Siirry sisältöön

Terveydenhuolto

17.2.2023 Artikkeli

Lastenreuman tutkimuksessa huomio kipuun ja sen kanssa pärjäämiseen

Hyvinvointialueella on käynnissä monia kiinnostavia tutkimusprojekteja. Yksi projekteista on lastenlääkäri Maria Backströmin lastenpoliklinikalla Vaasan keskussairaalassa tekemä lastenreumatutkimus. Artikkelissa hän kertoo tutkimuksestaan, joka keskittyy lastenreuman taudinaktiivisuuden mittaamiseen sekä selviytymiskeinoihin lastenreuman aiheuttamista kivuista.
13.1.2023 Yleinen

Alle 25-vuotiaiden maksuttoman ehkäisyn kokeilu alkaa

Maksuttoman ehkäisyn kokeilu alkaa Pohjanmaan hyvinvointialueella. Kokeilu koskee kaikkia alle 25-vuotiaita, mutta toimintatavat voivat vaihdella paikkakunnittain. Pohjanmaan Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -hankkeessa pureudutaan toimintatapojen yhtenäistämiseen.
2.1.2023 Yleinen

Hoida koronaa kuten muitakin flunssatauteja – laajamittainen koronatestaus päättyy

Pohjanmaan hyvinvointialueen pandemiajohtoryhmä kokoontui vuoden ensimmäiseen kokoukseen 2.1. Ryhmä teki valtakunnallisen linjauksen mukaisen päätöksen, että laajamittainen koronatestaus lopetetaan. Jatkossa koronatesti tehdään vain, jos se on hoidon näkökulmasta tarpeen. Koronatartunnan voi pääsääntöisesti sairastaa kotona muiden virustautien tapaan.
2.12.2022 Artikkeli

Juhlapyhät vaikuttavat aukioloaikoihimme

Joulun ja uudenvuoden pyhät vaikuttavat toimipisteidemme aukioloaikoihin. Kiireettömät vastaanotot, kuten terveysasemat ja poliklinikat, ovat kiinni itsenäisyyspäivänä, jouluaattona, joulu- ja tapaninpäivänä sekä loppiaisena. Sama koskee myös suun terveydenhuollon ajanvarausta ja toimipisteitä. Pyhien aikaan apua kiireellisiin asioihin saa päivystysnumerosta 116 117 sekä hätätilanteissa numerosta 112.
19.9.2022 Artikkeli

Yksilöllisempiä sairauspoissaoloja toimenpiteiden jälkeen

Työterveyslaitoksen (TLL) kansallisen TyöOte-hankkeen kautta kehitetään parhaillaan hoitoketjuja työikäisille Suomessa, kuten myös Pohjanmaan hyvinvointialueella. Hoidon, kuntoutuksen ja työhön paluun prosessia voidaan järkevöittää, kun parannetaan erikoissairaanhoidon, perusterveydenhuollon ja työterveyshuollon yhteistyötä. "Ajatuksena on, että työterveyshuolto määrittelee, potilaan ammatista riippuen, kuinka pitkä sairausloma tarvitaan", kertoo erikoissuunnittelija Susanna Heinonen, joka työskentelee TYÖOTE-hankkeessa operatiivisen työryhmän puheenjohtajana.