Siirry sisältöön
Yleinen

Seniorineuvolassa keskitytään ikäihmisten terveyden edistämiseen

Naishoitaja mittaa iäkkäältä mieheltä verenpainetta.
Ensi vuonna erityisesti 70- ja 80-vuotta täyttäviä kutsutaan Seniorineuvolan ryhmätapaamisiin.

Seniorineuvola on ennaltaehkäisevää terveydenhuollon toimintaa ja se on tarkoitettu eläkkeellä oleville yli 65-vuotiaille ikäihmisille, jotka eivät ole muiden säännöllisten palveluiden piirissä tai kotihoidossa.

– Meidän tehtävämme on tukea ikäihmisten terveyttä ja hyvinvointia. Kun tunnistamme riskitekijät ajoissa, voimme ennaltaehkäistä ongelmia, jotka vaikuttavat ikäihmisten terveyteen ja toimintakykyyn, koordinoiva osastonhoitaja Annika Tetrault kertoo.

Seniorineuvolan toimintaa on ollut jo aiemmin, mutta tammikuun alusta sen toimintaperiaatteet yhtenäistetään koko hyvinvointialueella. Hyvinvointi- ja terveystarkastuksia, elintapaohjausta sekä ryhmätapaamisia tehdään samoin kriteerein koko alueella.

Tapaamisia ja tarkastuksia

Seniorineuvolaan voi ottaa yhteyttä, jos on huolissaan omasta terveydestään ja hyvinvoinnistaan. Ikäihmisillä on mahdollisuus keskustella puhelimitse hoitajan kanssa tai varata aika tapaamiseen.

– Meille voi soittaa, jos on esimerkiksi huolissaan omista elintavoistaan, ravitsemuksesta, liikkumisesta tai sosiaalisesta aktiivisuudesta, on univaikeuksia, kokee yksinäisyyttä tai mielialan laskua. Varsinaisia hoitotoimenpiteitä ei tehdä seniorineuvolassa, vaan me kartoitamme tilannetta, neuvomme ja ohjaamme tarvittaessa eteenpäin oikeaan palveluun.

Seniorineuvoloissa järjestetään ryhmätapaamisia 70-vuotiaille sekä 80-vuotta täyttäville.

– Tarvittaessa voidaan varata myös aika yksilölliseen hyvinvointi- ja terveystarkastukseen. Ikäihmisen terveydentilaa ja hyvinvointiin vaikuttavia tekijöitä voidaan kartoittaa myös sähköisellä lomakkeella ennen tapaamista.

Seniorineuvolassa tehdään edelleen yli 65-vuotiaiden omaishoitajien terveystarkastuksia.