tarpeisiin. Tämä antaa vanhemmille itseluottamusta siihen, että he selviytyvät vauvan kanssa kotona.

Äidit ovat usein väsyneitä synnytyksen jälkeen. Tutkimusten mukaan vauvaansa vierihoidossa pitäneet äidit eivät ole muita väsyneempiä. Vierihoito ei heikennä äidin unta vaan päinvastoin: kun vauva rauhoittuu, molemmat nukkuvat paremmin. Lähellä äitiä vauva tuntee olonsa turvalliseksi ja itkee vähemmän.

Puolison/tukihenkilön osa imetyksessä

Positiivisella asenteella on positiivinen vaikutus imetykseen. Rohkaise mielellään äitiä ja kerro hänelle, että arvostat imetystä. Se antaa hänelle voimia jaksamaan!

On monia konkreettisia asioita, joita puoliso voi tehdä tukeakseen imetystä. Hiero mielellään äidin jännittyneitä lihaksia; se tuntuu ihanalta ja sillä on myös positiivinen vaikutus maidontuotantoon. Voit myös avustaa äitiä imetyksessä auttamalla häntä löytämään hyvän ja rennon asennon.

On hyvin tärkeää, että äiti syö, ja juo tarpeeksi eli kaksi litraa vettä päivässä, sillä imetys nostaa energiantarvetta. Usein juuri puolison tehtäväksi tuleekin katsoa, että äiti saa tarpeeksi ravintoa sekä nestettä. Kalsium ja D-vitamiini suositus on sama kuin raskausaikana. Älä käytä alkoholia tai tupakkaa!

Suomenkielinen video ruotsinkielisellä tektityksellä

Nälän merkit

Opi tuntemaan vauvan nälkäviestit. Jo vastasyntyneenä vauva ilmoittaa nälästä kasvojen ilmeillä, paljon ennen kuin alkaa itkeä. Rauhallinen vauva jaksaa paremmin keskittyä imemiseen ja silloin imetys onnistuukin paljon todennäköisemmin. Ja muista – itku on vasta myöhäinen merkki nälästä. Älä odota sitä!

Vauva on halukas imemään rintaa, kun hän tekee jotain kaikkea seuraavista: availee suutaan ja kääntää päätä sivulle, lipoo kielellään, vie kättä suuhun – imee sormiaan tai nyrkkiään.

Vauva saa riittävästi maitoa jos:

  • hän imee rintaa laajalla otteella tehokkaasti 8-12 kertaa vuorokaudessa.
  • hän ulostaa vähintään kerran vuorokaudessa lapsenpihkaa ensimmäisen vuorokausien aikana.
  • hän virtsaa vähintään viisi kertaa neljännestä vuorokaudesta alkaen
  • paino laskee vähemmän kuin 10% syntymäpainosta.
  • syntymäpaino on saavutettu 10-14 vuorokauden iässä.

Me neuvolasta tulemme kotikäynnille noin viikon sisään sairaalasta kotiutumisen jälkeen ja punnitsemme vauvan.